Indijsko popoldne na Vegovi, 9. maj 2012

11. maj 2012

V sredo, 9. maja 2012, smo imeli na Vegovi Ljubljana posebno popoldne – indijsko. MIC Ljubljana in Gospodarska zbornica Slovenije sta dijakom in širši javnosti pripravila spoznavanje Indije skozi oči Indijcev in Slovencev, ki so s svojim znanjem, tehnološko dovršenostjo in trdim delom svojo poslovno pot usmerili tudi na ogromno indijsko tržišče in tam tudi uspeli.

Dijake je nagovoril indijski veleposlanik v RS Nj. eksc. g. Jayakar Jerome, ki je dijakom povedal, da je Indija z 1 milijardo in 200 000 prebivalci ena največjih demokracij na svetu, dežela, kjer je religija del življenja in kjer se govori ogromno jezikov, pa vendar je to republika, v kateri zaradi takšne kulturne pestrosti ni nestrpnosti, ampak prevladuje sožitje raznolikosti.

Indija je odprta tudi tujcem – predvsem tistim, ki imajo znanje, sposobnosti, kompetence, ki lahko še dodatno spodbudijo gospodarsko rast, ki se je v Indiji v zadnjih petih letih razcvetela. Zato spodbuja mlade, da se pridejo izobraževat v Indijo – nudijo štipendije za vsa področja, razen za medicino, najbolj pa so zaželeni inženirji informacijske tehnologije, energetike, ekologije (ravnanje z odpadnimi vodami) in gradbeništva. Dijakom je obljubil brezplačne vize, če se bodo odločili za organiziran obisk Indije.

Nataša Turk, vodja področja GZS, je poudarila in da so Indijci izjemno podjetni, saj že od malih nog delajo, prodajajo, trgujejo. Tudi sama je večkrat poslovno obiskala Indijo in za slovenske podjetnike napisala poslovni priročnik Indija – potrošniška Koromandija. Prepričana je, da je Indija dežela z ogromno še neizkoriščenimi poslovnimi potenciali.

O svoji poslovnem uspehu je spregovoril Čedomir Jakovljević, predsednik upravnega odbora Infotehne Group, ki razvija rešitve za obvladovanje poslovnih procesov in dokumentov predvsem za farmatcevsko industrijo, ki je v Indiji izredno razvita. Sam je povedal, da so Indijci trdi pogajalci in se z njimi poslov ne da sklepati po telefonu, zato ima družba svoj sedež tudi v Indiji. Dijakom je še povedal, da so dobri inženirji izredno cenjeni in tudi zelo dobro plačani – vendar imajo vsi po dve fakulteti: tehniško in družboslovno. Poudaril je, da slovenskim kandidatom, ki se potegujejo za službo v njihovem podjetju, najbolj primanjkuje »mehkih« veščin.

Andrej Vrbančič, direktor Robotine, d. o. o. , ki je v indijsko poslovno okolje vnesla svoj sistem nadzora fotovoltaičnih elektrarn, je poudaril, da za uspeh ni pomembna velikost oziroma majhnost države, iz katere prihaja strokovnjak, pomembno je, da si dober, najboljši. Dijakom je svetoval, naj se čim več učijo – na potovanjih, med počitniškim delom, predvsem pa naj razvijajo svoje socialne veščine, ki so zelo pomembne za uspeh na tujem trgu. Robotina je podjetje, ki s svojimi ostalimi proizvodi uspešno prodira tudi v druge azijske države.

Za dijake je pomembno, da svoje znanje bogatijo in spoznavajo, kje imajo možnost bodoče zaposlitve. Slovenija je izrazito izvozno usmerjena, ne samo na evropski trg, ampak tudi na druge svetovne trge, k čemur sili gospodarska kriza, ki slovenska podjetja še dodatno spodbuja, da iščejo nove poslovne izzive in trge zunaj Evrope. Hitrorastočim in ambicioznim slovenskim podjetjem – slovenskemu gospodarstvu – predstavljajo izziv ali strateške trge države BRIK, med njimi tudi Indija kot največja demokracija na svetu, država socialnih in kulturnih nasprotij, mnogih religij in izjemnih poslovnih priložnosti.

Tako gospodarstvo kot izobraževalni sistem se danes morata neprestano in čim hitreje spreminjati, slediti razvoju in ga podpirati. Še posebej to vedo v hitro rastočih, inovacijskih, visokotehnoloških podjetjih s področja energetskih in informacijskih tehnologij.

Več kot 80 % naših dijakov nadaljuje svoje šolanje na fakultetah, zato je pomembno, da poleg formalnega znanja usvojijo tudi praktično znanje in socialne kompetence. Vegova Ljubljana se zato povezuje z gospodarskimi subjekti, ki nam tudi sporočajo, kakšen kader potrebujejo, in nam sugerirajo področja znanj, ki jih potrebujejo za svoje bodoče zaposlene.

 Arhiv splošnih obvestil

mesečni koledar
<< november 2017 >>
p t s č p s n
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Urniki_3.png UtrinkiIzVegove_2.jpg videomanija-2018.gif vegovaCISCOlogo1_1.jpg vegova-nad-doblaki.png DrustvoVegovc.jpg