EUROSKILLS 2023 – Gdansk na Poljskem

Medalja za odličnost v panogi Informacijsko-komunikacijska tehnologija

V nedeljo, 10. 9. 2023, se je slovenska ekipa mladih tekmovalcev med 18. in 25. letom vrnila s tekmovanja EuroSkills, ki je potekal med 6. in 8. 9. v Gdansku na Poljskem. Mladi tekmovalci so se pomerili v različnih panogah: cvetličarstvu, mehatroniki, kamnoseštvu, slikopleskarstvu, strežbi, kuharstvu, frizerstvu in IKT-u. Naša bivša dijaka Žiga Kralj in Jurij Sitar sta zastopala slovenske barve in tudi Vegovo v panogi IKT. V njej je sodelovalo kar 15 ekip in med močno konkurenco sta zasedla odlično 6. mesto; glede na število točk, ki sta jih dosegla, sta si prislužila medaljo za odličnost (medal of excellence), kar je zares odličen rezultat.

Tekmovalni dan je trajal pet ur, celo tekmovanje pa je potekalo tri dni, od srede do petka. Vsak dan se je opravljal en sklop, ki se je na koncu dneva tudi ocenil.

V sredo sta se tekmovalca spopadla s strežniki Linux, naslednji dan sta nadaljevala z Windowsom, v petek pa zaključila s Cisco delom. V vlogi nacionalnega sodnika v panogi IKT je bil naš bivši dijak Vegove Martin Dagarin.

V vlogi mentorja na šoli sta bila Mark Kastelic in Andreja Vehovec. Na Poljskem pa sta naša dijaka spremljala Mark Kastelic in naš bivši dijak ter tudi tekmovalec na zadnjem tekmovanju EuroSkills v Gradcu Vid Smole, ki jima je tudi pomagal pri pripravah na SloSkills 2022.

Tekmovalcema iskreno čestitamo!