Knjižne novosti v šolski knjižnici – april

APRIL 2023

KNJIŽNIČARKI PRIPOROČATA

Villadsen, Lise: Kvantni skok

Astrid skoraj ves prosti čas preživlja s sestro, ki jo hromi strašna tesnoba, za katero se zdi, da jo bo pogoltnila. Poskuša ji biti na voljo in v oporo, hkrati pa živeti normalno življenje. Starša se s tem spoprijemata vsak po svoje – mama s pretirano pozornostjo, oče z umikom in zanikanjem. Ko pa se Astrid zaljubi, se navidezno ravnovesje v družini poruši. Tudi ona potrebuje prostor zase, za svoje življenje, vendar se spopada z občutki krivde. Potem pa sprejme pogumno odločitev.

Roman Kvantni skok priljubljene danske pisateljice je preveden v več jezikov, leta 2021 je prejel nagrado Horsensa Postena za najboljše delo za mladino. Dragocena in berljiva knjiga za čase, ko se z depresijo sooča vse več mladostnikov. Po romanu nastaja tudi film.

Caminito, Giulia: Voda v jezeru ni nikoli sladka

Gaina šestčlanska družina se v upanju na boljše življenje iz rimske socialne soseske preseli v primestje. A tudi tu Gaio mama hitro postavi na trda tla; revna dekleta se ne smejo pritoževati, plavati morajo s tokom, sklanjati glavo in vedeti, kje jim je mesto.

Toda Gaia ni kot njena mama, njene sanje segajo visoko in svoje prihodnosti si ne bo pustila vzeti. Zaveda se, da se ne more zanašati na druge in da svet ni pravičen. Ve, da »brez naprezanja ni odraščanja, ne ostaneš večno otrok, ne bodo te vselej branili, negovali, te napajali, čedili, reševali, pride trenutek, ko se moraš sam znajti v svetu.«

Giulia Caminito je leta 2021 z romanom o brezizhodnosti mladih generacij italijanskega podeželja osvojila prestižno nagrado campiello, bralci pa so ga izbrali za najboljši italijanski roman.

KNJIGA MESECA

9. aprila praznujemo dan samorogov. Samorog je simbol Škotske, pri nas na Vegovi pa ga vsako leto praznujemo s torto.

Ogawa, Yoko: Darilo števil

Profesor je ostareli matematični genij, ki ima spomina samo za 80 minut. Zaradi njegovih muh nobena gospodinja pri njem ne zdrži dolgo … Preobrat pa se zgodi, ko pride k njemu gospa, ki ga sprejme takega, kot je. Z matematikom se spoprijatelji tudi njen sin, ki ga profesor poimenuje kar Koren. Roman je simpatična pripoved o sprejemanju drugačnosti ter hvalnica toplih medčloveških odnosov. V vse to pa je kot ozadje vtkana matematika kot nekaj privlačnega, kot sredstvo, ki pomaga tudi zbliževati.

Odlomek iz knjige:

»Med matematičnimi nalogami, ki jih je v kabinetu ali za jedilno mizo zastavljal meni in Korenu, so bila verjetno vprašanja o praštevilih najpogostejša. Sprva mi ni bilo jasno, kaj je tako zanimivega na številih, ki so deljiva samo z ena in s samim sabo in so bolj kot karkoli drugega videti trmasta. Vendar se je sčasoma, zaradi Profesorjevega nenehnega srčnega pripovedovanja, med mano in njimi začel rojevati nekakšen občutek solidarnosti. Sčasoma so praštevila našla prostor v mojem srcu, kot podobe, ki sem jih lahko tudi začutila.«

NOVOSTI

LEPOSLOVJE

Krajnc, Vanja: Evo me, tu sem

Razgibani ljubezenski roman Evo me, tu sem – njegovo dogajanje je postavljeno v čas epidemije in zaustavljenega življenja – je bil nominiran na natečaju modra ptica 2022. Glavno junakinjo bivanje, omejeno na dom, duši, počuti se čedalje bolj osamljeno in ujeto v zakonu z dvajset let starejšim in pokroviteljskim možem. V času, ko se vse odvija na daljavo in so prehodi med občinami onemogočeni, začne iskati bližino nekdanjih prijateljstev, stik s svojo preteklostjo in seboj.

