Knjižne novosti v šolski knjižnici – januar 2023

JANUAR 2023

KNJIŽNIČARKI PRIPOROČATA

 

KNJIGA MESECA

24. januarja praznujemo mednarodni dan izobraževanja.

Pennac, Daniel: Šolske bridkosti

Šolske bridkosti so romaniziran avtobiografski esej, napisan predvsem v premislek učiteljem in pedagogom, hkrati pa tudi v vzpodbudo vsem, ki se izgubljajo v fiksiranem, neosebnem šolskem sistemu in konkretneje v samih šolskih klopeh. Namesto v iskanje družbenih vzrokov, kot je to običajno, se avtor, ki je kot šolajoči se otrok sam veljal za velikansko zgubo, ob težavi obrne v dijaka samega ter navaja primere, kako v posamezniku pride do obrata; kajpak skozi učitelje. V pripovedovanju niza prigode, ki dokazujejo, kako je lahko branje rešitev pred monotonijo dolgega časa, kako je celo učenje na pamet sol razuma. In kako razume vlogo šole in šolnikov? Ne kot krotilnice ali socialnega sita, temveč kot institucijo, ki učencu podeljuje predvsem status učenca. Zabavno, duhovito in dinamično branje, ki bi ga kot obvezno čtivo morali prebrati predvsem vsi šolniki.

 

NOVOSTI

LEPOSLOVJE

Androjna, Irena: Modri otok

Ko Adrijan, Ernest in Lena prispejo na Modri otok, se jim še sanja ne, kako bo štirinajst dni, kolikor jih bodo preživeli na njem, za zmeraj zaznamovalo njihova življenja. Kot udeleženci raziskovalnega tabora naj bi se poglobili v navade prebivalcev otoka, se zabavali in počeli reči, ki jih pač počneš na morju, a že prvi dan se nehote zapletejo v skrivnostno mrežo, ki jo tke zlovešči svetilničar Stibor.

 

Bevc, Cvetka: F. A. K.

Junaki romana Desetka se ponovno vračajo na sceno. Težave z odraščanjem se nadaljujejo, le da so tokrat za odtenek bolj odrasle. Člani novoustanovljenega benda F. A. K. – Fiksi, Aška in Krokar – se ob pripravah na prvi koncert soočajo še z ljubeznijo in spolnostjo. Ob tem je vsak od njih sredi ljubezenskega dogajanja, drugi desetkarji jim poskušajo pomagati, a je vse še slabše. Zaposluje jih predvsem kopica vprašanj. Zdi se, da so odgovori največja neznanka odraščanja. Pa je res tako?

 

Demšar, Avgust: Obsedenosti v času krize

Obsedenosti v času krize je šesti roman v ciklu detektivk z inšpektorjem Martinom Vrenkom, kriminalistom Markom Breznikom in višjo kriminalistko Ivano Premk. Tako kot v predhodnih se tudi tokrat zgodba in zgradba romana priklanjata pravilom detektivske zgodbe tipa kdo je storilec, kar obeta napeto in zapleteno zgodbo, obilico poti in stranpoti ter na koncu presenetljivo razrešitev kriminalnega primera. Obsedenosti v času krize je delo, ki zaključuje serijo šestih primerov inšpektorja Vrenka, do zdaj najobsežnejšega cikličnega detektivskega romana pri nas.

 

Pungertnik, Sonja: Misliš resno?

Zgodba o slepi Sari, o njenih mladostnih hrepenenjih in željah, je napisana tankočutno, iskrivo in privlačno, da knjigo le stežka odložiš, dokler ne prideš do zadnje strani. Videčemu bralcu široko odpira vrata v svet teme. A tam so, presenetljivo, povsem običajne človeške želje: biti slišan, razumljen, sprejet, ljubljen.

Ob zgodbi se je mogoče zazreti tudi v ogledalo. In ne nazadnje ostanejo vprašanja: Me taka zgodba navduši, pretrese ali spravi v solze? Lahko zaradi nje stopim korak naproti osebam z okvaro vida? Zmorem začutiti stisko in radost bližnjega? Ali je v mojem življenju več svetlobe ali teme?

