Knjižne novosti v šolski knjižnici – Februar

KNJIŽNE NOVOSTI

FEBRUAR 2024

KNJIŽNIČARKI PRIPOROČATA

Tesson, Sylvain: Na črnih poteh

Po tragičnem padcu s strehe svojega prijatelja, kamor je v vročici prekrokane noči splezal Sylvain Tesson, francoski avanturist in popotniški pisatelj, se ta znajde v nezavidljivem položaju: večmesečnem zdravljenju v francoski bolnišnici. Ko v osmih metrih padca njegovo telo pridobi težo petdesetih let življenja, je v mesecih, ki sledijo, podvržen fizičnim naporom, ki pritičejo težavnosti poškodbe, operacij in rehabilitaciji.

Pa vendar se kljub strašljivi nezgodi, ki ga je skoraj stala življenja, Tesson ne odloči za mirovanje, temveč si obljubi, da bo v primeru okrevanja peš prehodil Francijo. Tako se spravi na pot.

Na črnih poteh je v prvi vrsti »dnevnik hoje«, v smiselno celoto strukturiran potek misli, občutkov in refleksij, ki se avtorju porajajo med odkrivanjem manj znanih poti in stezic francoske pokrajine. Potovanje, ki svoje začetke beleži poletnega avgusta v francoskem narodnem parku Mercantour v Primorskih Alpah na jugovzhodu države in se zaključi novembra na polotoku Contentin na francoskem severu, se odvija (v meri mogočega) izven urbanih področij, saj preči deželo, naravo, prostost. Pričujoča knjiga je zato pripoved, ki jo odmerja ritem koraka, kot tudi vabilo h kontemplaciji in refleksiji.

Reščič, Jasna: Ugrabljeni čas

Zbirko Ugrabljeni čas avtorice Jasne Reščič sestavljajo kratke zgodbe, ki se deloma nanašajo na čas pandemije, deloma pa nagovarjajo splošne in od epidemije neodvisne družbene probleme. Prevladuje perspektiva mladega človeka, pogosto študenta, ki v svojem življenju presega meje Slovenije, pogosto čuti razočaranje in nezadovoljstvo v družbi, oporo pa najde v popularni kulturi, večkrat glasbi.

Zbirka je razdeljena na tri dele. V prvem, pod naslovom Izgubljena generacija, so zbrane zgodbe, ki jih druži motiv spremembe, ki je radikalno posegla v življenje subjekta – pa naj bo ta sprememba izguba bližnje osebe, lastnega zdravja ali preprosto življenja, kakršno je subjekt poznal. Drugi del, naslovljen Pogled skozi okno, napolnjujeta dve skupini zgodb. Začenja se s tematiko medosebnih odnosov. Čeprav so zgodbe večinoma postavljene v čas pandemije, ta v njih ni osrednja tema. Nadaljuje se z zgodbami v katerih prevladujejo družbenokritične teme, predstavljene skozi oči različnih subjektov (npr. študentke, podjetnice in otroka, čigar mama je med dopustom poklicana v službo). Zadnji razdelek, imenovan Bajke z Okcidenta in Orienta je nekoliko drugačen od prvih dveh. Zgodbe vsebujejo pravljične motive, a posredno še vedno nagovarjajo družbene probleme.

KNJIGA MESECA

8. februarja bi praznovala rojstni dan pisateljica Berta Bojetu Boeta.

