Knjižne novosti v šolski knjižnici – Januar

KNJIŽNIČARKI PRIPOROČATA

Novak, Iva: Bogovi in junaki v grški in rimski mitologiji

Ta knjiga je svojevrsten leksikon osebnosti iz grške in rimske mitologije, od Afrodite/Venere do Zevsa/Jupitra. V njej so zbrane zgodbe o njihovih dogodivščinah, ki jih poznamo iz književnosti, likovne umetnosti in arheoloških odkritij, zaradi česar je nepogrešljiv vir podatkov za splošno izobrazbo.

V knjigi so podrobno predstavljeni glavni grški in rimski bogovi in boginje ter druga mitološka bitja in junaki. Najbolj znana grška in rimska božanstva so razvrščena po abecedi, ob njih pa podrobno spoznamo tudi simbole, družinske vezi, svetišča in praznovanja.

Jerič, Slavko: Statistika za začetnike: kako številke oblikujejo (moj) svet

Med pandemijo smo bili zasuti s statistikami, s katerimi so mediji in stroka skušali javnosti poročati o tem, kaj se dogaja, pa tudi napovedovati prihodnost.

Mediji in stroka so domnevali, da bodo javnost o resnosti situacije lahko prepričale »objektivne številke«, pa tudi, da se ta dovolj razume nanje, da ji bodo informacije v tej obliki najbolj jasne. Pa so se ta pričakovanja izpolnila? Statistika je zelo uporabna in zanimiva disciplina, ki je nikakor ni jemati zlahka, zato je avtor sestavil priročnik, namenjen vsem začetnikom, študentom in odraslim, ki bi jo želeli bolje razumeti. Vodič po številkah je napisan osebno, skozi Slavkove zgodbe in anekdote, s pomočjo katerih si bomo lažje predstavljali vse običajne napake, ki jih delamo sestavljavci in bralci statistik.

Han, Kang: Greek lessons

V učilnici v Seulu mlada ženska opazuje svojega učitelja grškega jezika pri tabli. Poskuša govoriti, a je izgubila glas. Njenega učitelja, ki počasi izgublja vid, pritegne tiha ženska.

Kmalu ugotovita, da ju povezuje globlja bolečina. On je v le nekaj mesecih izgubila tako mamo kot bitko za skrbništvo nad devetletnim sinom. On se spopada z bolečino odraščanja med Korejo in Nemčijo, razpetostjo med dvema kulturama in jezikoma ter strahom pred izgubo neodvisnosti.

KNJIGA MESECA

19. januarja 1876 se je rodil slovenski pesnik, predstavnik moderne, Dragotin Kette.

Pisma slovenske “moderne”: I-XLII: 1896-1901: faksimili originalnih rokopisov

Kette, Dragotin: Pesmi kritiku

Me smo čebelice,
letamo v panje,
vèn, zopet vanje,
nosimo v celice
polno medú.
Daj nam mirú,
kritik! Pri mizi
črk nam ne grizi,
slov nam ne strizi,
ne pridi nam blizi!
Mé se ne slinimo,
mé te ne vikamo;
v obraz ti šinemo
in te opikamo.
Daj nam mirú!

NOVOSTI

LEPOSLOVJE

Kremenšek Križman, Manka: Jurij Kobal gre jutri domov

Jurij Kobal, upokojeni profesor zgodovine, se nekega dne težje bolan in nepremičen prebudi v bolnišnici. Ostali so mu le še spomini: na očeta, ki je med delovanjem v OF končal v Dachauu; na prvo in zadnjo ljubezen, ki jo je dokončno pokopala temačna družinska skrivnost …

Medtem ko Jurij Kobal dela obračun z življenjem, lahko večinoma samo še opazuje, kaj se mu dogaja v sedanjosti: prisluškuje notranjemu delovanju obnemoglega telesa, pogovorom sester in zdravnikov – tisto, kar išče s pogledom okrog in vase, ni neka velika zgodba, ki bi osmislila njegovo življenje, ampak volja do naslednjega diha. Prvoosebna pripoved razkriva neko intimno življenje, ki je prepleteno z zgodovino druge polovice 20. stoletja in, še pomembneje, odkrito odpira temo, ki je pogosto potisnjena na obrobje – vprašanje kvalitete življenja v pozni starosti.