 

Svetina, Peter: Modri Portugalec

Ko vstopimo v romanček Petra Svetine, se nam udre pod nogami in znajdemo se v nenavadnem, na trenutke grotesknem domišljijskem svetu. Z Anjo Klaro in podgancem Hijacintom korak za korakom spoznavamo deželo, njena smešna pravila in čudaške prebivalce. Kronikalistka, ki se sprehaja z valjčkom za barve Penzlom, in General, ki strumno deli ukaze Ne kihaj s polnim nosom!, Ne jej na poln želodec!, Ne smej se neslanim šalam!, takoj pridobita našo simpatijo, toda pot nas vodi naprej. In znajdemo se v veliki nevarnosti: Vlada Rizzi poveljuje taborišču pozabljenih otrok.

 

Špes, Tanja: Nedaleč stran

Prvenec Tanje Špes sestavljajo kratke zgodbe z elementi znanstvene fantastike, antiutopije, kriminalke in grozljivke, a s temelji trdno v psihološkem realizmu. Kratkoprozna zbirka, ki ne napoveduje le prihodnosti, ampak tudi nov in samosvoj literarni glas.

Avtorico zanimajo ljudje, njihova duševnost in človečnost v svetu skrajnega (samo)nadzora, ki ga usmerjajo kibernetika in algoritmi. Zgodbe sestavljajo skoraj enotno podobo prihodnosti, ki je le nedaleč stran in izhaja iz družbenih silnic, tehnoloških možnosti in psiholoških profilov naše sedanjosti. Liki prehajajo iz zgodbe v zgodbo, iz ospredja v ozadje, iz življenja v smrt, strogo realističen slog pa preigrava različne tone; od absurda in satire do melanholije in tragedije. Ena osrednjih tem je spomin – to, kako določa našo individualno identiteto in kako nas povezuje z drugimi.

 

Aveyard, Victoria: Kraljeva kletka (Rdeča kraljica 3. del)

Mare Barrow je ujetnica in nemočna brez strele. Trpinčijo jo usodne napake. Živi na milost in nemilost fanta, ki ga je ljubila, fanta laži in izdajstva. Maven Calore je zdaj kralj in še naprej plete mrežo pokojne matere, da bi obdržal oblast nad državo in ujetnico.

Medtem ko Mare v palači trpi težo nemega kamna, se pestra mešanica nove krvi in rdečih še naprej organizira, usposablja in širi. Pripravljajo se na vojno, ne mislijo se več skrivati v sencah. In izgnani princ Cal, ki je osvojil Marino srce, bo storil čisto vse, da jo dobi nazaj.

Ko se kri obrne proti krvi in sposobnost proti sposobnosti, se lahko zgodi, da ne bo ostal nihče, ki bi pogasil požar. Norta, kakršno pozna Mare, bi lahko pogorela do temeljev.

 

Aveyard, Victoria: Vojna vihra (Rdeča kraljica 4. del)

Zmaga ima ceno. Mare Barrow se je tega naučila, ko jo je Calovo izdajstvo skoraj uničilo. Odloči se, da bo zaščitila svoje srce – in zagotovila svobodo rdečih in novokrvnih – ter enkrat za vselej strmoglavila nortsko kraljestvo … začenši s krono na Mavenovi glavi.

A bitke ne more dobiti samo en človek, in preden se bodo dvignili vsi rdeči hkrati, se mora Mare povezati s fantom, ki ji je strl srce, da premaga fanta, ki jo je skoraj zlomil. Calovi mogočni srebrni zavezniki in Škrlatna garda so neustavljiva sila. Vendar Mavena žene tako globoka obsedenost, da ga nič ne bo ustavilo, da si znova prilasti Mare, tudi če to pomeni, da mora uničiti vse na svoji poti.

Prihaja vojna in vse, za kar se je borila Mare, visi na nitki. Bo zmaga zadoščala za strmoglavljenje srebrnih kraljestev ali bo mala Strela za vedno utišana?

 

Bracken, Alexandra: Lore

Vsakih sedem let se začne agon. Devet grških bogov za kazen postane smrtnih. Lovijo jih potomci pradavnih rodov in vsak želi ubiti boga, da bi si prilastil njegovo božansko moč in nesmrtnost.

