Knjižne novosti v šolski knjižnici – marec


KNJIŽNE NOVOSTI

MAREC 2024

KNJIŽNIČARKI PRIPOROČATA

Guasch, Pol: Napalm v srcu FABULA 2024

Napalm v srcu je pretanjeno izpisan poetični roman, sestavljen iz fragmentov: pripovednih miniatur, pisem, verzov in fotografij. Protagonist je mlad moški, ki živi v nekem nedoločenem času, v nedoločenem kraju in v nedoločenih okoliščinah. Pravzaprav ne poznamo niti njegovega imena. Priča je nesreči in zaprtju Tovarne, prihodu obritoglavcev, vzpostavitvi vojaškega režima, izseljevanju sosedov in smrtim prednikov. V vasi, kjer je odraščal, ni razumljen – ne prej, ko ljudje še govorijo njegov jezik, ne kasneje, ko območje zavzamejo tujci – zato iz opustošenega doma zbeži z zaveznikom Borisom.

Boj za preživetje in boj za ljubezen sta gibali romana Napalm v srcu, ki je alegorija različnih oblik represije. Bralec iz obrisov gradi zgodbo, ki kljub neoprijemljivosti (ali pa prav zaradi nje) zareže v bistvo in z vsakim branjem globlje.

Van Pelt, Shelby: Nadvse bistra bitja

Sijajen prvenec o prijateljstvu med ovdovelo Tovo in orjaško tihomorsko hobotnico, ki si z izjemno inteligenco in smislom za humor krajša dneve ujetništva v akvariju sredi zakotnega obmorskega mesteca, je ob izidu doživel neverjeten uspeh, se uvrstil na vse mogoče lestvice najbolj prodajanih in branih knjig, bil izbran kot knjiga meseca številnih knjižnih klubov in se uvrstil tudi na lestvico najbolj prodajanih knjig na Amazonu. Bralci kar niso mogli nehati govoriti o njej, saj jih je začarala s svojo duhovito toplino. Gre za pripoved o Tovi Sullivan, ki je po moževi smrti začela delati večerne izmene v akvariju. S pikolovsko natančnostjo je skrbela, da je bilo vse kot iz škatlice, in si tako blažila in tlačila bolečino ob izgubi osemnajstletnega sina Erika, ki je pred več kot tridesetimi leti doživel skrivnostno nesrečo na morju. Tova se med delom kmalu spoprijatelji z Marcellusom, orjaško tihomorsko hobotnico, ki je bila prisiljena živeti v akvariju in ve veliko več, kot bi si kdo mislil. Svoje človeške ječarje sicer zaničuje iz dna svojih treh src in zanje ne bi bila pripravljena migniti niti s konico lovke – razen če to ni drobna starka po imenu Tova Sullivan. Marcellus tako z vsemi osmimi pomaga spletati prijateljstva in razpletati uganke, pred katere je usoda postavila njemu bolj ali manj ljube predstavnike človeške rase … in ugank je v tem delu kar precej.

KNJIGA MESECA

18. marca mineva 120 let od rojstva našega velikega pesnika, Srečka Kosovela.

Kosovel, Srečko: Strel v tišino

Izbor pesmi Srečka Kosovela, opremljenih z likovnimi mojstrovinami iranske slikarke in ilustratorke Nahid Kazemi. Strel v tišino je lirična eksplozija verzov Srečka Kosovela, potem ko so jo zračno sprejele krošnje likovne mojstrije iranske ilustratorke in slikarke Nahid Kazemi.

Kosovelove impresije, žalobni zvoki spoznanja, ožarjena nada, kriki upornega duha … Knjiga ilustrirane poezije za odrasle ujame odmev kozmične pesnikove iskre. Filigranska ilustracija z izjemnim občutkom za ritem slika pesniške podobe in poustvarja čustvo, ki ga draži Kosovelova poezija. Z zemeljskimi barvami akcentuirana in (mestoma) astralno neoprijemljiva pesniška naracija z likovnim sledenjem iranske umetnice kulminira v lepoto resnice.

