Knjižne novosti v šolski knjižnici – februar

FEBRUAR 2023

KNJIŽNIČARKI PRIPOROČATA

Vedsø, Mette: 130 utripov na minuto

Sredi angleščine se Pi zgrudi na tla. Omedli samo za nekaj sekund, a v tem času se vse spremeni. Že dolgo jo je hromil nedoumljiv strah, ves čas je pod pritiskom, zdaj pa jo je tesnoba tako stisnila,, da si mora vzeti odmor. Njena starša sta prepričana, da bo kmalu bolje, tudi prijateljice ji pošiljajo prijazna sporočilca z željami po čimprejšnjem okrevanju. Pijin svet se razsvetli, ko v njeno življenje nepričakovano vstopijo sosede s svojimi težavami: Vicky z motnjo v razvoju, mama samohranilka Bianca in Gillian Brown, starejša gospa, ki se pripravlja na praznovanje rojstnega dne. Vsakdanji vrvež povsem običajnih ljudi Pi odpre popolnoma nov pogled na svet.

130 utripov na minuto je presunljiv mladinski roman o tesnobi, pa tudi o ganljivi moči povezane skupnosti, ki se razvije na Pijinem domačem stopnišču.

 

Wells, Benedict: Hard land

15-letni Sam se med počitnicami, da bi pobegnil od težav doma, zaposli v starem lokalnem kinu in ta odločitev mu za vedno spremeni življenje. Tam najde prijatelje, se zaljubi in razkrije številne skrivnosti rodnega mesteca. Čarobno poletje mu ne prizanaša niti s preizkušnjami, zaradi katerih je to najbrž zadnje poletje njegovega otroštva.

 

KNJIGA MESECA

Šrilanka 4. februarja praznuje dan neodvisnosti. Izpod britanske nadvlade so se osvobodili 1948.

 

Ondaatje, Michael: Luč v temi

Michael Ondaatje se je rodil leta 1943 na Šrilanki, v petdesetih letih prejšnjega stoletja se je preselil najprej v Anglijo in pozneje v Kanado. Slovenski bralci verjetno poznajo njegov roman Angleški pacient, ki je bil leta 2018 izbran za najboljšega med romani, ki so v zadnjih petdesetih letih prejeli nagrado booker. Novi roman Michaela Ondaatjeja Luč v temi se dogaja v Angliji po drugi svetovni vojni. Štirinajstletnega Nathaniela in njegovo sestro Rachel oče in mama očitno zapustita in ju prepustita v varstvu skrivnostni osebi po imenu Molj. Nathaniel in Rachel kmalu ugotovita, da sta mama in oče o svojem odhodu lagala in da očitno nista odšla tja, kamor sta rekla, da gresta. Najstnika pa vseeno odraščata v druščini skrivnostne osebe, Molja, in njegovih prijateljev, za katere ne vesta točno, kaj počnejo. Prihajajo in odhajajo, vsak s svojo vojno zgodovino, v sedanjosti pa se ukvarjajo z zelo sumljivimi posli. Vse dogajanje ter odsotnost mame in očeta seveda pustijo posledice. Vojna je zaznamovala vse. Tako ljudi, ki so se po njej skušali znajti po svoje in otroke, ki so se morali sprijazniti s kakršnim koli stanjem že. Nikoli pa jim ni nihče razložil, kaj se v resnici dogaja, kje so starši, kdo so ljudje okoli njiju. Otroka zato nikoli nista prebolela misli, da sta ju starša zapustila, nikoli v življenju se nista več počutila zaželena, ljubljena ter varna. Dobro desetletje pa Nathaniel začne odkrivati zgodbo svoje matere ter ljudi, s katerimi je preživljal čas, ko z mamo niso bili skupaj. Mama se je kasneje vrnila v njuna življenja, vendar Rachel nikoli ni želela stika z njo, trpela je tudi za epileptičnimi napadi. Nathaniel pa je počasi odkrival, kdo je pravzaprav bila ter kakšno življenje je živela v času, ko niso bili skupaj. Kaj je pomembneje, družinsko življenje ali kariera? Kako naše odločitve vplivajo na otroke? Zakaj otrokom ne razlagamo odločitev, ki jih sprejemamo v življenju, če so povezane z njimi? Poznamo ljudi, s katerimi preživljamo naša življenja in jih dnevno srečujemo? Vemo, kdo so? Vsekakor pa nas stvari, kot je vojna, zaznamujejo in močno spremenijo. Kako naprej? Vsak po svoje in na svoj način. In včasih svoje odločitve v življenju plačamo tudi z življenjem.