Rozina, Roman: Tujintuj

Roman Tujintuj Romana Rozine, dobitnika književne nagrade kresnik, se naslanja na Kosmačevega Tantadruja in govori o nesprejemanju drugačnosti. Trk različnih svetov se dogaja v lovskem domu, v katerem paravojaška skupina zadržuje skupino beguncev.

Obe zgodbi, Tujintuj in Tantadruj, govorita o nesprejemanju drugačnosti in drugačnih, o trku različnosti in različnih. In obe se odvijeta v enem samem dnevu in noči. Na stran beguncev se postavi humanitarno društvo, ki v medsebojnih obračunih s čuvaji meje ne sooči le različnih prepričanj o solidarnosti, temveč tudi pomaga prebežnikom in skrbi, da bi jim v postopkih ne bile kratene človekove pravice. Na dan prihajajo še drugi interesi, strahovi in osebne zgodbe domačinov.

Bardugo, Leigh: Napad in vihar

Napad in Vihar je druga knjiga iz svetovno uspešne trilogije Senca in kost, ki je bila prevedena v več kot 38 jezikov in doživela uprizoritev tudi v obliki Netflixove serije. Alina zbeži čez Pravo morje, preganjajo jo duhovi življenj, ki jih je vzela v Globeli. Z Malom si skuša ustvariti življenje v neznani deželi, ne sme razkriti, da je sončna priklicnica. Dolgo se ne more skrivati pred preteklostjo ali usodo. Temačnik je izšel iz Senčne globeli z grozljivo novo sposobnostjo in ogroža preostali svet. Alina se vrne v državo, ki jo je zapustila, odločena, da se bo postavila po robu silam, ki se zbirajo proti Ravki.

Hancock, Anne Mette: Brazgotine

Drugi primer Heloise Kaldan in Erika Schäferja. Desetletni Lukas izgine iz šole. Preiskovalci odkrijejo, da je obseden s pareidolijo – težnjo k iskanju prepoznavnih podob ali vzorcev v neki stvari. Na fotografiji, ki jo je objavil nekaj ur pred izginotjem, so vrata starega skednja, v katerem se kaže neki obraz.

Novinarka Heloise Kaldan se ne spomni, od kod se ji skedenj zdi znan. Nato v kobenhavnski citadeli najdejo okrvavljen Lukasov jopič in DNK policijo pripelje do nekdanjega vojaka s posttravmatskim sindromom.

Lagercrantz, David: Obscuritas

David Lagercrantz, eden najpomembnejših piscev kriminalnih romanov zadnjega desetletja, se vrača s prvim delom nove kriminalne serije o neprekosljivem raziskovalnem tandemu Rekke/Vargas.

Hans Rekke, strokovnjak za kriminalne profile, sijajen psiholog in aristokrat s povezavami na visokih položajih, in Micaela Vargas, mlada policistka čilskih korenin, ki dobro pozna stockholmsko podzemlje, bosta združila moči v primeru, kjer ni nič, kot se zdi.

Stockholm, 2003. Po nogometni tekmi do smrti pretepejo sodnika afganistanskih korenin. Umora osumijo Giuseppeja Costo, človeka hitre jeze in očeta enega od nogometašev. Dokazi se zdijo trdni, vendar Costa ne prizna zločina. Policijski načelnik zato za pomoč zaprosi profesorja Hansa Rekkeja, mednarodno priznanega strokovnjaka za tehnike zasliševanja. Če kdo lahko zlomi Costo, je to on.

Zipfel, Dita: Kako mi je norost razložila svet

Lucie hoče od doma, saj ima dovolj maminega novega fanta in sošolk, ki se spravljajo nanjo, želi si k mamini bivši partnerki v Berlin. Tako spozna čudnega gospoda Klingeja, ki potrebuje pomoč pri pisanju skrivne kuharske knjige. Lucie takoj poprime za delo, čeprav se izkaže, da je gospod res … no, čuden. Potem pa se stvari precej zapletejo in Lucie mora sprejeti nekaj pogumnih odločitev, zaradi katerih najde svoje mesto pod soncem.

POEZIJA

Simonović, Ifigenija: Bi bila drevo

Nova zbirka poezije je izšla ob pesničinem 70. rojstnem dnevu. V njenem prvencu Postopna razbremenitev, ki je izšel pred petdesetimi leti, je verz, v katerem Manca Košir najdeva ključ njenega pesnjenja: Še hudič je lep, ko je ljubljen.