NOVOSTI

LEPOSLOVJE

Koder, Helena: Krošnja z neznanimi sadeži: eseji

Helena Koder je bralka. Dobra bralka. Bralka, ki piše. Čeprav so povod za pisanje knjige, poezija, filmska umetnost, narava in drugi ljudje, piše tudi o sebi, saj ne zna pisati neosebno. Premišljuje in piše izjemno senzibilno in natančno izoblikuje misli, da bi sebi utrla pot v globino doživljanja in razumevanja umetnosti in življenja in morda k tovrstni pustolovščini navdihnila tudi kakega bralca ali bralko. Enajst esejev v tej dragoceni knjigi je bilo napisanih in revijalno objavljenih v zadnjih desetih letih, zdaj ko so zbrani na enem mestu, pa so s svojimi spoznanji in naključnimi ujemanji prerasli v navdihujoče pričevanje o tem, da je življenje, vsem končnostim navkljub, lahko neskončno zanimivo in polno smisla.

Ogrizek, Maša: Gospodična z monstero

Topla in svetla pripoved o prijateljstvu, solidarnosti in skupnosti bo osvojila tako otroke kot odrasle.

Dnevi osamljene gospodične Cecilije so si podobni kot jajce jajcu, dokler nekega dne ne izgubi službe socialne delavke. Ko zapusti svoje delovno mesto, s sabo vzame le svoj zvezek z zapiski in košato monstero. Na poti domov trči v Vanjo, otroka uličnega glasbenika, s katerim se kmalu spoprijateljita. Drug drugemu dobro deneta in kmalu se Cecilija ob Vanjini pomoči začenja odpirati svetu in življenju, ki naenkrat postane polno vznemirljivih reči in ljudi, Vanja pa prvič občuti dovolj varnosti in trdnosti, da ugotovi, kaj želi.

DeLillo, Don: Tehtnica

Priznani ameriški pisatelj, dramatik, scenarist in esejist Don DeLillo (1936) se po Belem šumu in Kozmopolisu v slovenščini predstavlja še z romanom Tehtnica, ki ga je prevedel Jasmin B. Frelih. DeLillo je avtor sedemnajstih romanov in prejemnik številnih nagrad, po njegovih romanih pa so posneli tudi uspešne filme. Pisatelj je poznan po družbenokritičnem in satiričnem pisanju, v katerem kritizira konformistične sisteme, analizira ideološke konflikte in samosvoje meša (pop)kulturne reference. Tehtnica je njegov deveti roman, izšel je leta 1988, gre pa za fiktivno študijo atentata na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, ki ga je izvršil Lee Harvey Oswald leta 1963.

Zgodba sledi povezanima, a ločenima zgodbama dveh likov. Prvi je atentator, ki ga spremljamo epizodično od otroštva do smrti, drugi pa je Nicholas Branch, arhivist na CIA, ki mu je bila dana monumentalna naloga, da v koherentno zgodbo poveže fragmente, povezane s Kennedyjevo smrtjo. Mešanje fikcije in zgodovinskih dejstev poskrbi za razgiban in živahen roman, ki poskuša enega izmed najbolj prelomnih trenutkov sodobne ameriške zgodovine pretopiti v zgodbo, ki ji lahko sledimo in jo lahko vzamemo za svojo – ali pa tudi ne.