Petrovec, Dragan: Ljubiti morilca: časopisni eseji 2021-2023

Včasih žrtev, če preživi, še naprej ljubi svojega morilca.

Še huje je, kadar si storilec za žrtev izbere otroka. Kaj žene mater, da daje možu oziroma partnerju prednost pred varnostjo že življenjsko ogroženega otroka? Da si prizadeva za nadaljnje stike storilca z otrokom.

In kaj je narobe z institucijami, da ne posežejo vmes, ko je vsem na ustih otrokova korist kot najvišji interes?

Podstenšek, Tomo: Malo drugače

Malo drugače je roman Toma Podstenška, v katerem spremljamo več generacij članov razširjene družine. V prepletenih zgodbenih linijah tematizira različne obrambne mehanizme ljudi, ujetih v nefunkcionalne partnerske odnose, konflikte med starši in otroki, vprašanje medgeneracijske solidarnosti, rivalstva med sorojenci ter njihovo socialno-ekonomsko razslojevanje. Jedrno zgodbo romana predstavlja napeta nočna razprava med odtujenima bratoma Petrom in Tomažem, ko prvi drugega prosi za nenavadno, celo šokantno uslugo. Ta družinska zgodba je v svojem bistvu univerzalna, saj se obžalovanja, nasilje in vulgarnost ironično stapljajo z velikimi in sijočimi sanjami likov, ki bi morda lahko živeli malo drugače – ali pa tudi ne. Več o tem izvemo zaradi vznemirljivih posegov vsevednega pripovedovalca v besedilo.

Godler, Jure: Naš človek v kafani

Dve svetovni velesili na robu vojne.

Ena ženska z močjo, da to prepreči.

Britanska premierka Vivien Fraser je mislila, da jo čaka le naporen dan, vse dokler v roke teroristov, ki so izkoristili svetovno politično krizo, ni prišla britanska jedrska podmornica HMS Churchill. Takrat se je njen naporni dan spremenil v golo preživetje.

King, Stephen: Billy Summers

Billy Summers je nekdanji marinec, odlikovan ostrostrelec in veteran iraške vojne, zdaj pa najboljši poklicni morilec, kar jih je. Tik pred načrtovano upokojitvijo ga pokliče stari znanec, mafijec Nick Majarian, in ga prepriča, da za masten denar sprejme še zadnje naročilo. Tarča je Joel Allen, prav tako poklicni morilec z dragocenimi informacijami, ki pa ga v kratkem čaka sojenje, zato se ga hoče nekdo hitro odkrižati.

Po prvotnem kolebanju in kljub nekaterim sumljivim nejasnostim Billy privoli; preseli se v zakotno mestece, kjer se izdaja za nadobudnega pisatelja in se pripravlja na svoj zadnji posel. Ko pa ugotovi, da je na seznamu za odstrel tudi sam, se začne igra mačke z mišjo. Kdo je pravi naročnik umora in kaj je vedel Allen?

Tuomainen, Antti: Zajčji faktor

Kaj izpopolni življenje? Zavarovalniški matematik Henri Koskinen pozna odgovor, saj vse izračuna do najmanjše podrobnosti. In potem se nekega dne prvič sooči z neizračunljivim. Po nenadni izgubi službe od brata podeduje pustolovski park – skupaj s čudaškimi zaposlenimi in finančnimi težavami. Zdi se, da največje finančne težave izvirajo iz velikih posojil, vzetih pri tolpi kriminalcev … in nekaj nevarnih mož hoče svoj denar na vsak način dobiti nazaj. Ampak tisto, česar Henri resnično ne zna izračunati, je ljubezen. V pustolovskem parku se njegove poti križajo z Lauro, umetnico z zanimivo preteklostjo in veseljem do življenja, ki ga zmede. Ker kriminalci pri izterjavi dolgov posegajo po skrajnih sredstvih in ker se Henrijev odnos z Lauro poglablja, se sooča s situacijami in čustvi, ki jih s svojimi preglednicami enostavno ne zna razrešiti.

Card, Orson Scott: Govorec za mrtve

Ender Wiggin je nekoč veljal za velikega vojaškega voditelja, rešitelja človeštva. Zdaj pa zgodovina ocenjuje njegovo uničenje tuje rase kot pošastno in ne junaško.