 

NOVOSTI

LEPOSLOVJE

Babačić, Esad: Balkonci

»In še nekaj o Vodmatu, ljubljanski četrti med Zaloško, Njegoševo, Šmartinsko, Bolgarsko in Grablovičevo oziroma železniško progo, ki piči proti Dolenjski in onkraj katere se potem dogaja Zelena jama. Pomembno dejstvo iz tistih časov je, da je bil Vodmat končna postaja avtobusa številka 9. Obračališče, točka, na kateri so šli šoferji kaj spit, s šoferji pa še kdo, med te je pa šteti vsaj še številne uslužbence Kliničnega centra kot drugih okoliških bolnišnic, bolnike v haljah, njihove obiskovalce, taksiste, trgovske potnike, obrtnike, učiteljsko starševski kader iz bližnje osnovne šole, ki so bili kot domicilni Vodmatčani. Ti pa so spet svoja zgodba. Pretežno prebivalci blokov iz začetka 60-ih let prejšnjega stoletja, v katerih si je pometač ceste lahko hodnik delil s flavtistko iz Opere. Na ta način je središče Vodmata kdaj delovalo kot Kansas City na polnih obratih, pol ulice naprej pa je že legala meglena depresija.« – Borut Mehle

 

Bohinc, Rok: Smrdljivc

Tik pred začetkom pouka eden od učencev na šolskem stranišču vrže smrdljivca, zaradi katerega morajo izprazniti šolo in predčasno končati pouk. Ravnatelj in šolska svetovalna delavka pa morata med petimi osumljenci odkriti resničnega krivca. Ali gre za preprost primer »kdor ga zvoha, ta ga spoha« ali pa gre za kaj več?

 

Istenič, Boštjan: Piton na kolesu

Pravijo, da se človeku film celotnega življenja v glavi odvrti, tik preden umre. Marku Furlanu se je, tik preden se je znova rodil.

 

Kaj imajo skupnega odločen albanski lastnik verige pekarn, zlatar, ki ne more iz kože ostarelega plejboja, mila in čedna mlada frizerka, zasebni detektiv v pisani srajci, babica sočnega jezika, mednarodni dvojec goljufov in pošten mladenič, ki se ničesar več ne spomni? In kako se je na kolesu sredi Ljubljane znašel čisto pravi piton? Zgodba, polna dramatičnih zasukov in zabavnih pripetljajev, usodno poveže glavne in malo manj glavne junake. Njihovo iskanje odgovorov pa nas spomni, da se živemu človeku res lahko vse zgodi, po možnosti ravno takrat, ko to najmanj pričakuje.

 

Lainšček, Feri: Kurji pastir, knjiga 2, Petelinje jajce

V drugem delu načrtovane trilogije, v kateri pisatelj na izviren način tematizira svoje otroštvo, spremljamo dečkovo življenje v predšolskem obdobju. Njegovo magično doživljanje sveta in vztrajno iskanje odgovorov na prva bivanjska vprašanja pisatelju omogočata zanj značilno poetično in s simbolno govorico poglobljeno besedilo. Prvine magičnega realizma, ki so sicer značilne za Lainščkova najboljša romaneskna dela, tako tokrat še posebej izstopajo. Svojevrsten preplet arhaičnega in pravljičnega, krščanske mitologije in komunistične ideologije ter neobičajne vsakdanjosti se zlijejo v sugestivno besedilo, ki nas ne nagovori le kot prispevek za avtorjevo biografijo, temveč tudi kot literarna mojstrovina.

