Piškotki

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Pravila o uporabi piškotkov na našem spletnem mestu www.vegova.si

1. Pravna podlaga

Podlaga za ta pravila o uporabi piškotkov je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS št. 109/2012; v nadaljevanju ZEK-om-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila o uporabi piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Nova zakonodaja uporabo piškotkov ne prepoveduje, opredeljuje pa pravila o dovoljeni uporabi piškotkov in podobnih tehnologij. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

S temi pravili o uporabi piškotkov sledimo tudi smernicam:

2. Splošno o piškotkih

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik ob uporabnikovem obisku spletnega mesta in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • življenjsko dobo piškotka;
  • vrednost, –običajno naključno generirano edinstveno število.

Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa dlje.

Piškotki so shranjeni v datotečnem imeniku spletnega brskalnika in samostojno ne vsebujejo ali kakorkoli zbirajo informacij. Ob naslednjem obisku spletne strani brskalnik prebere morebitni obstoječi piškotek in posreduje informacije spletnemu mestu ali drugemu elementu, ki je nastavil piškotek; velja namreč, da lahko posamezen piškotek odpre, prebere in uporablja zgolj strežnik, ki ga je nastavil.

Če želite izvedeti več o teh tehnologijah in njihovem delovanju, obiščite ustrezno spletno mesto, na primer allaboutcookies.org.

3. Katere piškotke uporabljamo na našem spletnem mestu

To spletno mesto uporablja piškotke izključno zaradi:

  • zagotavljanja pravilnega delovanja,
  • za izboljšanje uporabnikove izkušnje pri uporabi,
  • za lastno analizo vedenja uporabnikov na našem spletnem mestu.

Vsakič, ko obiščete naše spletno mesto, so piškotki preneseni ali odprti, uporabljamo pa naslednje piškotke:

 

4. Kako upravljate s piškotki na vašem računalniku

Ne pozabite, da v primeru izbrisa ali celostnega blokiranja sprejema piškotkov naše spletno mesto ne bo delovalo pravilno (ali sploh ne bo delovalo), vaša uporabniška izkušnja pa bo precej omejena.

Če onemogočite naš piškotek “userHasAllowedCookies” ali če izbrište vse piškotke, vaše preference o uporabi piškotkov ne bodo shranjenje in obvestilo o piškotkih boste prejeli vsakič, ko boste obiskali naše spletno mesto.

Obstaja več načinov za upravljanje in nadzor nad vašimi nastavitvami za piškotke:

a) Izključevanje (upravljanje) piškotkov v vašem spletnem brskalniku

Moderni spletni brskalniki omogočajo dostop do informacij o piškotkih shranjenih v datotečnem sistemu brskalnika. Lahko si jih ogledate, izbrišite vse ali zgolj posamične in ustrezno nastavite način upravljanja. Imate možnost, da v celosti ali selektivno nastavite pravila za njihovo shranjevanje, bodisi za vse spletne strani ali zgolj posamične. Prav tako lahko enostavno izključite posamezne piškotke tretjih oseb (od drugod). Za več informacij o tem upoštevajte navodila avtorjev vašega brskalnika, mi pa smo za vas zbrali nekaj koristnih povezav za najpogosteje uporabljene brskalnike:

b) Izključevanje (upravljanje) piškotkov od drugod s pomočjo dodatne programske opreme

Naše izvedbene piškotke za interno analizo vedenja uporabnikov na našem spletnem mestu lahko upravljate (izključite) skladno z navodili o namestitvi in uporabi posebnega dodatka (Opt-out Browser Add-on), ki ga lahko prenesete s te povezave.

Upoštevajte, da v primeru onemogočanja teh izvedbeno analitičnih piškotkov, ne bomo izvedeli, kaj vam je na našem spletnem mestu všeč in kaj ne, zato bomo v prihodnosti težje izboljševali naše spletno mesto, njegovo funkcionalnost, vsebine in s tem vašo uporabniško izkušnjo ob njegovem obisku.

Velja tudi, da boste v primeru sprememb ali nadgradnje vašega brskalnika oziroma celotne naprave morali ponovno opraviti ustrezne namestitve v zvezi z upravljanjem piškotkov.

5. Spreminjanje vaše izbire o uporabi piškotkov na našem spletnem mestu

Svojo odločitev ali sprejmete uporabo piškotkov, za katere je potrebna vaša privolitev, lahko spremenite na tem mestu s klikom na povezavo: Ne želim prejemati piškotkov.

6. Posodabljanje teh pravil

V teh pravilih o uporabi piškotkov smo sestavili celoten seznam piškotkov, ki jih trenutno uporabljamo na naši spletni strani. Seznam bomo v prihodnje redno posodabljali, zato vam svetujemo redno preverjanje te podstrani z namenom seznanitve z morebitnimi spremembami. Kljub naši želji rednega posodabljanja tega seznama, se zaradi intenzivne dinamike sprememb na področju spletnih tehnologij lahko zgodi, da je ta seznam občasno tudi nepopoln ali zastarel. Z namenom potrditve morebitne informacije o skladnosti uporabljenih piškotkov s tem seznamom v danem trenutku nam lahko pišete na katerega izmed naših elektronskih naslovov, objavljenih na tem spletnem mestu.

Posodobitev pravil: junij 2013[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ background_color=”#f5f5f5″][vc_widget_sidebar title=”Kontakt” sidebar_id=”sidebar-pages”][vc_widget_sidebar title=”Koledar” sidebar_id=”mec-single-sidebar”][/vc_column][/vc_row]