Po vojni je Ender izginil, in zaslišal se je močan glas: Govorec za mrtve, ki je povedal pravo različico zgodbe o bitki z Nezemljani. Zdaj, veliko let pozneje, so odkrili novo tujerodno raso … ampak novoodkrita bitja so znova nadvse čudna in strašljiva in ljudje spet umirajo. In samo Govorec za mrtve, ki je obenem Ender Wiggin, je dovolj pogumen, da se sooči s skrivnostjo … in resnico.

Card, Orson Scott: Ksenocid

Na Luzitaniji je Ender našel svet, kjer družno živijo ljudje, pekveninji in Matica; kjer lahko tri zelo različne razumne vrste končno najdejo skupno točko. Vsaj tako je mislil on. Luzitanija pa gosti tudi descolado, virus, ki pobije vsakega človeka, ki ga okuži, toda virus, ki ga pekveninji potrebujejo pri prehodu v odraslo dobo.

Kongres zvezdnih poti se tako zelo boji posledic descolade, če bi ta pobegnil z Luzitanije, da je ukazal uničenje celotnega planeta in vseh bitij, ki živijo tam. Flota za uničenje je na poti in zdi se, da je drugi ksenocid neizogiben.

Card, Orson Scott: Otroci uma

Planet Luzitanija je dom treh razumnih vrst: pekveninjev, velike človeške kolonije in matice, ki jo je tja prinesel Ender. Toda človeško vrsto znova prežema strah; Kongres zvezdnih poti je določil floto za uničenje Luzitanije.

Jane, razvita računalniška inteligenca, lahko reši tri razumne rase Luzitanije. Naučila se je, kako v hipu premakniti vesoljske ladje izven vesolja in jih popeljati na povsem drug svet, pri čemer ni omejena s svetlobno hitrostjo.

Da pa to lahko počne, potrebuje vso razpoložljivo moč računalnikov, a Kongres zvezdnih poti namerava prekiniti vse mrežne povezave. Svet za svetom. Kmalu Jane ne bo več sposobna premikati ladij. Enderjevi otroci jo morajo rešiti, da bodo s tem rešili tudi sebe.

King, Stephen: Inštitut

V mirni ulici v predmestju Minneapolisa vlomilci v gluhi noči neslišno umorijo starše Luka Ellisa, njega pa odpeljejo s črnim terenskim vozilom. Celotne operacije je konec prej kot v dveh minutah. Luke se zbudi v Inštitutu, v sobi, na las podobni njegovi, le da ta nima okna.

In pred njegovimi vrati so druga vrata in za njimi drugi otroci z nadnaravnimi sposobnostmi – telekinezo in telepatijo – in vsi so prišli sem tako kot Luke: Kalisha, George, Nick, Iris in desetletni Avery Dixon. Vsi so v Prednjem delu, toda Luke izve, da se slej ko prej seliš v Zadnji del, od koder se ne vrneš več.

Na čelu srhljive ustanove je gospa Sigsby, ki je, tako kot njeni zaposleni, neusmiljeno predana cilju – iz teh otrok izvleči moč njihovih izvenčutnih darov. Tu ni nobenih pomislekov. Če sodeluješ, dobivaš žetone za avtomate s prigrizki. Če se upiraš, sledi kruta kazen. Več ko jih gre v Zadnji del, bolj se Luka loteva obup in bolj si želi zbežati po pomoč. Toda z Inštituta ni še nikdar nihče pobegnil.

King, Stephen: Tujec

V mestnem parku najdejo izmaličeno truplo enajstletnega fantka. Dokazi in izjave prič neizpodbitno pokažejo na enega najbolj priljubljenih meščanov Flint Cityja. To je Terry Maitland, trener v mladinski bejzbolski ligi, učitelj angleščine, ljubeč mož in oče dveh deklic.

Kriminalist Ralph Anderson, čigar sina je Maitland včasih treniral, izvede hitro in zelo javno aretacijo. Maitland ima alibi, toda Anderson in okrožni javni tožilec k prstnim odtisom in izjavam prič kmalu primakneta še ujemajoč se DNK. Vse kaže, da je primer zapečaten. Bolj ko se preiskava širi in več ko se pojavlja srhljivih odgovorov, hitreje se odvija zgodba, napetost se veča in negotovost je praktično nevzdržna. Terry Maitland se zdi res prijazen dečko, toda ali si je mogoče samo nadel drug obraz?