 

Mazzini, Miha: Osebno: kako se je skeptik lotil duhovnosti, se soočil s travmatičnimi spomini in izgubil strah pred bližino

To ni ena tistih modernih knjig, ki ti bo lagala, da zmoreš vse sam, da si lahko zaželiš karkoli in vesolje ti bo izpolnilo sanje. Prav tako te ne bo slepila, kako je dovolj, da se le spomniš travm iz otroštva in življenje postane tropska plaža. Ne bo ti priporočala čudežnih receptov, od hoje po Caminu in žerjavici, pa rituala ajavaske, odkrivanja prejšnjih življenj, šamanizma, feng shuija do desetdnevnega klečanja pri budistih – četudi je Miha vse to med pisanjem te knjige poskusil in opisal. To je knjiga o odnosih. O razumevanju, poslušanju in pogovarjanju. Knjiga o bližini in o tem, kako jo ustvarjamo. Kako se zbližujemo in oddaljujemo, kako smo ujeti v nevidni ples in se sploh ne zavedamo, da smo mnogokrat le lutke na nitih naših prednikov in okolja.

 

Mugerli, Anja: Pričakovanja

V drugem romanu Anje Mugerli spremljamo zgodbo Jane in Primoža, ki si želita otroka, na to, da je že skrajni čas za naraščaj, ju ves čas opominja tudi okolica. Njuno pričakovanje se že kmalu izkaže za nič kaj veselo, temveč zelo mučno in boleče.

Avtorica v romanu odkrito spregovori o neplodnosti, umetni oploditvi, splavu – temah, ki so danes še vedno tabuizirane. V središču pisanja je ženska, njene družbene vloge, predvsem pa njeno telo, ki je do konca razgaljeno in postavljeno na ogled skupaj z občutki osamljenosti, praznine in krivde.

 

Šeruga, Zvone: Kilometri življenja: o poteh in stranpoteh

Če ste v zadnjih desetletjih živeli v Sloveniji, vas je v tem času v obliki časopisnih reportaž, knjig ali predavanj vsaj oplazilo, če ne zadelo kako potovanje Zvoneta Šeruge, svetovnega (motociklističnega) popotnika.

V skoraj štiridesetih letih njegovih poti se je nabralo sto trideset držav, devet knjig, devet motorjev, osemnajst potnih listov. Kilometri življenja so njegova deseta knjiga, ki je po eni strani popotniška avtobiografija, saj v njej pregledno obdela tako svoje življenje (denimo manj znani mladostni del) kot vsa ključna, včasih tudi leto in več dolga potovanja (nekatera od njih je popisal že v prejšnjih knjigah).

Bogato opremljena s fotografijami, začinjena s komunikativnim, klenim, a tudi poetskim jezikom, pa je knjiga ‘Kilometri življenja’ predvsem enkratna hvalnica življenju samemu, v katerem je Zvone Šeruga vedno vedel, k(d)aj pomeni imeti dovolj, in se je zato vedno znova spravil na novo pot k ljudem.

 

Cognetti, Paolo: Volčja sreča

Fausto po pretrgani dolgoletni zvezi išče zatočišče med stezami svojega otroštva. V Fontani Freddi naleti na Babette, ki je tudi sama davno prej pribežala iz Milana in mu v svoji gostilni, med obiskovalci malega smučišča in žičniškimi uslužbenci, ponudi službo kuharja. Silvia tam pomaga pri strežbi, še neodločena, ali ji gore pomenijo zimsko skrivališče ali trajno hrepenenje in ali ji bo morda uspelo ujeti svoj ritem in ga uravnati s Faustovim.

