15. srednješolski filmski festival Videomanija

Gostiteljska šola Vegova Ljubljana je 21. maja 2019 že petnajstič organizirala državno tekmovanje srednješolskih filmskih ustvarjalcev. Pokrovitelja filmskega festivala sta vsa leta Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Na letošnji filmski festival je prispelo 73 filmov.

Dopoldanski del festivalskega dne je zaznamoval pogovor z gostom, priznanim režiserjem in scenaristom Amirjem Muratovićem. Mladi in obetavni filmski ustvarjalci so si skupaj s strokovno žirijo ogledali svoje filme in se o njih tudi pogovorili. Marsikateri koristen napotek in kritični pogled članov žirije bodo mladi avtorji lahko uporabili pri svojem nadaljnjem ustvarjanju.

Festivalsko dogajanje se je popoldne nadaljevalo v Kinodvoru, kjer so prisotne nagovorili dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, pomočnik ravnatelja  Vegove Ljubljana Igor Vulić in predsednik strokovne žirije Miha Hočevar.

Projekciji izbranih filmov je sledila podelitev nagrad in zlatih priznanj najboljšim mladim ustvarjalcem po izboru strokovne žirije v sestavi Miha Hočevar, predsednik, Klemen Pečnik, Nina Dekleva, Nina Ostan, Klemen Berus  in Amir Muratović. Nagrade so prejeli filmi DIVJI SPUST avtorice Žive Ogrin, ZA ANO Lee Dujmovič in OČE IN SIN Urha Pirca.

Strokovna žirija je podelila tudi knjižno nagrado ne me sekirat in zlato priznanje za film z avtentično mladinsko temo in aktivnim avtorjevim odnosom do družbenega dogajanja. Nagradila je film NE KUŽIŠ, STARI MOJ Marka Milohnića.

Nagrado mladinske žirije je prejel film DIVJI SPUST Žive Ogrin.

 

[everest_gallery alias=”videomanija-2019″]

Foto: Matej Filipič