Bojetu Boeta, Berta: Filio ni doma

Izvrstno distopijsko delo o totalitarnem družbenem režimu postavljenem v neznan kraj (neindetificiran otok) in čas. V družbi norosti, bestialnosti in vseh vrst okrutnosti, ki tkejo zgodbo, nehote, ali pa celo zavedajoč se, dobimo občutek, da se zgodba odvija tukaj in zdaj. Enostavno hočemo ji verjeti. Zgodba je sestavljena iz treh poglavij, katerih vsako je namenjeno eni od glavnih oseb, in sicer Heleni Brass, njeni vnukinji Filio in Uriju. Dogajanje tako spremljamo hkrati iz ene, dveh in nemalokrat celo treh različnih perspektiv. V osnovi gre za vase zaprto otoško skupnost s strogim družbenim sistemom, v katerem si oblast skuša zagotoviti in obdržati kar največjo mogočo stopnjo odtujenosti med ljudmi. Spominja na nedolgo tega vseprisotna socialistična taborišča, geta, da o dosežkih nacionalsocializma, fašizma in časih holokavsta sploh ne govorimo. Nemoč, ki je naravna posledica zaprtega in strogo nadzorovanega in urejenega sistema, pa ne more večno prevladovati. Iz nemoči se rodi upor, ki preide v dejanja..

NOVOSTI

LEPOSLOVJE

Popov, Jurij: Jaz, džankica: od sto vrtnic do ene same krizanteme

Roman Jurija Popova razkriva pretresljivo, resnično pričevanje Nike, nekdanje odvisnice od heroina.  Necenzurirana pričevanja, zapisana v slengu, nagovarjajo s temno realnostjo sveta mamilske zasvojenosti in prostitucije. Knjiga je nastajala v obdobju tridesetih let in tudi zasnovana je v dveh časovno ločenih obdobjih, v katerih so živo opisane različne faze v življenju Nike, s poudarkom na psihičnem svetu pričevalke in komentarji avtorja. Ta izjemno lucidno prikaže širšo sliko problematike in hkrati opozarja na detajle in telesno govorico pričevalke, kar delu dodaja svojevrstno živost.

Blažková, Jaroslava: Happyendi

Intimen zapis iz življenja slovaške intelektualke in disidentke je roman v pismih o ženski v zrelih letih, ki predano in ljubeče skrbi za moža po možganski kapi. Moža, ki je nekoč predaval o slavnih filozofih, vse od Hegla do Foucaulta, zdaj pa ne zmore prešteti prstov na eni roki.

A Blažková te usode ne objokuje, tudi samopomilovanje ji je tuje, svojega ljubega neguje kot Ptička, Dušico, Otroka, nastopa kot njegova zaščitnica pred krutim zunanjim svetom njunega skupnega doma v Kanadi, ki sta si ga morala ustvariti daleč stran od rodne Bratislave.

Skozi pisma, ki jih pošilja prijateljici Evi, se potopimo v pripoved o nekem resničnem življenju, polnem prevratov in težkih trenutkov, pa tudi neskončne lepote, humorja in volje do novih happyendov.

Marías, Javier: Tomás Nevinson

Tajni agent po dolgem mirovanju sprejme zaupno nalogo nekdanjega delodajalca: razkrinkati mora teroristko, ki se že desetletje skriva pred roko pravice. In ne le razkrinkati – morda jo bo moral tudi dokončno odstraniti. To je zgodba skrivnostnega, venomer odsotnega soproga Berte Isle, čakajoče ženske, ki jo poznamo iz istoimenskega romana. Pisatelj raziskuje intimne misli in občutja svojega junaka, hkrati pa opozarja tako na krutost in zaslepljenost terorističnih organizacij kot na neetično delovanje držav, njihovih predstavnikov in posameznikov, ki se znajdejo na njihovi ali nasprotni strani ali pa nekje vmes.

Moškrič, Marjana: Sneg

Meglica, Zaplata in Pristan so nekoč sestavljali mesto, toda potem sta Pristan napolnila beton in asfalt, med Pristan in Meglico pa se je vrinilo novo, bahavo okrožje, polno steklenih palač, z oholim imenom Elizij, razširilo se je tudi mestno smetišče, ki se že zajeda v stari gozd … Svet nadzirajo jate dronov, red vzpostavljajo varuhi, z nasiljem in represijo. Kaj kmalu ne bo nikjer več prostora za ljudi, ki se ne podrejajo, za posebneže in obstrance, za ‘obarvane’ … pa tudi za marsikoga in marsikaj drugega ne. Na primer za knjižnice in knjige. Za drevesa in gozd, za skupnost. V takem zahtevnem trenutku se prepletejo poti treh najstnikov, Eda, Oskarja in Jare. Vsak je iz svojega sveta in vsak od njih skuša najti svojo pot, vendar ne vedo, da jim je skupna skrivnostna preteklost, brskanje po njej pa utegne biti nevarno …