Blees, Gerda: Mi smo svetloba

Članica komune Zvok & Ljubezen umre zaradi podhranjenosti. Je hotela umreti? So njeni sostanovalci razumeli, da bo umrla? Bi ji morali pomagati? Poklicati zdravnika? Kdo lahko odgovori na vprašanje o naravi dobrega in zla v likih, ki so dobronamerni? Čigava zgodba je najbliže resnici in ali je resnica morda na presečišču perspektiv? Zato ima vsako poglavje svojega pripovedovalca – od pričakovanih človeških likov (člani komune, policisti, starši) do predmetov ali svetlobe, v katere hranilno moč so poskušali verjeti sostanovalci in ki osvetli iztek romana.

Carrasco, Jesús: Pelji me domov

Carrascovo tretje delo, Pelji me domov, je družinski roman o konfliktu med generacijama: starejšo, ki je garala, da bi ohranila družinsko dediščino, in mlajšo, ki se želi oddaljiti od staršev, da bi našla svoje mesto v svetu. Juan se je ustalil daleč od svoje dežele, v Edinburgu. Ob smrti očeta pride nazaj v rodno vas. Po pogrebu se želi kar najhitreje vrniti na Škotsko, a je primoran ostati ob usihajoči materi. Kam ju lahko pripelje stara katrca, ki jo je oživil? Kako lahko to, da pomaga materi, pomaga njemu? Kdaj so izgube ljudi in spominov dokončne?

Doerr, Anthony: Mesto v oblakih

V 15. stoletju sirota Ana živi za veličastnim obzidjem Konstantinopla. Nauči se brati in v tem prastarem mestu, ki slovi prav po knjižnicah, najde bržkone zadnji izvod stoletja stare knjige, zgodbo o pastirju Etonu, ki koprni po tem, da bi se spremenil v ptico in odletel v utopično rajsko mesto na nebu. Za obzidjem je Omer, fantič s podeželja, ki so ga vpoklicali v sultanovo vojsko, ki bo zavzela mesto. Njune poti se križajo.

V knjižnici v Idahu v današnjem času se osemdesetletni Zeno s petošolci pripravlja na uprizoritev Etonove zgodbe, ki je vsem preizkušnjam navkljub preživela mnogo stoletij. Med knjižničnimi policami je skrita bomba, ki jo je tja podtaknil idealistični najstnik Seymour. In v ne tako daljni prihodnosti, na medzvezdni ladji Argos, Konstance sama v komori na izrezke žaklja prepisuje Etonovo zgodbo, ki ji jo je pripovedoval oče.

Ana, Omer, Seymour, Zeno in Konstance so sanjači in odpadniki, katerih življenja se neverjetno povežejo. Doerr nas svojo čarobno domišljijo popelje v svetove, ki so tako dramatični in privlačni, da za hip pozabimo na svojega.

Ko je vse izgubljeno, naše zgodbe živijo naprej.

Greg, Wioletta: Golenci

V kratkih zgodbah iz Golencev se pisateljica vrača v domači zaselek Hektarji, torej na poljsko podeželje v času socializma, k selektivno izbranim in preoblikovanim spominom, ki jih sestavlja v nekakšen kalejdoskop.

Ustvariti ji je uspelo kratek, anekdotičen zaris dogodkov in situacij iz življenja njene literarne dvojnice, lirične, nepovezane in ne povsem zaključene slike iz otroštva z odprtimi, ambivalentnimi konci.

Hemon, Aleksandar: Tole ni zate

Tole ni zate je roman o spominjanju. Pravzaprav o nizanju spominskih drobcev, prek katerih se Aleksander Hemon vrača v čas svojega otroštva, čas, ko je bilo vse še mogoče, ko se prihodnost še ni zgodila in se je zdelo, da je mesto Sarajevo večno. Pripovedovalec se v preteklost zazira z melanholično toplino, obuja njeno predmetnost, otroške in mladostne igre, ljubezni in nesporazume, prijateljstvo pa tudi krutost, porojeno iz občutka nesmrtnosti. Pisava, pravi Hemon, rešuje pred pozabo, morda celo ohranja pri življenju ljudi, dogodke in kraje, ko jih zamrzne v brezčasnost. Lahko bi bil drugačna oseba, nekdo, ki še muhi ne bi storil nič žalega. Tako pa smo tu, Hemon, ti in jaz.