 

Drakulić, Slavenka: Nevidna ženska in druge zgodbe

Priznana hrvaška avtorica Slavenka Drakulić, ki je bila pri slovenskem bralstvu odlično sprejeta s knjigama Mileva Einstein, teorija žalosti (Beletrina, 2018) ter Dora in Minotaver (Beletrina, 2021), se tokrat predstavlja z zbirko kratke proze Nevidna ženska in druge zgodbe v prevodu Mateje Komel Snoj. Zgodbe o ženskah, ki počasi izginjajo, so predvsem zgodbe o starajočih se ženskah, ki jih družba izloči in zamolči. Čeprav se sliši morbidno in zahtevno, pa je branje knjige vse prej kot to. Gre namreč za polnokrvne in raznolike portrete in situacije, ki vzbujajo sočutje in temo z obrobja potiskajo v ospredje.

 

Gaiman, Neil: Anansijeva fanta

Utečeno življenje Debelega Charlieja Nancyja se je končalo v trenutku, ko je njegov oče mrtev omahnil z odra za karaoke in sinu uničil življenje s tem, da mu je zapustil svoje skrivnosti, dolgove in grehe. Charlie ni vedel, da je bil njegov oče bog. In ni vedel, da ima brata. Zdaj se na pragu njegove hiše pojavi brat Pajek – kar obeta, da bo življenje Debelega Charlieja postalo precej zanimivejše … in občutno nevarnejše.

 

Gudonyte, Kristina: Dnevnik poredne punce

Glavna junakinja Kortina je uporniška petnajstletnica. Nenehno laže, pogosto se izgublja v fantazijah in se jezi na svoje bližnje. A bi pritegnila pozornost prijateljev, začne govoriti o tem, da je noseča. Zaplete se v kriminalna dejanja, zbeži od doma, nenadoma pa se sooči z resnično tragedijo – s smrtjo bližnje osebe.

 

Kolerud, Arnfinn: Milijonček za prijaznost

Nekega povsem običajnega dne Frank in mama zadeneta na loteriji. Štiriindvajset milijonov! Ko se razve, kdo sta srečna dobitnika, je njunih običajnih dni konec. Mama si želi prijaznih ljudi, zato obljubi najprijaznejšemu v skupnosti nagrado – milijon kron. Med otroki in odraslimi se začne tekma. Tekma v prijaznosti. Tekma za denar. Medtem se mama in Frank umakneta na počitnice na jug, pod slepeče sonce.

 

Mazzariol, Giacomo: Moj brat lovi dinozavre

Vsi lahko razumemo socialne pritiske otroštva in mladostništva: želja, da bi se razumeli z vrstniki, bili priljubljeni in bili čim bolj »navadni«. Toda Giacomo, avtor knjige, ima poseben izziv. Sprva je zelo navdušen, ko izve, da je njegova mama noseča s še enim fantkom, saj to pomeni uravnoteženost spolov v družini z dvema sestrama. Ko pa ugotovi, da je mali Giovanni drugačen, da ima dodaten kromosom, se protagonist začne spopadati z osebnimi ovirami. Mlajšega brata doživlja kot razočaranje, zadrego, nekoga, ki ga Giacomo vztrajno skriva pred prijatelji. Zgodbo pripoveduje na doživet način: v nekem trenutku bo bralec jokal, v naslednjem pa se bo smejal na ves glas. Toda počasi in zanesljivo Giacomo začne razumeti vse lekcije, ki mu jih predaja posebni brat: lekcije o ljubezni in o tem, kaj je v življenju resnično pomembno.

 

Palacio, R. J.: Čudo

August Pullman se je rodil s hudo deformacijo obraza. Do desetega leta ni hodil v šolo, ampak je imel zaradi številnih zahtevnih operaci in dolgotrajnih okrevanj pouk doma. Z vstopom v peti razred osnovne šole je zdaj njegova edina želja, da bi ga sošolci imeli za navadnega. Toda novi sošolci ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza.