Faulerová, Lucie: Objela me bo smrt FABULA 2024

Dvajsetletnica se mora spopasti z družinsko tragedijo, ki jo skoraj uniči. Kako lahko preživi po tem, ko njena sestra stori samomor? Poetično literarno delo Lucie Faulerove bralcem predstavi travmatično temo, ovito v nežen humor. Vlak pelje naprej. Notri, sama v kupeju, sedi mlada ženska, z ranjenim telesom in dušo. Skozi okno spremlja pokrajino, razmišlja o svoji družini in obuja spomine na vesele trenutke, preživete s sestro, ki je naredila samomor. Zakaj? Nihče ne ve. Marie, protagonistka romana, za sestrino smrt krivi sebe. Kolesa se vrtijo, vlak ropota in vzdihuje, pokrajina izginja. Popotnica Marie razmišlja o vseh možnih načinih samomora pa tudi o tem, kako se spopasti z življenjem in njegovimi tragedijami, kako živeti kljub vsaki zadani rani. Odgovore na vprašanja, ki jo tarejo, in rešitev za mučne misli, ki jo navdajajo, išče v novodobni duhovnosti in starih čeških običajih. Bralec postopoma izve, da je Marie po smrti svoje sestre večkrat poskušala storiti samomor, a vedno z dovoljšno mero obotavljanja, da je preživela. Kljub grenki temi je literarno delo mlade avtorice polno subtilnega humorja in ironije, medtem ko težko tematiko v prijetno branje spremeni značilen ritem avtoričinega jezika in izredna čistost njenega sloga.

García Márquez, Gabriel: Avgusta se vidiva

Izgubljeni in posthumno odkriti roman Nobelovega nagrajenca in največjega kolumbijskega pisatelja vseh časov je sočasno izšel v več kot 30 državah.

Ana Magdalena Bach vsakega avgusta odpotuje na bližnji otoček, da obišče materin grob. Tam, stran od doma, moža in družine, odkrije možnost, da za eno noč postane nekdo drug. Leto za letom v ukradenih trenutkih svobode okuša tuje strasti in lastne skrivnosti, kajti to je čas, ko se ne spremeni svet, temveč ona sama.

Pripoved o srečno poročeni ženski srednjih let, ki si vsakega avgusta omisli novo ljubezensko avanturo, je homage novodobni ženski, ki se ne uklanja preživetim družbenim pravilom, je hvalnica ženski svobodi in pravici žensk do odkrivanja svoje strasti in svoje spolnosti. Pretanjeno napisana hvalnica ženskemu poželenju in življenjski sli priča o daljnovidnosti in nesporni literarni moči največjega kolumbijskega pisatelja vseh časov. Roman Avgusta se vidiva, ki ga je Márquez napisal deset let pred smrtjo, je do leta 2024 ostal skrit v njegovi zapuščini.

Kassabova, Kapka: Meja: potovanje na rob Evrope FABULA 2024

Bolgarsko-turško-grško obmejno območje je eno najbolj nepoznanih in redko raziskanih delov Evrope. Divja narava v sebi nosi spomine na burno zgodovino teh krajev, od rimskih časov, ko je bil v te kraje izgnan Ovidij, pa vse do razpada Osmanskega imperija, hladne vojne in danes, ko po gozdovih Strandže poti iščejo begunci, ki tako kot mnogi pred njimi na drugi strani meja iščejo boljši jutri. Obrobje Evrope, prepredeno s starimi rimskimi cestami, še vedno priča o preteklih obdobjih; v prepadnih gozdovih se skrivajo tračanska grobišča, v hribih samostani, na gozdnih jasah pa častilci ognja. Avtorica se v knjigi ne giblje le na meji med svetovi, med celinami in političnimi sistemi, temveč, izhajajoč iz prostora, raziskuje tudi meje med resničnim in intuitivnim, med zavednim in nezavednim. Njeni vodiči na potovanju v prostoru in času so tisti, ki se od nekdaj gibljejo med omenjenimi svetovi; tihotapci, lovci na zaklade, gozdni čuvaji, prebivalci izginjajočih vasi, begunci. Zanima jo namreč, kaj imajo o meji povedati tisti, ki jo naseljujejo, izkaže pa se, da obrobje s svojimi zgodbami veliko pove tudi o tistem, kar se šteje za center.