Lore Perseous je rivalski rod pobil družino na tako grozovit način, da se je umaknila iz tega sveta in pokazala hrbet obljubi o večni slavi. Več let je odganjala misli, da bi se maščevala človeku – zdaj bogu – ki je povzročil smrt njenih bližnjih.

Vendar pa jo tik pred začetkom lova v New Yorku obiščeta dva tekmovalca: Castor, prijatelj iz otroštva, za katerega je Lore mislila, da je mrtev, in hudo ranjena Atena, ena od zadnjih prvotnih božanstev.

Z boginjo skleneta zavezništvo proti skupnemu sovražniku in se trudita, da bi Lore končno lahko zapustila agon. Vendar mora Lore za zavezništvo z Ateno in ponovno sodelovanje pri lovu plačati visoko ceno, ki pa morda ne bo zadoščala, da bi novemu bogu onemogočila, da bi si podjarmil človeštvo.

 

Doyle, Roddy: Divjina

Desetletni Tom in dvanajstletni Johnny se z mamo odpravita na pustolovske počitnice na Finsko, na zimski safari s sanmi in haskiji. Pustolovščina se kmalu spremeni v iskanje mame sredi prostranih zasneženih finskih gozdov. V divji boj za preživetje.

Medtem pa se doma, v Dublinu, njuna osemnajstletna polsestra Gráinne pripravlja, da končno sreča in spozna mamo. Uporniška in polna pričakovanj jo čaka. Mamo, ki jo je zapustila kot otroka. Zakaj? Kdo sploh je njena mama? Kdo je Gráinne sama? Kam spada?

Fanta, dekle, starši, vsi iščejo pot iz divjine, pot do najbližjih, ljubljenih in sebe.

 

Fitzek, Sebastian: Glasbeni seznam

Pred mesecem dni je na poti v šolo brez sledu izginila petnajstletna Feline Jagow. Zasebni detektiv Alexander Zorbach, ki ga je najela njena mati, naleti na spletno glasbeno storitev, prek katere je Feline vedno poslušala svoje najljubše skladbe. Presenetljivo pa je, da je bil glasbeni seznam pred nekaj dnevi spremenjen. Mar Feline z izbiro skladb pošilja namige o tem, kam jo je odpeljal ugrabitelj in kako jo je mogoče rešiti? Zorbach mrzlično skuša razvozlati uganko glasbenega seznama. Ne zaveda pa se, da ga bo iskanje Feline in reševanje uganke pahnilo v grozljivo moro. Neusmiljena tekma s časom, v kateri so možnosti preživetja vseh vpletenih malodane nične.

 

Höra, Daniel: Igra

V zgodbo vstopimo sredi dogajanja, prepolnega divje akcije. Ampak na žalost samo navidezne, virtualne; sicer pa v nadaljevanju zgodbe spremljamo mulca, ki je pozabil živeti v resničnem svetu. Čas zapravlja v namišljenih akcijah, ki jih ustvarjajo računalniške igrice. Mama je nemočna. Iztrošila se je v propadlem zakonu, za sina, navezanega na konzolo, premore le puhlice na temo vzgojnih prijemov. Še tečaj joge ji ni v pomoč. Zgodba nas seznani s pastmi in srhljivostjo iskanja poti iz blodnjaka virtualnega sveta.

 

Leavitt, David: Firence, občutljiv primer

Zaradi svoje bogate zgodovinske dediščine so Firence eno najbolj obiskanih mest na svetu in stalen vir navdiha. David Leavitt se po ulicah tega mesta premika med sedanjostjo in preteklostjo ter osvetljuje, zakaj se je v njem naselilo toliko umetnikov in zakaj se je za zidovi zgodilo toliko škandalov.

Avtor v knjigi opiše tudi manj znane epizode, povezane z znamenitim Michelangelovim Davidom, pa tudi z gradnjo začasnih mostov med drugo svetovno vojno. Današnje Firence zaznamujejo dolge vrste pred galerijami in turisti, ki jedo hitro hrano na ulici, a vendarle še zmeraj vznemirjajo slikarje, kiparje, filmarje in pisatelje, pa tudi slehernika, ki stopi na mestne ulice.