Sneg je roman o odraščanju in zorenju najstnikov v zahtevnih okoliščinah, ko njihove mladosti ne določa le osebna zgodba, temveč tudi zgodovinski trenutek, ki kliče k uporu. Marjana Moškrič nas popelje na napeto odkrivanje preteklosti in tiste resnice, ki presega svet navideznega sijaja in vodi nazaj k bistvu, k naravi in k višjim modrostim. Njen najnovejši roman budi upanje ter krepi zaupanje v ljubezen in prijateljstvo.

Asimov, Isaac: Temelji. I.-III.

Trilogija Temelji je eno temeljnih del znanstvene fantastike, ki se ukvarja s koncem neke civilizacije zaradi zaverovanosti vase in ponosa – zgodba, ki je danes morda še aktualnejša kot ob nastanku.

Galaktično cesarstvo po dvanajsttisočletni vladavini stagnira. Hari Seldon, izumitelj revolucionarne znanosti psihozgodovine, ki predvideva obnašanje velikih množic ljudi, napoveduje, da bo cesarstvo kmalu padlo, sledilo pa mu bo trideset tisoč let medplanetarnih vojn za oblast, tiranije in nazadovanja. Da bi to obdobje skrajšal – preprečiti se ga namreč ne da več – je na robu galaksije organiziral društvo znanstvenikov in akademikov, ki skuša zbrati in ohraniti znanje človeštva. Ta svetilnik, ki bo v mraku barbarstva prižgal luč upanja, se imenuje Temelji.

POEZIJA

Makarovič, Svetlana: Ognji in sence

Svetlana Makarovič je pesnica, ki nas s svojimi haikuji pripravi do tega, da se ustavimo, da razmislimo, kje smo in kako naprej. Po pesniških zbirkah Zima vezilja in Naj bo poleti gremo med ognje in sence. Zdi se, kot da je prek kratkih upesnjenih misli ustvarila nekakšno inventuro svojega življenja. V prvem delu zbirke ima glavno vlogo ogenj, ki ga lahko dojamemo kot metaforo za neizprosnost, individualnost in preboj. V drugem delu se ogenj umakne senci, ki v sebi nosi obžalovanja, odhode in minljivost.

STRIPI IN RISOROMANI

Isayama, Hajime: Attack on Titan. 14, 15, 16

STROKOVNA LITERATURA IN NELEPOSLOVJE

Tesla, Nikola: Nikola Tesla: korespondenca z J. P. Morganom & Co.

Življenje in delo Nikola Tesle sta vedno znova predmet fascinacije. Njegovi izumi in odkritja, a tudi teze in nerealizirani načrti, so nepovratno spremenili našo družbo, obenem pa še vedno ponujajo neizčrpen vir nadaljnjega raziskovanja in izumljanja. Eno najvznemirljivejših Teslovih prizadevanj, osrediščenih okoli postaje Wardenclyffe: ekološko vzdržno in za praktične potrebe skoraj neomejeno brezžično prenašanje električne energije na katerokoli točko sveta, kljub svojemu revolucionarnemu potencialu, sproža množico ugibanj. Knjiga Nikola Tesla: Korespondenca z J. P. Morganom & Co. v jedru prinaša prevod pisem, ki jih je Tesla v iskanju sredstev za svoj projekt izmenjal z bankirjema J. P. Morganom in njegovim sinom in iz katerih je mogoče razbrati tako nekatere osnovne značilnosti postaje Wardenclyffe, kakor tudi Teslov svetovni nazor in celo njegov psihološki profil. Povrh vsega je pričujoča knjiga tudi dragocen vpogled v zgodnje dvajseto stoletje v ZDA, v zgodbo o brutalnem vzponu neoliberalnega kapitalizma, kot se zrcali v pismih.