Poleg Augusta, ki izredno duhovito pripoveduje o sebi, svoji družini in svetu, ki ga obdaja, svoja razmišljanja o tem nadarjenem fantu razkrijejo še sestra Via, njen fant Justin, novi sošolec Jack, prijateljica Summer in Viina prijateljica Miranda. Vsi njihovi pogledi se združujejo v boju za sočutje, empatijo in sprejemanje drugačnosti. Ta nepozabna pripoved v naša življenja prinaša srčnost in upanje. Bralec začne ceniti vrednost pravega prijateljstva in moč prijaznosti.

 

Palacio, R. J.: Chrisova zgodba

Chrisova zgodba prinaša pomembno spoznanje, da se je za prava prijateljstva treba potruditi. Chris in Auggie, fant s prirojeno deformacijo obraza, se poznata že od rojstva, otroštvo sta preživela skupaj. Topla in empatična pripoved preskakuje med spomini iz njunega zgodnjega otroštva in enim samim dnevom iz sedanjosti, na koncu katerega Chris sprejme odločitev, za katero misli, da je najboljša, čeprav zanj ni najlažja.

 

Palacio, R. J.: Julianova zgodba

Julianova zgodba prinaša nov pogled na dogodke v Beecherjevi osnovni šoli, ki jo v petem razredu začne obiskovati tudi August Pullman, fant s hudo deformacijo obraza.

Zakaj je Julian do novega sošolca Augusta tako nesramen?

Zakaj se ga izogiba in mu v omarici pušča listke z žaljivimi sporočili?

Kako se na Julianovo obnašanje odzove vodstvo šole?

Kako pa na vse skupaj gledajo Julianovi starši?

 

Sepetys, Ruta: V morju zrnce soli

Druga svetovna vojna se približuje koncu, nacistična Nemčija je poražena in na stotisoče beguncev v Vzhodni Prusiji beži pred Sovjeti, ki prodirajo z vzhoda. Med njimi je tudi skupina mladih, ki se jim na podeželju prekrižajo poti. Vsak s svojo skrivnostjo so ujeti med nacisti na eni in Sovjeti na drugi strani, vsi z željo, da se vkrcajo na ladjo, ki naj bi jih odpeljala na varno … Roman V morju zrnce soli o ladijski tragediji, ki je bila še hujša kot potop Titanika, temelji na resničnih dejstvih.

 

Williams, John Edward: Klavčev prehod

Ameriška prerija 19. stoletja, opevani Divji zahod, dom kavbojev in divjih lovcev, od nekdaj buri domišljijo in rojeva idealizirane predstave o sobivanju z naravo. Tem stereotipom se v tem romanu zoperstavi ameriški klasik John Williams, ki podobno kot v poznejših delih Stoner in Avgust izhaja iz konflikta med človekovimi mladostnimi ideali in trpkimi spoznanji zrelih let.

Zgodba, ki se začne z romantično lovsko odpravo na bizone v osrčju kansaške divjine, se sprevrže v grenko spoznanje o divjosti, ki vlada v srcu človeka.

 

STRIPI IN RISOROMANI

Smiljanić, Zoran: Kajuh, pesnik partizan

Stripovska biografija o mladeniču iz Šoštanja, pesniku, skojevcu, komunistu, vosovcu, partizanu … in ljubimcu. Star komaj dvajset let je v svojih pesmih z občuteno intonacijo, strastno interpretacijo in empatijo do tistih brez glasu nagovoril slovenskega človeka v najhujših vojnih stiskah, ko sta bila pod vprašajem obstoj naroda in življenja posameznikov. Za življenja je vrhunec popularnosti doživljal pol leta pred smrtjo, ko je na partizanskih mitingih ekstatično deklamiral svoje verze in v srcih poslušalcev sprožal močne čustvene odzive. Bil je prva rokenrol zvezda, slovenski Jim Morrison, Bob Dylan in John Lennon svojega časa, krik protesta in upora proti nasilju in krivicam. Po vojni ga je ljudska oblast odlikovala z redom narodnega heroja in si prisvojila njegove pesmi ter jih kanonizirala za potrebe komemorativnih obredov. Kajuhova poezija je ta nesporazum preživela. Danes doživljata njegova osebnost in poezija novo življenje pri mladih, ki ga sprejemajo kot glas nove generacije. Njej je posvečen ta strip.