Marković, Milena: Otroci FABULA 2024

Z ugledno srbsko nagrado za roman NIN ovenčani Otroci tako pri bralcih kot pri publiki priljubljene pesnice in dramatičarke Milene Marković predstavlja pogumen literarni hibrid, saj spaja poezijo in roman. Avtobiografska pripoved v verzih nas preko ritma in drugih pesniških sredstev vodi na vzneseno popotovanje po preteklosti, zaznamovani z iskanjem same sebe sredi mnogoštevilne, a odtujene družine in zgodovinskega kaosa. Izrazito neposredno, robustno, včasih boleče iskreno izpovedno pisanje, potopljeno v umazan vsakdan, istočasno dobiva tudi mitsko avro, ki jo daje senzibilna liričnost. Skozi tako speljano pripoved pa se odpirajo ključna vprašanja o položaju klasične družine in statusu otrok v sodobnem svetu ter specifično na Balkanu, ujetem v neskončne zgodovinske vrtince. Jeza, krivice, cinizem, vulgarnost, obžalovanje se v značilnem slogu prepuščajo s prahom prežeti pesniški lepoti kristalnih spominov. Knjiga, v kateri bodo koščke sebe našli mnogi pripadniki zadnjih nekaj urbanih generacij.

Mellors, Coco: Kleopatra in Frankenstein

Zasvojljiv, duhovit in ganljiv roman Britanke, ki živi v ZDA, je boleče iskrena ljubezenska zgodba mlade umetnice in nekoliko starejšega kreativca v hedonističnem New Yorku, mestu neskončnih priložnosti. Cleo grozi, da se bo morala posloviti od mesta svojih sanj. Ima 24 let, vsak večer je na drugi zabavi, študentska viza se ji izteka in denarja nima niti za cigarete. Na silvestrovo ji naključno srečanje ponudi rešilno bilko v podobi Franka, 20 let starejšega uspešnega poslovneža, ki ji lahko ponudi varnost, po kateri hrepeni, ona pa njemu življenje, polno lepote, umetnosti in svobode. Brezglavo se zapleteta v romanco ter nato skočita v zakon in v svojo viharno orbito potegneta še svoje bližnje. Filmsko izpisana velemestna romanca z izjemnim poudarkom na dialogih je zgodba o tem, kako se lahko človeka resnično ljubita, čeprav se zdi, da nikakor ne sodita skupaj. Predvsem pa je to duhovita, a srce parajoča pripoved, polna bizarnih čudakov, almodovarskih obstrancev in hedonističnih izgubljencev, ki iščejo svoje mesto v svetu, se predajajo omamam, da bi zadovoljili temeljno potrebo, ki jo skušamo zadovoljiti prav vsi – ljubiti in biti ljubljen.

Stepanova, Marija Mihajlovna: Z one strani FABULA 2024

Zbirka izbranih esejev Marije Stepanove, ene najpomembnejših literarnih figur posovjetske Rusije, je sestavljena iz skrbno izbranih besedil, ki zajemajo dve desetletji avtoričinega ustvarjanja. Stepanova, pesnica, prozaistka in pionirka neodvisnega novinarstva, v svojem delu združuje formalno inovativnost in akutno zaznavanje jezikovnih odtenkov, s čimer nudi globok vpogled v ključne politične dogodke in družbene dileme svojega časa. V zbirki Stepanova raziskuje zgodovinske pretrese in preučuje čas konfliktov ter vpliv, ki ga imajo na jezik. Izbor esejev, ki je nastal v tesnem sodelovanju z avtorico, razkriva prepletanje osebnega in kolektivnega spomina, v središču njenih raziskovanj pa so teme izgube, identitete in potvarjanje resnice v času vojne. Stepanova se v svojih delih ukvarja tudi z odzivom na dela literarnih velikanov, kot so W. G. Sebald, Marina Cvetajeva in Susan Sontag, s čimer prinaša svež, edinstven pogled na dokumentiranje družbenih sprememb in ruševin. Avtorica s pisavo, značilno za transformativni pristop, že znane koncepte predstavlja v izvirni, nenavadni luči, pri čemer nas izziva, da jih dojemamo na novo in globlje razumemo. Knjiga izbranih esejev Marije Stepanove poleg literarne vrednosti prinaša dragocen prispevek k razumevanju sodobnih političnih in družbenih tokov ruske in globalne zgodovine. Je odraz avtoričine izjemne sposobnosti, da preko preseganja mej tradicionalnega pisanja ujame duh nekega časa.