Strout, Elizabeth: Olive Kitteridge

Včasih nepopustljiva, včasih potrpežljiva. Še maloprej dojemljiva, v naslednjem trenutku pa si že žalostno zatiska oči pred resnico. Olive Kitteridge, upokojena učiteljica, se zgraža nad spremembami v domačem mestecu Crosby v Mainu in v svetu na splošno, hkrati pa ne opazi vseh sprememb pri tistih, ki jo obkrožajo: v barski pianistki, ki jo preganja nekdanja ljubezen; v nekdanjem učencu, ki je izgubil voljo do življenja; v lastnem odraslem sinu, ki njeno nerazumno obnašanje dojema kot tiranijo; ter ne nazadnje v možu Henryju, ki svojo zvestobo njunemu zakonu doživlja kot blagoslov in hkrati prekletstvo.

Meščani se s svojimi težavami spopadajo vsak po svoje, Olive pa poglobljeno spozna sebe in svoje življenje – včasih je poznanje boleče, a vedno neusmiljeno iskreno. Olive Kitteridge podaja globoke vpoglede v človeka – v notranje razkole, v tragedije in čisto veselje, v potrpežljivost, ki jo od nas zahteva življenje.

Whitehead, Colson: Podzemna železnica

V Whiteheadovi genialni zgodbi podzemna železnica ni zgolj prispodoba, temveč prava pravcata mreža podzemnih predorov na ameriškem Jugu. Cora je sužnja na plantaži bombaža v Georgii. Življenje je pekel za vse sužnje, za Coro pa še posebej, saj jo izobčijo celo sotrpinke. Med dozorevanjem v žensko doživlja vse hujše nasilje. Nato pa ji Caesar, novi suženj iz Virginije, pove za podzemno železnico in odločita se, da bosta kljub strahovitemu tveganju pobegnila. Zalomi se jima, ko Cora na begu ubije mladega fanta. Čeprav jima uspe najti postajo in zbežati na sever, se nenehno ozirata čez ramo.

Whitehead, Colson: Fantje iz Nickla

Roman, ki je pisatelju prinesel že drugo Pulitzerjevo nagrado, odstira še eno temno poglavje ameriške zgodovine, opisano skozi zgodbo dveh fantov, po krivem obsojenih na grozljivo prestajanje kazni v prevzgojnem domu na Floridi. Elwood Curtis, temnopolt dijak iz Tallahasseeja, se v šestdesetih letih dvajsetega stoletja po spletu nesrečnih okoliščin znajde pred sodnikom in pošljejo ga v Akademijo Nickel, prevzgojni dom za fante. V tej groteskni hiši strahov, kjer s fanti, sploh temnopoltimi, ravnajo naravnost nečloveško, najde uteho v vse globljem prijateljstvu s sotrpinom Turnerjem, čeprav je fant Elwoodovo pravo nasprotje.

Prepričan je namreč, da je Elwood naiven, da je svet pokvarjen in da lahko preživiš le tako, da spletkariš in se izogibaš težavam. Napetosti med Elwoodovimi ideali in Turnerjevim skepticizmom pripeljejo do odločitve, katere posledice odmevajo še desetletja.

Kapuściński, Ryszard: Imperij

Aktualna in pretresljiva reportažna pripoved o imperialni zavesti sovjetskih vladajočih slojev je takoj po izidu leta 1993 postala svetovna uspešnica.

Imperij se začne s pripovedjo Ryszarda Kapuscinskega o sovjetski okupaciji njegovega mesta na vzhodu Poljske leta 1939. Vrhunec doseže petdeset let pozneje z dolgim potovanjem po prostranih ozemljih Sovjetske zveze, ki ga popelje od strašljivih hodnikov Kremlja do zapuščenega gulaga Kolyme, od stavke rudarjev v polarnem krogu do panične vožnje z avtobusom v od vojne razdejanem Kavkazu.

McGregor, Ewan: Dolga pot naokrog: lovljenje lastne sence

Ewan in Charley sta se aprila leta 2004 odpravila na pot, da uresničita svoje najbolj nore motoristične in pustolovske sanje, sanje o dolgih cestah, velikih razdaljah, prostranem nebu in adrenalinskih izzivih. V štirih napornih, a nepozabnih mesecih na motorjih znamke BMW 1150GS Adventure, sta prevozila razdaljo od Londona do New Yorka, prečkala sta Evropo, Ukrajino, Kazahstan, Mongolijo in Rusijo, letela preko Beringovega zaliva, in nadaljevala na Aljaski, šla preko Kanade in ZDA, dokler ni zmanjkalo ceste.