To človeško hrepenenje po ljubezni in praskanje po življenju ni upesnjeno sentimentalno, patetično. Zato se Mančina spremna beseda začenja takole: »Pesem je kot človekov obraz. Eni so vrhunsko naličeni, popolnih oblik, svetijo se na površini. Drugi so povsem naravni, čisti v svoji nenarejenosti in iskrenosti, govorijo z gubami in zarezami …«

Samo res živo lahko nagovori živo v nas, in Ifigenija piše tako živo, tako zelo telesno, da jo zaznavamo z vsemi čutili in doživljamo celovito. Njeno pisanje zareže kot nož pod kožo površnosti sodobnega sveta. Je lahko resnična umetnost še kaj drugega?

»Tudi če se Ifigenija Simonović ne bi podpisala pod svoje pesmi, eseje ali risbe, bi vedeli, da so izpod njenih rok. Njen obraz (in slog izražanja) je enkraten in neponovljiv.«

Manca Košir

Vuga, Jure: Sambucus nigra

Silovitost izrekanja v novi pesniški zbirki Jureta Vuge Sambucus nigra (Črni bezeg) je vznemirljiva.

Primerjamo jo lahko z deročo reko, ki je – potem ko je predrla zemeljsko opno in se razlila po pokrajini – naposled našla najprimernejši naklon tal, da lahko polno zaživi. Da se zasliši niansirani glas njenega žuborenja.

Za ta naklon je poskrbela »ljubezen stoletja«, ki je, kot ugotavlja avtor, brezmejna, pa vendar redka. Ta starodavni vzgib pesnjenja je nemogoče priklicati ali obvladati, lahko se mu le prepustimo, ko se nam zgodi, in takrat človek skozi drugega, po poteh čutov in strasti, vstopi tudi globoko vase in nato naprej v pokrajino, ki prehaja čase in prostore.

»Pesnik je pred »strahovito povodnjijo« ljubezni ranljivo razprt v prvobitnem čudenju, a obenem tudi ozaveščeno hvaležen in pozoren.«

Miljana Cunta

STROKOVNA LITERATURA IN NELEPOSLOVJE

Vovk, Jože: Programiranje naprav (Arduino)

Učbenik vsebuje razlago naprav, ki jih lahko programiramo. Vsem programirljivim napravam je namreč skupno, da vsebujejo elektronske komponente, v katere lahko vpišemo program, po katerem nato naprava opravlja neko delo. V dobi informatike in računalništva so programirljive naprave prisotne na vsakem koraku v vsakdanjem življenju, saj skoraj ni naprave (npr. avtomobili, letala, roboti, CNC-stroji, avtomatizirane linije v tovarnah, gospodinjski aparati, osebni računalniki, fotoaparati ipd., ki ne bi vsebovala računalnika ali pa vsaj preprostega mikrokrmilnika. V teoretičnem delu učbenika so podani osnovni pojmi v programiranju, lgoritmi, programski jeziki, mikrokrmilniki, programska oprema za programiranje (Arduino), v nadaljevanju pa je razloženo praktično pisanje in testiranje programov s pomočjo preprostih vaj z osnovami programiranja kot je npr. prižiganje LED-diode, pa tudi zahtevnejšimi programi. Opisano je področje programiranja mikrokontrolerjev, ki so osnova vsake programirljive naprave. Učbenik vsebuje več kot 200 nazornih shem in fotografij vseh opisanih praktičnih postopkov, zaslonov ter segmentov, ki omogočajo razumevanje in vodenje prek posameznih faz programiranja.

Brate, Tadej: Sto let Mestne elektrarne ljubljanske

Jesih, Stane: 110 let elektrifikacije Ljubljane: Mestna elektrarna ljubljanska – Elektro Ljubljana: 1898-2008

Wecker, Evamaria: Izbrane planinske poti: od Alp prek Goričkega do Obale

Priročen in uporaben vodnik po 53 izbranih planinskih poteh po vsej Sloveniji. Vsebuje številne posebnosti in skrivne namige, namenjen pa je tako telesno vzdržljivejšim planincem kot rekreativnim pohodnikom, ki v gorah iščejo predvsem sprostitev in stik z naravo.

