17. srednješolski filmski festival Videomanija, 25. 5. 2021

Letos je Vegova Ljubljana 25. maja 2021 že sedemnajstič organizirala državno tekmovanje srednješolskih filmskih ustvarjalcev. Pokrovitelja filmskega festivala sta vsa leta Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Na letošnji filmski festival je prispelo 74 filmov iz osemnajstih šol, enega zavoda in dijaškega doma.

Letošnji festival je zaradi epidemije potekal preko spletne platforme Zoom. Ogled izbranih filmov je še vedno mogoč na spletni strani festivala. Žirija je zasedala v sestavi: Amir Muratović, Nina Dekleva, Miha Hočevar (predsednik) in Nina Ostan. Podelila je tri enakovredne plakete naslednjim filmom in njihovim avtorjem:

  • TheNeverending Show, avtorica Janja Benedik
  • Zakaj, avtorica Lina Horvat
  • Razred, avtorja Lan Časar, Žanmark Čeh

Strokovna žirija je podelila tudi posebno priznanje »ne me sekirat« za film z avtentično mladinsko temo in aktivnim odnosom režiserja do družbenega dogajanja. Nagrado je dobil film Velika noč.

Mladinsko priznanje na letošnji Videomaniji ni bilo podeljeno.

Strokovna žirija in selektor festivala, Miha Peče, sta podelila tudi zlata, srebrna in bronasta državna priznanja, ki se upoštevajo za uveljavitev posebnih dosežkov.

Več informacij o prijavljenih filmih, udeležencih in nagrajencih festivala lahko najdete na spletni strani: www.videomanija.org

Iskrene čestitke vsem avtorjem, mentorjem in seveda nagrajencem.