McGregor, Ewan: Dolga pot navzdol: afriška pustolovščina

Po nepozabnem potovanju okoli sveta sta Ewan in Charley vnovič sedla na motor in se odpeljala na dolgo pot … navzdol, proti jugu. Tokrat so ju premamile širjave Afrike. Celino sta hotela spoznati podrobneje in neposredno, zato sta zajezdila motorje in dodala plin. Pot sta začela na škotskem severu, v kraju John O’Groats, zaključila pa v Cape Townu na afriškem jugu.

Vladimirov, Petra: Evforija: 233 kilometrov Pirenejev ob poti do morja

Ko so čustva in telo v istem trenutku na polnih obratih, Evforija ostaja prizemljeno trezna. Lekcija in vzdržljivosti in – vzgoje!

Na prvi pogled je Evforija zgodba o teku. V resnici pa je mnogo več kot to, saj gre za besedilo, ki se še najbolj približuje tekaškemu romanu. Evforija je osebna izpoved avtorice o tem, kaj se zgodi, ko si iz namišljenega občutka vsemogočnosti pahnjen na dno in moraš pričeti od začetka. Je zgodba o vsem lepem, kaj odkriješ potem. Je zgodba o gibanju, premikanju naprej. Zgodba o srečanjih in skupnih doživetjih. O sprejemanju in predanosti. Navsezadnje pa je Evforija tudi zgodba o potrditvah in osebnih izpolnitvah, o zasluženi evforiji ob opravljenem presežku, kar v življenju iščemo vsi.

Avtoričin knjižni prvenec na pronicljiv in humoren ter stilistično dovršen način opisuje nesrečo med tekaško tekmo v Andori, obdobje okrevanja ter ponoven nastop leto kasneje na 233-kilometrski preizkušnji, ki velja za eno najtežjih na svetu. Slikovitim opisom tega popotovanja dodaja poglobljena razmišljanja o teku in življenju nasploh. Hkrati pa pripoved mojstrsko preplete z zgodbo o šestdnevnem pohodu mulcev vzgojnega zavoda iz Kranja neposredno na morje. Dogajanje prehaja iz zgodbe v zgodbo, ta pa naposled postane ena sama: korak za korakom vsak zmore vse in vsak ima svojo Evforijo.

LEPOSLOVJE V TUJEM JEZIKU

Kuang, Rebecca F.: Babel or The necessity of violence: an arcane history of the Oxford translators’ revolution

Kuang, Rebecca F.: Yellowface

POEZIJA

Škofič, Denis: Tuskulum

Tretja pesniška zbirka Denisa Škofiča je poetična, tematska in »mitološka« nadgradnja njegovih prejšnjih dveh.

DRUŽABNE IGRE

Jurkovič, Kristina: Veliko potovanje po Sloveniji: družabna igra vprašanj in odgovorov

Knizia, Reiner: Gospodar prstanov

Neugebauer, Peter: Gospodar prstanov. Iskanje Gore pogube

Michael, Stern: Hobit: poraz zlobnega zmaja Smauga

Škvorc, Marjan: Vem!: družabna igra

STROKOVNA LITERATURA IN NELEPOSLOVJE

Bašin, Igor: Brez nagobčnika: Radio Študent: že od 1969

Knjiga z bogatim slikovnim gradivom dokumentira polstoletno zgodovino Radia Študent in ugotavlja, kako se je RŠ spreminjal skozi čas, v čem so njegove posebnosti, kakšen vpliv je imel in ima na kulturno, medijsko in politično krajino Slovenije.

Maté, Gabor: Ko telo reče ne: skriti stres terja davek

Svetovno znani predavatelj in avtor, kanadski zdravnik Gabor Maté, se je v knjigi Ko telo reče ne namenil pisati o učinkih stresa na zdravje, zlasti v primerih skritega stresa, ki ga vsi črpamo iz zgodnjega programiranja in je tako globok, tako subtilen vzorec, da imamo občutek, kot da je del našega resničnega jaza.