 

Maas, Sarah J.: Kraljestvo pepela (Stekleni prestol 7. del)

Aelin Galathynius je prisegla, da bo rešila svoje ljudi, toda cena za to bo strahotna. V železni krsti, kamor jo je zaklenila vilinska kraljica, se lahko opira le na svojo gorečo voljo, da bo zdržala mesece mučenja. Če se vda Maeve, bo pogubila vse, ki jih ima rada, in iz tega zavedanja črpa moč, da se ne zlomi, čeprav je njena odločenost z vsakim dnem šibkejša …

Aelin je ujetnica, njeni prijatelji in zavezniki pa razpršeni po svetu. Nekatere vezi se bodo še poglobile, druge pa za vedno pretrgale. Ko se usode nazadnje povežejo, se morajo boriti vsi, da bi Erilea imela vsaj drobec upanja na rešitev.

 

McManus, Karen M.: Sestrični

Milly, Aubrey in Jonah Story še nikoli niso videli svoje nesramno bogate babice Mildred Margaret Story, saj je pred štiriindvajsetimi leti na vsem lepem prekinila vse stike z lastnimi otroki. Nekega dne vnuki prejmejo pismo, v katerem jih skrivnostna babica povabi, naj preživijo počitnice v njenem priljubljenem letovišču.

Njihovi starši trmasto vztrajajo pri tem, da morajo na otok Gull Cove. To se zdi popolna priložnost, da se odtujena družina pobota ter da se njihovi očetje in mati spet znajdejo na seznamu babičinih dedičev. Ko bratranec in sestrični, ki se med sabo komaj poznajo, prispejo v mondeno letovišče, hitro spoznajo, da ima samotarska babica z njimi drugačne načrte.

Dlje ko so na otoku, bolj jim je jasno, da družina Story skriva temačno preteklost. Bratranec in sestrični so odločeni, da se bodo dokopali do resnice in razkrili vse skrivnosti. Tudi tisto, ki je usodno zaznamovala njihove starše.

 

McManus, Karen M.: Eden od nas laže

Splet, mobilni telefoni in računalniki so življenje spremenili v igro. Tudi za tiste, ki bi še radi, in še vedno mislijo, da živijo v starem, analognem svetu. Svet, kjer se ljudje srečujejo, dotikajo, kjer so besede povedane, ne poslane z mobilnika, izginja. Včasih so vaške opravljivke kukale skozi okno in zbirale skrivnosti, ki so jih potem po drobtinah puščale med ljudi. Ko so bile pozobane, se je novica izgubila za vedno, če nisi pravočasno vrgel očesa nanjo, opravljivke so morale znova na delo. Simon je prevzel delo opravljivih babnic. Srhljiv učinek svojega hobija dnevno spremlja na šolskem hodniku, kjer se brezsramno razgaljene kažejo intimne skrivnosti sošolcev in sošolk. In potem se zgodi umor. Kdo od štirih mladih ljudi je svojo intimo zaščitil na tako grozovit način?

 

McManus, Karen M.: Najslabši dan v življenju

Ivy, Mateo in Cal so bili nekoč dobri prijatelji. Zdaj so nekoliko odtujeni, družita pa jih dve stvari: vsi trije so dijaki na Gimnaziji Carlton in čaka jih najslabši dan v življenju.

Ivy je izgubila volitve za predsednico proti razrednemu klovnu in zdaj se mora ponižana vrniti v šolo. Njen srčni izbranec Mateo je na robu pregorelosti – odkar je družinsko podjetje propadlo, mora poleg šole še delati. Avtsajderja Cala pa je ravnokar zapustilo dekle … še eno po vrsti.

Ko Cal nekega dne zamuja k pouku in pred šolo po naključju naleti na Ivy in Matea, se zdi, kakor da so se zvezde poravnale in bodo nekdanji trije prijatelji preživeli lep dan. Izostali bodo od pouka in pohajkovali po mestu. Tako kot v dobrih starih časih. Vendar pa je med njimi še ogromno neizrečenih stvari …

Na poti naletijo na Ivyjinega sošolca in mu sledijo, toda ko ga najdejo, ugotovijo, da je mrtev. Na prizorišču zločina se zavejo, da se ta dan, ki se že tako ni dobro začel, lahko konča katastrofalno.