Knjigo, ki je zaradi nekaterih še nikoli v tiskani obliki objavljenih besedil pionirska tudi v svetovnem merilu, je zasnoval, uredil in prevedel Tibor Hrs Pandur, ki se podpisuje že pod slovenski prevod in spremno študijo Teslovega besedila Problem povečevanja človeške energije. Z obširnim spremnim besedilom, vpeljavo natančnih znanstvenih razlag ter vključitvijo številnih primarnih virov je uspel izrisati kompleksno in celovito zgodbo o Teslovih naporih.

Rugelj, Marina: Matematika 1. Zbirka vaj z razlagami za matematiko v gimnazijah in srednjih strokovnih šolah

birka matematičnih vaj, ki bo dijakom prvega letnika, s postopnimi razlagami in obilico nalog, pomagala pri samostojnem usvajanju in utrjevanju vedno kompleksnejših matematičnih znanj. Uporabljala se jo lahko samostojno ali ob kateremkoli potrjenem učbeniku. Dodane so tudi rešitve in potek reševanja naloge, tako da bo dijaku res vse razumljivo.

Cannat, Guillaume: Glej jih, zvezde!: najlepši prizori na nebu v letu 2024: priročnik za opazovanje v letu 2024

Tudi letos je izšla knjiga Glej jih, zvezde v letu 2024. To so ilustrirane efemeride, ki v sliki in besedi opisujejo najpomembnejše in najlepše prizore, ki jih boste lahko opazovali na nebu v letu 2024. Knjiga je namenjena opazovanju neba brez optične pomoči in je pisana poljudno, da jo razumejo tudi tisti, ki se z astronomijo ne ukvarjajo profesionalno ali ljubiteljsko.

Spletno nasilje: prepoznavanje, obvladovanje in ukrepanje: priročnik za šole

Priročnik o spletnem nasilju za šolske delavce temelji na priročniku Spletno nasilje in spletne zlorabe otrok in mladostnikov, ki smo ga leta 2020 pripravili za strokovne delavke in delavce centrov za socialno delo, ki so potrebovali informacije, kako obravnavati mladostnike žrtve spletnega nasilja. Priročnik za šolske delavce je prilagojen šolskim svetovalnim delavkam in delavcem, ravnateljicam in ravnateljem, učiteljicam in učiteljem ter drugim, ki vsakodnevno ali občasno delajo z mladimi.

Priročnik je razdeljen na dva dela. V prvem delu smo zbrali ključne informacije o problematiki spletnega nasilja, predvsem kako ga v šolah obravnavati, kaj so dolžnosti šol in šolskih delavcev, kako je mogoče ukrepati, kdaj je treba obvestiti policijo in center za socialno delo in kako uspešno sodelovati s starši. V drugem delu smo podrobno predstavili oblike spletnega nasilja in kako je priporočljivo obravnavati žrtve, povzročitelje nasilja in starše. Vsaka opisana oblika spletnega nasilja ima tudi po en praktičen primer z možnimi načini ukrepanja in reševanja. Seveda gre za možne načine ukrepanja, dejanski pa so odvisni od posameznega incidenta in vpletenih.

Priročnik je orodje, ki bo v pomoč pri reševanju incidentov spletnega nasilja v šolah, da bo to hitrejše in lažje, posledice za vse vpletene pa čim manj boleče.

Recalcati, Massimo: Učna ura : zagovor pedagoškega erosa

Knjiga Učna ura: zagovor pedagoškega erosa je temeljno esejistično delo sodobne pedagogike, ki na podlagi filozofskih in psihoanalitičnih uvidov kritično presoja tako avtoritarni kot permisivni model vzgoje, predvsem pa nemoč šolskega izobraževalnega sistema, ki podlega tržni logiki, namesto da bi netil željo po znanju, brez katere je sleherno prenašanje vednosti onemogočeno.