 

LEPOSLOVJE V TUJEM JEZIKU

Mishima, Yukio: The Sailor Who Fell from Grace with the Sea

Roman pripoveduje zgodbo o druščini divjih trinajstletnih fantov, ki zavračajo svet odraslih kot iluzoren, hinavski in sentimentalen ter se urijo v brutalni brezčutnosti, ki jo imenujejo “objektivnost”. Ko mati enega od njih začne afero z ladijskim častnikom, on in njegovi prijatelji častnika najprej idealizirajo, a kmalu ugotovijo, da je v resnici mehak in romantičen. Svoje razočaranje nad njim razumejo kot izdajo in se odzovejo nasilno.

 

STROKOVNA LITERATURA IN NELEPOSLOVJE

Bregman, Rutger: Človeštvo: zgodovina skozi prizmo optimizma

Če obstaja eno prepričanje, ki združuje psihologe in filozofe, starodavne in sodobne mislece in vse ljudi na različnih polih, je to tiha predpostavka, da smo ljudje slabi. To je pojem, ki zaseda večje časopisne naslove in vodi zakone, ki oblikujejo naše življenje. Pa je res tako?

Rutger Bregman ponuja drugačen pogled na zadnjih 200.000 let človeške zgodovine, s čimer dokazuje, da smo ljudje prijazni, usmerjeni k sodelovanju in zaupanju.

Od resničnega Gospodarja muh do solidarnosti po Blitzu, skritih pomanjkljivostih v poskusu v zaporu v Stanfordu do resnične zgodbe o bratih dvojčkih na nasprotnih straneh, ki sta Mandeli pomagala končati apartheid … Bregman pokaže, da verovanje v človeško velikodušnost in sodelovanje ni le optimistična želja, ampak popolnoma realistično vedenje.

 

Furlan, Boris: Skozi gosto noč: dopisovanje 1951–1957

Zbirka pisem Skozi gosto noč, ki jo je uredila Alenka Puhar, prinaša dopisovanja med slovenskim pravnikom in politikom Borisom Furlanom in njegovo hčerko Stašo Furlan Seaton med letoma 1951 in 1957. Urednica pojasnjuje, da je izbor opravila iz velikega kupa pisem in prispevala tudi obsežno spremno besedilo ter več kot dvesto opomb, pri angleškem dramatiku Christopherju Fryju pa je dobila navdih za naslov knjige.

 

»Zbirka pisem, ki sta si jih šest let pisala Furlana, prinaša osupljivo novost, saj gre za pogovor med očetom, ki je kaznjenec na poti k zadnji postaji, ter hčerko, ki v Ameriki doživlja polet. Druži ju ljubezen do knjig in filozofije, zato oče, ki ne sme več predavati – od leta 1930 do 1947 pa je bil profesor na pravni fakulteti – zdaj poučuje hčerko. Ker gre vsako pismo skozi roke udbovskih kontrolorjev, sta zadržana pri kritiki režima in komunizma, previdno se izogibata tudi številnim imenom. Režim je namreč bolestno občutljiv na vsako kritično besedo, in samo čaka na priložnost, da pogojno prostega človeka spet pošlje v ječo. Skrivata tudi tesnobo zaradi življenja sredi ovaduhov, ki so Furlana leta 1947 spravili pred sodišče in zdaj spremljajo vsak njegov korak. Njegova kritičnost se izraža predvsem v opisih hude revščine, ki je zavladala z novim redom. Zato so filozofske lekcije posute s prošnjami za stare čevlje in hlače, zaflikane rjuhe in prebrane časopise.« Hčerka je skrbno hranila očetova pisma in celo kopije svojih ter jih malo pred smrtjo poslala v domovino in ponudila v natis, kjer postajajo dokument časa izjemnega pomena, saj so polna topline in ljubezni, a tudi globokih in kompleksnih filozofskih pogovorov, saj, kot v enem izmed pisem zapiše Boris Furlan, je filozofija v bistvu dialog duha s samim seboj ali pa z drugimi. Pričujoča knjiga je sicer bolj osebne narave, prihodnje leto je predvidena še druga knjiga, ki pa bo vsebovala tudi predavanja filozofije z imaginarnega katedra, kot v uvodu pojasnjuje urednica.