Šeligo, Rudi: Ohranjeni spomin

Dvajseto obletnico smrti Rudija Šeliga (1935–2004) obeležuje zbirka Ohranjeni spomin, v kateri je zbranih šest novel, ki so nastale med letoma 1966 in 1997, in avtopoetski esej Samota in akcija, v katerem ja avtor strnil principe svojega pisanja. Rudi Šeligo je bil priznani pisatelj, dramatik, publicist, urednik in predavatelj. Urejal je Revijo 57, Perspektive, Probleme in sodeloval pri Novi reviji. Več let je bil direktor Borštnikovega srečanja in predsednik Društva slovenskih pisateljev, za svoja dela je prejel številne nagrade.

Urednica knjige Urška Gabrič ob novi izdaji poudarja: »Želim si, da bi nova izdaja drzne kratke proze iz druge polovice 20. stoletja pritegnila tudi mlajše generacije bralcev. Da bi jih kljub distanci do turobnih industrijskih krajev, okvirov socializma in boemskega življenja nagovorila z vsemi možnostmi dojemanja sveta in z vsemi možnostmi jezika. Ravno z raziskovanjem slednjih je Rudi Šeligo tako dobro zajel atmosfero in čustva svoje dobe, ne da bi – v nasprotju z literaturo danes – v središče postavljal osebno in posamezno.«

Za Šeligove zgodnejše novele so značilni podrobni opisi stvarnosti, pri čemer dogajanje ostaja v ozadju, sčasoma pa se pretopijo v nadčasovne zgodbe o človeški osamljenosti in bolečini. Ali kot v spremni besedi zapiše Aleksander Zorn: »Šeligova proza je eden izmed najpomembnejših literarnih in estetskih dogodkov sodobne slovenske umetnosti, saj ni ostala eksperiment, ampak je prerasla v pisateljevo zrelost žlahtne klasike modernizma.« Magičnost in moč Šeligove poetike se skrivata v jeziku, s katerim vsako podrobnost daje na ogled in pred bralca prikliče reči, ki jih med svojo bivanjsko izkušnjo nemalokrat spregledamo ali pozabimo. Njegova dela se prefinjeno dotikajo pozlačenih strun časa in odzvanjajo v večnost.

Trezise, Rachel: Šestnajst odtenkov norosti

Šestnajst odtenkov norosti je družbeni roman Rachel Trezise (1978), ki prihaja iz južnega Walesa, posejanega z opuščenimi rudniki. Njen prvenec Na prepihu je izšel tik preden je diplomirala iz novinarstva, v njem pa popisuje svoje odraščanje, ki so ga zaznamovali revščina, alkoholizem, nasilje in zlorabe. Avtorica je med drugim tudi prejemnica nagrade Dylana Thomasa, pričujoči roman Šestnajst odtenkov norosti, ki ga je v slovenščino prevedla Suzana Tratnik, pa je prvo delo, s katerim se predstavlja pri nas.