 

McManus, Karen M.: Dva lahko ohranita skrivnost

Echo Ridge je majhno ameriško mesto. Ellery ga še nikoli ni obiskala, je pa o njem veliko slišala. Pred petimi leti je mestece postalo razvpito zaradi umora kraljice srednješolskega plesa. Še prej, pred štiriindvajsetimi leti, je od tam skrivnostno izginila njena teta. Zdaj se morata Ellery in njen brat dvojček preseliti v Echo Ridge, rojstni kraj njune matere, in živeti z babico, ki jo komaj poznata.

Mesto je sicer na zunaj popolno, a skriva skrivnosti. In še preden se začne novo šolsko leto, nekdo spet razglasi sezono odprtega lova na kandidatke za kraljico šolskega plesa. Grožnje so očitno še kako resne, saj eno od deklet izgine.

Ellery skrivnosti še zdaleč niso tuje. Ima jih njena mama in babica prav tako. In dlje ko je v Echo Ridgeu, bolj jasno ji postaja, da v tem mestecu vsak kaj skriva. Toda skrivnosti so nevarne – in večina jih ne zna prav dobro hraniti. V Echo Ridgeu je najvarneje prav to – zadržati skrivnosti zase.

 

McManus, Karen M.: Eden od nas je naslednji

Dajmo, Bayview, saj veste, da ste to pogrešali. Simon Kelleher je dobil kopico posnemovalcev na gimnaziji Bayview, toda nihče od njih ne more zapolniti praznine, ki je nastala z njegovo smrtjo pred osemnajstimi meseci. Ker nihče ne pozna sočnih skrivnosti, kot jih je Simon.

Do zdaj. Tokrat ne gre za opravljivo aplikacijo, ampak za igro. Resnica ali izziv.

Phoebe je prva žrtev. Če se odločiš, da ne boš igral, bo na dan prišla resnica. In njena je temačna. Naslednja je Maeve, ki bi do zdaj že lahko vedela: vedno izberi izziv. Preden pride na vrsto Knox, postane nevarno. Izzivi so postali smrtonosni in Maeve je lansko leto izučilo, da se ne more obrniti na policijo po pomoč. Ali zaščito. Simona ni več, toda nekdo se je odločil, da bo nadaljeval njegovo zapuščino in postavil nova pravila.

 

NDiaye, Marie: Moje je maščevanje

Odvetnico Susane, ki je nedavno odprla samostojno pravno pisarno v Bordeauxu, nekega dne obišče obupani Gilles Principaux s prošnjo, da bi prevzela zagovor žene Marlyne, ki je umorila tri njune še majhne otroke. Pretreseni Susane se zdi, da je v moškem prepoznala fanta, ki je njeno otroštvo močno zaznamoval, ni prepričana, vseeno primer sprejme. Vendar v fokusu pripovedi ni le zločin, ampak razreševanje osebnih stisk in travm ne posebej uspešne pravnice srednjih let. Življenje ga. odv. Susane je splet težavnih odnosov s starši, z gospodinjsko pomočnico, pribežnico iz Mavricija ter bivšim ljubimcem in njegovo hčerko. Čeprav bi ženska vsem rada pomagala, jo teža dogodkov pripelje do psihičnega zloma. Pisateljica, mojstrica nedorečenega, skozi preplet zgodb ustvarja napeto dogajanje, ki se upira preprosti interpretaciji in od bralca zahteva precej miselnega angažmaja.

 

Robben, Jaap: Bratov kožuh

Znak kakovosti zlata hruška. Zgodba o ljubezni, ki sije kljub nemogočim okoliščinam. Trinajstletni Brian z očetom živi v prikolici v odročnem kraju. Njegov starejši brat Lucien je nastanjen v ustanovi za otroke s posebnimi potrebami. Nekega dne oče Luciena vzame v domačo oskrbo, odgovornost za brata pa naloži Brianu. Kljub revščini, očetovi brezbrižnosti in negotovosti ob zahtevni nalogi, Brian najde način, da ljubeče poskrbi za brata in njegove potrebe. Dokler se nekega dne vse usodno ne zaplete … Izjemni roman, ki je nastal za odrasle, za svojega pa so ga navdušeno sprejeli tudi mladostniki, je napisal večkrat nagrajeni nizozemski dramatik, pesnik in pisatelj Jaap Robben (1984).