Žiberna, Marjan: Daleč od ponorelega sveta: 60 manj obiskanih turističnih biserov Slovenije

Vodnik nam kaže pot daleč od ponorelega sveta, od dolgih čakalnih vrst, cestnih zastojev in nagnetenih glavnih trgov. Povabi nas, da se prepustimo radovednosti in spoznamo manj znane bisere Slovenije, ki pa niso nič manj osupljivi od glavnih turističnih atrakcij. Z obilico znanja nam približa kraje, kjer smo morda nekoč že bili, pa je spet prišel čas, da obudimo znanje in zanimanje zanje, se umaknemo v tišino narave ali se prepustimo občutkom za zidovi kulturnozgodovinske zapuščine.

Salecl, Renata: Čas grobosti

Čas grobosti prinaša poglobljeno analizo vidnih in nevidnih mehanizmov grobosti, ki smo jim izpostavljeni v današnjem svetu poudarjenega individualizma ter glorifikacije materialnega bogastva in uspeha.

Neoliberalizem nas v želji po čim večji produktivnosti spodbuja v identifikacijo s srečnim, zdravim in predanim delavcem, ki ne dela za denar, ampak ga žene želja po samouresničitvi in (kariernem) uspehu. Medtem ko je posameznik pod prisilo, da se kar naprej trži kot bodoča zvezda, pa nenehno dobiva opozorila, da se mu lahko zgodi, da bo propadel, da iz njega ne bo nič, da bo večno ostal brez dela in podobno. Da se temu izogne, mora seveda delati čim več, se dokazovati, prehitevati druge in podobno. Če začutimo negotovost, moramo to čim prej premagati – do takrat pa si nadenemo masko uspeha in delujemo po načelu »Fake it until you make it«.

Feldman Barrett, Lisa: Kako nastajajo čustva: skrivno življenje možganov

Čustva so eden najbolj zanimivih, a tudi zamotanih in skrivnostnih delov naše osebnosti. V svoji surovi obliki so naš nagonski odziv na določeno situacijo. Toda kako v resnici nastanejo? Ali jih lahko nadziramo? Kakšna je povezava med čustvi in boleznijo?

Haines, Steve: Tesnoba je res čudna reč

Jasen, zanimiv in nadvse koristen stripovski priročnik za mlade, ki se srečujejo z občutki tesnobe. Z njim bodo lažje prepoznali in premagali hromeča občutja in preprečili, da bi se razvila v anksiozno motnjo, ki lahko onemogoča normalno delovanje.

S tesnobo se občasno srečujemo vsi, kadar pa se pojavlja prepogosto in v okoliščinah, ko je ne bi pričakovali, ter nas ovira v vsakdanjem življenju, govorimo o anksiozni motnji. Po ocenah strokovnjakov jo v življenju doživi tretjina ljudi. A kljub njeni pogostosti se o njej ne znamo (ali nočemo) pogovarjati, ne zmoremo prepoznati znakov in zato ne poiščemo pomoči. Pričujoči stripovski priročnik je v prvi vrsti namenjen mladostnikom, ki tovrstno pomoč potrebujejo. V njem so predstavljene strokovno podprti nasveti in strategije, ki bodo mladim v veliko pomoč pri premagovanju hromečih občutij tesnobe in spreminjanju miselnih navad v bolj pozitivne smeri.

Mitologija

Kdo je zvijačni bog Maui? Kaj mitologija starega Egipta pove o onstranstvu? Kakšno moč ima ribjeoka boginja? Več kot 80 mitov v tej knjigi v zbirki Jasno in jedrnato pripovedujejo zgodbe o nastanku sveta ali njegovem koncu, nastanku živali in izvoru različnih pojavov.

V njih nastopajo vladarji, boginje, demoni, bogovi in polbogovi in druga bitja, ki se bojujejo med seboj, uveljavljajo svojo muhasto voljo in moč, se maščujejo, so ljubosumni … Večji del knjige zavzemajo antične mitologije od Mezopotamije do starega Rima, vključeni pa so tudi miti iz Severne Evrope, Azije, legende Karibov, Amerike, Afrike in Oceanije.

Viri opisov:  beletrina.si, bukla.si, emka.si, hartpublishing.si, mladinska-knjiga.si, primus.si