Sodobna šola in pouk v luči didaktične zapuščine Franceta Strmčnika

Monografija Sodobna šola in pouk v luči didaktične zapuščine Franceta Strmčnika prinaša teoretske razmisleke in rezultate empiričnih raziskav na raznolikih področjih, s katerimi se je znanstveno in raziskovalno ukvarjal prof. dr. France Strmčnik (10. 7. 1928 – 30. 11. 2020), zaslužni profesor Univerze v Ljubljani.

Njegovo pedagoško in znanstvenoraziskovalno delo je zaznamovalo številne generacije študentov, učiteljev in svetovalnih delavcev ter kritično sooblikovalo razvoj slovenske pedagoške znanosti, še zlasti didaktike.

Avtorice in avtorji so v svojih prispevkih izhajali z bogate zapuščine profesorja Strmčnika, njegovih teoretičnih spoznanj in strokovnih pogledov. Njihovo aktualnost so presojali z vidika sodobnih izzivov vzgojno-izobraževalnega dela, pedagoške teorije in ožjih didaktičnih vprašanj. V svojih prispevkih so prikazali, kako se je izbrano didaktično področje razvijalo, v kolikšni meri so znanstvena stališča in strokovna prizadevanja prof. Strmčnika aktualna še danes, kako so se uveljavila v vzgojno-izobraževalnih sistemskih rešitvah ter kolikšen je njihov potencial za nadaljnji razvoj didaktične teorije in vzgojno-izobraževalne prakse na različnih ravneh izobraževanja.

Sheldrake, Merlin: Prepleteno življenje : kako glive spreminjajo naš svet, vplivajo na naš um in oblikujejo našo prihodnost

Merlin Sheldrake nam na svoji privlačni pustolovščini, strnjeni med platnice knjige Prepleteno življenje, predstavi spektakularni svet gliv: brezmejno presenetljive organizme, ki omogočajo naš obstoj in hkrati izpodbijajo nekatera ustaljena pojmovanja. Spoznavamo kvasovke in psihedelike; odkrivamo glive, ki se pod zemljo razraščajo kilometre daleč in so največji organizmi na našem planetu; opazujemo, kako se glive prepletajo z rastlinami in skupaj z njimi tvorijo kompleksna omrežja ‘gozdnega spleta’; in srečujemo agresivne glive, ki s smrtonosno natančnostjo vdirajo v telesa žuželk in določajo njihovo ravnanje.

Glive so oblikovale človeško zgodovino, saj lahko spreminjajo naš um, zdravijo naša telesa in nam celo pomagajo pri odpravljanju okoljskih katastrof. Sposobnost gliv, da prebavljajo plastiko, eksplozive, pesticide in surovo nafto s pridom izrabljajo revolucionarne tehnologije.

Čeprav nimajo možganov, so razvile kompleksne strategije reševanja problemov, s tem pa širijo tradicionalne definicije inteligentnosti in sejejo dvom na pojmovanje individualnosti.

Kako deluje hrana: dejstva na dlani

Hrana nas ohranja pri življenju, hrani telo in dušo.

A kakšna hrana je dobra – hranljiva, zdrava in hkrati osrečujoča? Ob velikanski ponudbi živil in marsikdaj protislovnih nasvetih zlahka podvomimo, kaj in kako jesti.

Kaj vse lahko jemo? Katera hranila so nujna? Kako živila pripravljamo? Zakaj nam nekaj lahko škoduje? Kakšne načine prehranjevanja poznamo? Kako s hrano vplivamo na okolje? Kakšna je hrana prihodnosti?

Najpomembnejša dejstva, nova spoznanja in številne zabavne zanimivosti o prehranjevanju vam bodo omogočili, da boste še lažje izbrali hrano, ki je najboljša za vas, in v njej resnično uživali.

Viri opisov:  atronomska-revija-spika.si, biblos.si, buca.si, dobreknjige.si, emka.si, safe.si