 

Silvera, Adam: Na koncu oba umreta

Priljubljeni ameriški pisatelj Adam Silvera, nas v pretresljivi, vendar pozitivni zgodbi o dveh ljudeh, ki se jima v enem nepozabnem dnevu spremeni življenje, opominja, da ni življenja brez smrti in ne ljubezni brez izgube.

5. septembra, malce po polnoči, Glas smrti pokliče Matea Torreza in Rufusa Emeteria ter jima pove slabo novico: danes bosta umrla. Mateo in Rufus sta si popolna tujca, ampak iz različnih razlogov si na svoj zadnji dan želita spoznati novega prijatelja. Še dobro, da za to obstaja aplikacija. Imenuje se Zadnji prijatelj in z njeno pomočjo se bosta Rufus in Mateo dobila na še zadnji veliki pustolovščini – kako v enem samem dnevu doživeti dovolj za celo življenje.

 

Tormo, Ruth: Brez črtne kode

Štirinajstletna Amina šiva v delavnici v Bangladešu. Želi si boljšo prihodnost, vsaj za svojo mlajšo sestrico. Zato na skrivaj pošlje v svet klic na pomoč.

Tudi Víktor je star štirinajst let, živi v Barceloni, hodi v šolo, osamljen je in skoraj nevede klice na pomoč. Ko pa najde Aminin SOS, si zada nalogo. Pomagal bo neznancu, ki ju ločuje 8166 kilometrov zračne razdalje. Nemogoča naloga? Bo premagal razdaljo, dosegel cilj?

Mladinski roman Brez črtne kode govori o dveh svetovih, ki sta v resnici en sam. Je roman nemoči in moči, obupa in upanja, izgube in prijateljstva. Neizmerne ljubezni in empatije.

 

LEPOSLOVJE V TUJEM JEZIKU

Hoffmann, E. T. A.: Das Fräulein von Scuderi

Peter, Claudia: Der Sonntag des Schreckens

Peter, Claudia: Hallo Waldtraut!

Peter, Claudia: Nerd in Not

Peter, Claudia: Der ideale Moment

Peter, Claudia: Mörder in Berlin

Nemška EPI bralna značka.

 

POEZIJA

Blaznik, Mateja: Ljubim tvoj medeni srh

Vse, kar skriješ v budnost,

vse, kar govoriš.

V pregibe marmornih nebes

razlivaš šelestenje.

 

Ercegović, Romana: Tolmuni nežnosti

Romana Ercegović in Simona Čudovan v Tolmunih nežnosti ustvarjata mehkočutno pretakanje poezije in likovne umetnosti, odstirata pogled v čarobne svetove življenja.

Romana Ercegović s svojo poglobljenostjo v življenje, v bralcu prebudi lepoto nežnih pokrajin lastne biti. Skozi pesmi nas popelje v osrčje narave in lastnega zavedanja. Skozi vsako besedo, ki ima globlji pomen in posebno sporočilnost, čutimo mir in svetost življenja.

Narava daje Romani posebno moč in občutja, ki jih skozi besede preda bralcu. Besede in njihov ritem izbira na poseben način, način, ki ga bralec lahko hitro začuti in ga popelje v kraljestvo svetosti.

 

Košir, Manca: Iz trebuha in neba

V Mančinem svetu je čarobnost živa resničnost. Osrednje, sveto mesto je posvečeno Presežnemu. Neopisljivi Skrivnosti, ki ni nekaj oddaljenega in abstraktnega, ampak je živa Prisotnost, s katero je Manca v nenehnem dialogu. Med svetim in posvetnim, vidnim in nevidnim, svetovi živih in umrlih ni mejá, oplajajo se in se zlivajo v eno – včasih nagajivo, drugič slovesno. Srčnice so zapisani drobci tega neprekinjenega toka. V njih globoki molk neizgovorljivega podaja roko žuborenju smelega izgovarjanja.