Zgodba spremlja tri mlade ženske, frizerko Rhiannon, tovarniško delavko Ellie in Siân, mamo treh otrok z dvema službama. Družijo se bolj po sili razmer, saj so partnerke članov lokalnega punk benda The Boobs, monotono in dolgočasno življenje v zakotnem Aberalawu pa jih po malem spravlja v obup. Vse namreč sanjajo o nečem večjem in boljšem, medtem pa se predajajo alkoholu in drogam. Prevajalka Suzana Tratnik ob tem dodaja: »Šestnajst odtenkov norosti je intenziven, brezkompromisen, po razpoloženju pankerski roman, postavljen v majhen kraj v Walesu, kjer si ljudje želijo biti večji od njega. Za Ellie, edino diplomiranko iz njene klape v Aberalawu, ki se ob tovarniškem delu preizkuša kot glasbena kritičarka, je vse premajhno. A tudi sama je obtičala na mestu s svojim fantom, prijatelji_cami, zoprnimi družinskimi člani_cami in lokalnimi posebneži. Njene sanje rade sežejo v Ameriko, kjer si lahko predstavlja sebe v najboljši verziji, malo Amerike pa v zakoten Aberalaw vnese skrivnosten, mračen in privlačen diler Johnny. Ellie in njene tri prijateljice, nekakšne anti-bestičke, se ogrejejo za Johnnyja, v katerem vse vidijo priložnost za razburljivo romantiko, ki pa je vse kaj drugega. Znajdejo se v peklenskem krogu alkohola, drog, družinskih in osebnih tragedij, surovih obračunavanj, duševnih zlomov in neverjetnih podvigov. Neprizanesljiva in natančna podoba obubožanega in izčrpanega delavskega razreda 21. stoletja na Zahodu.« Pojavitev prišleka Johnnyja, ki razburka sceno, res deluje kot svojevrsten sprožilec za dogajanje, ki je prej zgoščeno okrog neke vrste prostega teka, čakanja na preobrat, ki ga nikoli ne bo, kar deluje obenem trpko in komično. Roman odlikuje sočen in sproščen jezik, ki odlično uteleša vzdušje propadajočega okolja. Če bi bil ta roman komad, bi ga bend zagotovo prihranil za bis.

Bardugo, Leigh: Uničenje in vstaja

Zadnja knjiga iz trilogije Senca in kost priljubljene ameriške pisateljice Leigh Bardugo.

Alina Starkov komaj preživi spopad s Temačnikom. Zatočišče ji skupaj z drugimi preživelimi ponudi nihče drug kot duhovnik Aparat. Le počasi okreva, zaveda se, da za končni spopad s Temačnikom potrebuje tretji ojačevalnik, ognjeno ptico, ki jo mora še najti. A zdaj je vse preveč šibka in pod zemljo nikakor ne more priklicati svetlobe, pa tudi Aparat ima svoje načrte z njo. Se Alina lahko zanese na pomoč Malija, Genje, Zoje in peščice drugih preživelih griš?

Kurilov, Slava: Sam v oceanu: zgodba o pobegu

Sam v oceanu ni klasična potopisna knjiga, bolj je zgodba o človeku, čigar vse življenje je bila pot – najprej pot k morju, potem pot k svobodi in vzporedno s tem duhovna pot.

Kurilov je leta 1974 pobegnil iz Sovjetske zveze s skokom z velike potniške ladje, plaval v oceanu dva dni in tri noči ter naposled pristal na filipinskem otoku Siargao. V prvem delu knjige se zgodba o tem podvigu prepleta s pisateljevim globokim doživljanjem narave in razmišljanjem o večnih vprašanjih. Drugi del je večinoma posvečen avtorjevim duhovnim iskanjem, jogi in meditaciji. Po njegovi smrti je vdova Jelena Gendeljeva Kurilova izbrala in uredila avtobiografske zapiske, ki jih je pisal vse življenje, in sicer ne kronološko, temveč po globinski, asociativni logiki, in tako je nastala knjiga.

POEZIJA

Kosovel, Srečko: Majhen plašč: izbrane pesmi

Izbor predstavlja pesnikovo tematsko, motivno in oblikovno mnogoterost: od »kraških« impresij do pesmi, ki predstavljajo vrhunce ekspresionizma na Slovenskem, in avantgardizma konsov, jedkih in duhovitih parafraz zatohle in družbene atmosfere.