 

Pavček, Saša: Živi ogenj gledališča

V knjigi Živi ogenj gledališča je igralka, pisateljica in pedagoginja Saša Pavček zbrala svoje eseje o gledališču, kulturi in umetniški besedi ter avtobiografske zapise in spomine na živo gledališče. Dodala je še petnajst portretov gledališčnikov, ki jih je srečevala na odrskih deskah in v zakulisju. Vse to je sestavila v mozaik razmišljujočih, napetih in tudi humornih zgodb o prvem stiku z gledališčem, otroštvu v Mladinskem gledališču, soočenju z disleksijo, študiju in poučevanju na AGRFT, igralskih nastopih, pisanju dramatike, svojih izkušnjah z me-too …

 

Garnier, Stéphane: Živeti in razmišljati kot Mali princ

Mitično literarno delo Mali princ je ena najbolj navdihujočih knjig na svetu. Osvobodite se pogleda drugih, sprejmite, da vas včasih ne razumejo, vzemite si čas za življenje, ljubite in ostanite skromni …

Stéphane Garnier je nauk Malega princa še dodatno izpostavil v knjigi Živeti in razmišljati kot mali princ. V sredini te fantastične razmišljajoče knjige boste našli glavni nauk, ki ga morate upoštevati. Verjemite avtorju, verjemite nam, ki vam pravimo, da boste v življenju uspešnejši na vseh področjih, če boste črpali navdih pri Malem princu.

Če se želite izogniti omejitvam sveta odraslih, sprejmite glavna načela tega brezčasnega junaka. Vaše življenje bo postalo veliko bolj umirjeno in svobodno, ko se boste sprejeli takšne, kakršni ste. Kaj pa, če bi bil Mali princ vaš motivacijski trener, ki bi vam govoril, kako živeti v svetu, ki nas pogosto presega in izčrpava? Zdaj imate možnost, da to tudi zaživite.

 

Ljubezen na daljavo: pisma moža ženi aleksandrinki v Egipt

Doslej je bilo vprašanje aleksandrinstva v prvi polovici 20. stoletja v več objavah obdelano le z ženske strani, s poudarkom na ženskah, ki so se odpravile v Egipt, kjer so bile deležne eksotičnosti tujega sveta in svetovljanstva. Tokratna monografija aleksandrinstvu prvič postavlja ogledalo z moške strani – na podlagi pisem skrajno osamljenega moža, ki je po odhodu žene v Egipt ostal doma s komaj eno- ali dveletno hčerko na domačiji, ki so mu jo kljub njegovim skrajnim prizadevanjem prodali na dražbi, da se je moral izseliti iz nje.

Oddaljeni ženi, katere bližine si želita njegovo telo in duša, si vsaj enkrat na teden daje duška z izmenjavo novic in čustev v pismih, ki so za tokratno analizo prvovrsten in izviren vir za zgodovinopisje, sociologijo, etnologijo, teologijo, jezikoslovje, literarno vedo, ne nazadnje odlična podlaga za roman v pismih. Zaradi enkratnega vira so v knjigi objavljeni skeni originalnih pisem (faksimile) in njihov diplomatičen prepis, da bi bil tako dostopen za jezikoslovne študije, predvsem za raziskave enega od slovenskih primorskih narečij v času fašizma, v 30. letih 20. stoletja.

 

Viri opisov: beletrina.si, buca.si, bukla.si, emka.si, galarna.si, goga.si, goodreads.com,  miszalozba.si, mladinska-knjiga.si, sanje.si, zalozbavida.si