 

Kušar, Meta: Jaspis

Pridnost ni plačilno sredstvo,

Samo tehnologija je.

Kako pestovati zavest, Mary, kako,

Da ne bo zdrsnila na temno dno?

 

Vidmar, Maja: Ob vznožju

Vedno s sabo, sebe živeč,

razvajenec sebe, Gospoda,

se črkuješ med voskano perje,

zaljubljenec lastnega koda.

 

Vidmar, Maja: Sobe

Umazano okno

pod stropom še

sveti na razsuti

premog v kotu.

 

STRIPI IN RISOROMANI

Benčevič, Dora: Dekle, ki se ni balo medvedov

Sredi albanske divjine živi oče, ki sam vzgaja tri hčerke. Vse tri se ena za drugo oblečene v moške obleke odpravijo v svet, a prvi dve domov takoj naženejo prikazni medvedov, s katerimi jih straši oče. Čez obroč se prebije šele najmlajša, tu pa se njena zgodba – polna zmajev, kač, hudičev in šestnogih konjev – šele začne.

 

Oseman, Alice: Heartstopper. Del 1-4

Charlie in Nick hodita na isto šolo, a se ne poznata, dokler ju nekega dne ne posedejo skupaj. Hitro se spoprijateljita in Charlie se kmalu močno zatreska v Nicka, čeprav je prepričan, da so Nicku všeč punce.

A ljubezen je svojeglava in Nick se za Charlieja zanima veliko bolj, kot bi si kdo mislil.

 

STROKOVNA LITERATURA IN NELEPOSLOVJE

Gladwell, Malcolm: Bombniška mafija

Malcolm Gladwell, pronicljivi raziskovalec tančin človeške duševnosti, ki jih je popisal v svojih odmevnih knjigah, kot so Preblisk, Prebojniki, David in Goljat ter Pogovarjanje z neznanci, se je v svojem novem delu – tudi zaradi družinskih razlogov – podal na prav posebno dogodivščino: svoj ostri um in izjemen dar za pripovedovanje je usmeril v eno manj znanih, pa zato nič manj izjemnih zgodb iz druge svetovne vojne.

V letih pred njenim začetkom je v zaspani vojaški letalski bazi sredi Alabame majhna skupina odpadniških pilotov prišla do precej radikalne ideje v vojaški letalski strategiji. Kaj če bi bilo letalsko bombardiranje tako natančno, da bi lahko vojne v celoti potekale iz zraka? Kaj če bi lahko brutalne spopade armad na kopnem naredili za stvar preteklosti?

Knjiga Bombniška mafija pripoveduje zgodbo o tem, kaj se je zgodilo, ko so to idejo preizkusili v praksi. To je zgodba o vase potegnjenem danskem geniju in njegovi doma narejeni aparaturi, o najboljšem, vendar prepovedanem prijatelju Winstona Churchilla, o skupini maničnih pirotehnikov s Harvarda, o briljantnem pilotu, ki je svojo posadki pel vodvilske pesmi in o bombniškem komandantu Curtisu Emersonu Lemayu, ki je izdal ukaz za najbolj krvavi napad v drugi svetovni vojni.

To je zgodba o inovacijah in obsesijah, Gladwell pa se v njej sprašuje: kaj se zgodi, ko se inovacije in njeni najboljši nameni soočijo z vročico vojne? In pa seveda tudi: kakšna je cena.

 

Ohler, Norman: Harro in Libertas

Harra Schulzeja-Boysna, 23-letnega izdajatelja časopisa Gegner, aprila 1933 aretira SS in ga hudo muči. Njegov tesni prijatelj, Jud Henry Erlanger, mučenja ne preživi. Ko leta 1934 spozna Libertas iz stare nemške plemiške družine, to srečanje ni usodno le za njiju.

Norman Ohler, avtor uspešnice Popolna omama: droge v tretjem rajhu, je tokrat ustvaril literarni portret para Harra in Libertas, pozabljenih idealistov, ki sta kljubovala Hitlerju. Njuna tragična zgodba ponuja edinstven vpogled v svet mladih in liberalno usmerjenih Berlinčanov, katerih življenjski slog je bil vse bolj ogrožen, ko so nacisti zaostrovali oblast.