Izboru pesmi sledita znamenita spisa Kriza in Pismo o novi umetnosti za človeka in pisma osebni prijateljici Fanici Obidovi. Izbral in spremno besedo napisal Matevž Kos.

STRIPI IN RISOROMANI

Horjak, Ciril: Moč Evrope: strip o Evropski uniji

Kako približati Evropsko unijo, njeno delovanje in ustroj ter prednosti, ki nam jih prinaša, mlajši generaciji na zabaven in radoživ način? Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je v sodelovanju z ilustratorjem in Prešernovim nagrajencem Cirilom Horjakom izdala strip Moč Evrope, ki ponuja odgovor na to vprašanje.

Podajte se na ilustrirano pustolovščino z mitološkim parom, ciničnim Zevsom in idealistično Evropo, ki se spustita z Olimpa, da bi v praksi preverila stavo, ali Evropska unija sploh zanima slehernike. Na Zemlji srečata dijaka Saro in Tomaža, ki jima skozi serijo dogodivščin in humorističnih besednih duelov razkrijeta pomen in vrednost evropskega sodelovanja in povezovanja.

STROKOVNA LITERATURA IN NELEPOSLOVJE

Odčepnik in triglava opica: zlata doba računalniških pustolovščin

Se spomniš dobrih starih pustolovščin s kazanjem in klikanjem, point-and-click adventures, ki smo jih igrali predvsem v devetdesetih? Če si pripadal klikašem ali klikašinjam – ali če bi rad izvedel, kaj naj bi bilo na tej zvrsti tako čarobnega – smo zate udejanjili pravo knjigo, Odčepnik in triglavo opico. Na 256 barvnih in barvitih straneh odličnega papirja uveljavljeni pisci Jazbine – Matic »Kavbojc« Jeraj, Jurij »Aggressor« Kristan, Martin »Jazbec« Klemenc, Mirt »Moroaster« Komel in Sergej »Sneti« Hvala – razčlenijo zvrst, obnovijo vsebino, zgradbo in smisel znamenitih avantur, predočijo zgodovino izdajateljev, predstavijo avtorje in izpostavijo nebroj zanimivosti. Na koliko cedejih je bil Under a Killing Moon, ki smo ga prešvercali iz Minšena, kakšna je bila protipiratska zaščita pri Day of the Tentacle, kateri in čigav strip je spremljal Beneath a Steel Sky, kaj je to Cybersniff 2000TM … Odčepnik in triglava opica (kdor ve, ve!) je slikovit, ljubiteljski, analitičen, zagnan, temeljit in seveda nostalgičen vpogled v dobo mozganja in klikanja.

Rupel, Dimitrij: Voditelji Slovenije: Pučnik, Kučan, Drnovšek, Janša

Dimitrij Rupel je bil vseskozi vpleten v politično zgodbo Slovenije, zato skozi knjigo spiše izjemen osebni pogled na ljudi in dogodke, ki so pomembno prispevali k osamosvojitvi Slovenije.

Skoraj stoletje in pol pred letom 1991 so si slovenski politiki – razen izjem – prizadevali za uveljavitev slovenskega naroda, vendar so bili zadržani in previdni pri pobudah za samostojno državo. Čeprav bi lahko kdo ugovarjal avtorjevemu izboru štirih osebnosti – Janeza Drnovška, Janeza Janše, Milana Kučana in Jožeta Pučnika – je najbrž nesporno, da gre za politike in voditelje, ki so bistveno in usodno zaznamovali slovensko politično, kulturno in gospodarsko življenje po koncu hladne vojne, in so vsak po svoje, vendar odločilno prispevali k ustanovitvi slovenske narodne države.