Četudi v delu za laično javnost predstavi veliko dostopnih znanstvenih dokazov, pa srž knjige oblikujejo posamične zgodbe iz njegove dolgoletne zdravniške prakse. Pred nami razgrne odkritja sodobne znanosti, ki potrjujejo intuitivne zaznave starodavne modrosti. Hkrati pa nastavi ogledalo naši družbi, zagnani v stres, da bi lahko prepoznali, kako na nešteto nezavednih načinov sami pripomoremo k nastanku bolezni, ki nas pestijo kakor kuga.

Maté, Gabor: Navidezna normalnost: travma, bolezen in zdravljenje v toksični civilizaciji

Ta knjiga, polna veselja do življenja, vsebuje veliko zgodb ljudi, ki so se znašli v primežu bolezni in potem zmagovito okrevali. Pokaže vam, kako lahko postanete resnično zdravi, če ste le pripravljeni dati prednost pristnosti pred pričakovanji družbe.

Maté, Gabor: Raztreseni um: izvor in zdravljenje motnje pozornosti

Knjiga obravnava naravo vse bolj razširjene in precej nerazumljene motnje pozornosti (ADD).

Ker se s to motnjo že vse življenje spopada avtor sam, z ADD pa so bili diagnosticirani tudi njegovi trije otroci, je knjiga napisana z zelo iskrenega osebnega vidika.

Vora, Ellen: Anatomija tesnobe: razumevanje in premagovanje telesnega odziva na strah

Tudi za tesnobo v resnici še kako velja rek »zdrav duh v zdravem telesu«. To lahko dosežemo zavestno, načrtno in predvsem z lastnimi močmi.

Več kot 40 milijonov Američanov se vsako leto spopada s tesnobo, kar se je s Covid-19 pandemijo le še poslabšalo. Za lajšanje te pogosto zelo ovirajoče duševne motnje zdravniki pogosto posegajo po receptih in sledijo prepričanju, da je tesnoba zgolj “v naših glavah.” Ellen Vora, zdravnica, zatrjuje, da potrebujemo celostni pristop, ki presega možgane in upošteva celoto. S podporo najnovejših znanstvenih raziskav ter kliničnega dela dr. Vore, knjiga Anatomija tesnobe prinaša svež in nujno potreben pogled na duševno zdravje ter konkretne strategije za obvladovanje naših razpoloženj.

Wolynn, Mark: Podedovane družinske travme: kako nas oblikujejo vedenjski vzorci naših prednikov in kako jih prekinemo

Depresija. Anksioznost. Kronične bolečine. Fobije. Obsesivne misli.

Vzroki teh težav morda ne ležijo v naših življenjskih izkušnjah ali v kemičnem neravnovesju v možganih, ampak v življenjih naših staršev, starih staršev in celo prastarih staršev.

Najnovejše znanstvene raziskave namreč dokazujejo, da se travmatične izkušnje lahko prenašajo skozi generacije.

Nhõat Hanh: Strah: modrost, kako prebroditi viharje

Močan in praktičen vodnik za premagovanje negotovosti in osebnih strahov vietnamskega budističnega mojstra zena, pesnika, učenjaka, mirovnega aktivista in enega najpomembnejših duhovnih voditeljev na svetu – Thich Nhat Hanha.

Strah ima nešteto obrazov: od strahu pred neuspehom do skrbi za vsakdanje življenje, od finančne ali okoljske negotovosti do vsesplošnega obupa, ki ga vsi doživimo, ko se soočimo z izgubo prijatelja ali ljubljene osebe. Tudi ko smo obdani z vsemi pogoji za srečo, se lahko vrtimo v mislih na preteklost in skrbi za prihodnost. Vsi občutimo strah, lahko pa se izognemo temu, da strah vlada našemu življenju.

Avtor v knjigi raziskuje izvor naših strahov, osvetljuje pot do iskanja miru in osvoboditve od tesnobe ter ponuja močna orodja, s katerimi si lahko pomagamo, kadar nas prevzeme strah.

Lanier, Jaron: Deset razlogov, da takoj ukinete račune na družbenih medijih

Jaron Lanier, svetovno znan znanstvenik, ki nas je prvi opozoril na nevarnosti družbenih medijev, v svoji knjigi s pomočjo svojega strokovnega znanja obrazloži, kako delujejo družbeni mediji in zakaj so strupeni učinki socialnih omrežij v samem jedru njihovega načrta, ter z desetimi preprostimi argumenti pojasni, zakaj osvoboditev od njihovega vpliva preobrazi vaše življenje in svet na bolje. Kaj naj storimo, če smo v resnici nesrečni, zasvojeni z iluzijo »povezanosti« in pod nenehnim nadzorom tistih, ki z manipulacijo spreminjajo naše vedenje ter skrivaj izkoriščajo naše podatke?