 

Capri, Jana: Luč z Markom Avrelijem: 79 stoičnih odgovorov na vprašanja, ki pripomorejo k pozitivni usmerjenosti

Mark Avrelij, znan kot »filozof na prestolu«, je bil zadnji od »petih dobrih rimskih cesarjev«. Zgledoval se je po vseh grških filozofskih smereh in je zadnji veliki predstavnik stoičnega nauka. Ohranjal je njegovo etiko, ostajal zahteven do sebe, pogled na soljudi pa je obravnaval z altruistično dobroto.

Knjiga je napisana v obliki 79 vprašanj o naravnanosti do življenja in odgovorov, obarvanih s filozofsko stoičnostjo, v katerih Mark Avrelij sporoča, da je poglavitno biti dober človek in zapustiti malo boljši svet kot ob lastnem prihodu nanj.

Vprašanjem, ki se dotikajo pozitivne naravnanosti do življenja, sledijo odgovor Marka Avrelija, povzeti iz njegovega dela Dnevnik cesarja Marka Avrelija, in psihološke refleksije, ki vodijo k nadaljnjemu.

 

Manson, Mark: Dol mi visi: malce drugačen pogled na dobro življenje

V nenavadnem priročniku za samopomoč, ki je odsev sodobne generacije, zvezdniški bloger ovrže vse, kar je nepomembno, in nam razkrije, kako se lahko nehamo truditi, da bi bili ves čas ‘pozitivni’, in tako resnično postanemo boljši in srečnejši ljudje.

 

Zimmermann, Jens: Hermenevtika: zelo kratek uvod

Hermenevtika je znanost, ki se ukvarja z interpretacijo, vedenjem, ki je značilno za naše vsakdanje življenje. Kot ljudje vsak dan razbiramo pomen časopisnih člankov, knjig, pravnih zadev, verskih besedil, političnih govorov, elektronske pošte in celo pogovorov ob večerji. Kako se znanje posreduje skozi te oblike? Kaj predstavlja postopek interpretacije? In kako črpati pomen iz sveta okoli nas, da bi lahko razumeli svoj položaj v njem?

V tem uvodu Jens Zimmermann sledi zgodovini hermenevtične teorije, predstavlja njene ključne elemente in prikazuje, kako jih je mogoče uporabiti v številnih disciplinah: teologiji, literaturi, pravu, v naravoslovnih in družboslovnih vedah. Zimmermann prikazuje dolgotrajno in obsežno potrebo po interpretaciji in razkriva njen pomen v naši trenutni družbeni in politični pokrajini.

 

Makovec Radovan, Danijela: O učitelju in njegovih vlogah

Avtorica v monografiji naslavlja problematiko vloge učitelja in odpira vprašanje, kaj od učitelja kot nosilca vzgojno-izobraževalne dejavnosti pričakujemo ter tudi kakšne zahteve nanj naslavljamo. Temeljni prispevek je vsekakor poglobljen pogled na vlogo učitelja, ki se ga avtorica loteva z različnih zornih kotov. Sprva skozi opravljeno zgodovinsko analizo, pozneje pa tudi s pogledom skozi različne sodobne pedagoške, didaktične in pedagoško psihološke diskurze.

 

Prelovšek, Damjan: Narodna in univerzitetna knjižnica

Znanstvena monografija obravnava eno najpomembnejših arhitekturnih stvaritev arhitekta Jožeta Plečnika (1872–1957), stavbo Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, zgrajeno v letih 1936–1941.

Avtor, vodilni slovenski raziskovalec Plečnikovega opusa, v njej predstavlja zgodovino gradnje, različne projekte, prenovo po letalski nesreči leta 1944, poleg tega pa natančno analizira samo arhitekturo. Poseben doprinos knjige je njeno slikovno gradivo, saj so poleg sodobnih fotografij prvič objavljeni vsi arhitektovi načrti in skice, ki so nastali v času načrtovanja in gradnje stavbe.

 

Viri opisov: dobreknjige.si, emka.si, felix.si, sodobnost.com, zalozba-chiara.si, zalozba-pivec.com, zalozba-zala.si