Legutko, Ryszard: Demon v demokraciji: totalitarne skušnjave v svobodnih družbah

Ryszard Legutko je desetletja živel in trpel pod komunistično oblastjo ter se proti njej boril skupaj s poljskimprotikomunističnim gibanjem. Potem ko je dve desetletji živel v liberalni demokraciji, pa je ugotovil, da imata ta dva politična sistema veliko več skupnega, kot bi si mislili.

Germ, Tine: Gotsko slikarstvo Zahodne Evrope: evropska umetnost poznega srednjega veka II

Učbenik Gotsko slikarstvo Zahodne Evrope je zasnovan na sodobnih načelih obravnave študijske vsebine, ki kronološki pregled razvoja zahodnoevropskega gotskega slikarstva združuje s tematskim pristopom. V kratkih uvodnih poglavjih so orisana temeljna vsebinska izhodišča: geneza sloga, časovni okvir in regionalna pogojenost, najpomembnejši ikonografski sklopi, teme in novosti, slikarske tehnike oziroma temeljna področja ustvarjalnosti ter organizacija slikarskih delavnic in položaj umetnika.

Zgodovinski pregled je zastavljen kot predstavitev ključnih spomenikov, njihovih oblikovnih in slogovnih značilnosti ter pomena za razvoj sloga z opozorilom na časovno in regionalno pogojene specifike ter ikonografske vidike.

Pregl Kobe, Tatjana: Slovenska knjižna ilustracija. 1, Dvanajst opusov slovenskih ilustratork in ilustratorjev

Prvi del monografije Slovenska knjižna ilustracija prinaša dvanajst opusov slovenskih knjižnih ilustratork in ilustratorjev, in sicer: Rika Debenjaka, Danijela Demšarja, Andreja Brumna Čopa, Melite Vovk, Dušana Muca, Maje Lubi, Ančke Gošnik Godec, Ane Zavadlav, Marte Bartolj, Lile Prap, Marije Lucije Stupica in Hane Stupica.

Vloga knjižne ilustracije je pojasniti, obrazložiti in razvozlati zgodbo, pesem ali drugačno pisno informacijo, jo opremiti z vizualno predstavitvijo nečesa, kar je opisano v literarni ali poljudnoznanstveni predlogi. Če se ilustrator pretesno drži besedila, ilustraciji manjka življenja. Če si pri interpretaciji jemlje preveč svobode, lahko literarno predlogo preglasi. Bistveno je, da najde pravo sozvočje med besedo in podobo, naredi verodostojno in v okviru besedila zvesto, a vendar sočno in živo upodobitev.

Dobri ilustraciji naj ne bi zadoščal le termin ilustrativno kot ponavljanje nečesa, kar je že figurativno opisano z besedami. Dobra ilustracija tudi ustvarjalca pelje malo dlje, ko se glede na sporočilo suvereno odloči za klasičen ali inovativen likovni pristop. In ko si dovoli, da njegova vzporedno ustvarjena vizualna podoba ni le dodatek k pripovedni vsebini, temveč je njena vzporedna pripoved.

Bizjak, Bojan: Kreativno pisanje: teoretične osnove in vaje

Knjiga Kreativno pisanje ni klasičen strokovni priročnik, je le vodič skozi pasti kreativnega pisanja in ponuja nek uvid v to, kaj vse moramo vedeti, ko se lotimo malo bolj resnega pisateljevanja. Knjiga je namenjena vsem, ki želijo svoje pisanje umetniško okrepiti, tako začetnikom kot tudi že malo resnejšim piscem.

Levstik, Fran: Martin Krpan

Veronika Deseniška

Kralj Matjaž; Erazem Predjamski

Desetnica; Povodni mož; Lepa Vida

Stopenjska berila za vse, ki se učijo slovenščine, stopnje od A2 do B1+.

Viri opisov:  buca.si, emka.si, galarna.si, goga.si, goodreads.com, ludliteratura.si, primus.si