Dr. Dimitrij Rupel voditelje, o katerih piše, pozna od blizu, njegova pričevanja o njihovih ravnanjih, različnih profilih, strategijah, motivih in programih v prelomnih trenutkih so zato analitična in hkrati osebna. Portreti voditeljev se izrisujejo v dialogu z avtorjem, ki med drugim pravi, da njihovo delovanje v slovenski državi ni bilo komorno muziciranje kvarteta, ampak bojevanje med različnimi glasbili.

Gorišek, Gorazd: Diši, po morju diši: 60 izletov z razgledi na morje

Slovenija je tako prikupno in priročno majhna, da se lahko v hipu odločite za nekaj ur pobegniti na toplo ali vsaj po razgled do morja z vrha. S tem vodnikom vam predlogov zlepa ne bo zmanjkalo.

Ste kdaj naveličani sivih dni v mestu in bi si želeli kam na sonce, proti morju? S tem priročnim in sodobnim vodnikom boste v vsakem trenutku obdani z idejami za pobege na sončne konce Slovenije in okolice. Pozimi vas bo v jasnem dnevu grelo prijazno sonce, pomladi bo vaše poti krasilo gorsko cvetje, poleti na grebenih Kraškega roba hladila burja in jeseni privabljal ruj s svojimi ognjenimi barvami.

Avtor v vodniku temeljito popiše 60 pohodniških destinacij. Kam vse peljejo? Na prostrane travnate vrhove slovenskega Krasa, Istre in Čičarije. Na vrhove nad lepotico Sočo s čudovitimi razgledi do morja. Malce dlje na Tržaški Kras in v Julijske Predalpe. Pa seveda na morje … in še v Čičarijo, na Učko in v Gorski kotar.

Sodobno zasnovan priročnik vsebuje avtorske fotografije, zemljevide, ključne podatke, preglednico izletov, predloge za zanimivosti v bližini in GPS-podatke o izhodiščih.

Kos, Janko: Svet književnosti 1

Učbenik za slovenščino-književnost v 1. letniku gimnazijskega in srednje tehniškega oz. strokovnega izobraževanja.

Tidd, Natasha: Kratka zgodovina sveta v 50 lažeh

Natasha Tidd je zgodovinarka in pisateljica. V svojem pisanju in raziskovanju strastno poudarja premalo spregledane zgodbe zgodovine in poskrbi, da je zgodovina dostopna vsem.

Neresnica, lažne novice, zavajanje in politični spin, teorije zarote, goljufije in prevare, propaganda, sprevračanje resnice, relativizacija nemoralnih dejanj ter zanikanje ali prikrojevanje zgodovinskih dejstev – so to res atributi našega časa, značilnost družbenih omrežij in odraz sodobne (ne)resničnosti? Sploh ne! Male in velike pa tudi zares velikanske laži so s človeško družbo že od nekdaj. Mnoge so ključno oblikovale svet in se za vselej zapisale v zgodovino. Kaj je res in kaj ne? Komu sploh še verjeti?

Avtorica je specialistka za manj znano in poljudno zgodovino. V knjigi kronološko opisuje najslavnejše primere laži v preteklosti, katerih posledice je čutiti še danes. Med njimi so zapiski Julija Cezarja, izdaja vitezov templjarjev, španska inkvizicija, papežinja Ivana, izmišljotine Nostradamusa, potegavščina z Luno, afera Dreyfus, zanikanje ameriških grozodejstev v Vietnamu, jedrska nesreča v Černobilu in še marsikaj.

Bowell, Jeremy: Life vision, Student book [with online practice]. B1, Intermediate

Wood, Neil: Life vision, Workbook. B1, Intermediate

Begg, Amanda: Life vision, Teacher’s guide. B1, Intermediate

Hudson, Jane: Life vision, Student book [with online practice]. B2, Upper Intermediate

Butt, Vicky: Life vision, Workbook. B2, Upper intermediate

Begg, Amanda: Life vision, Teacher’s guide. B2, Upper intermediate

Dooley, Jenny: Grammar & vocabulary booster. B2, Teacher’s book

Dooley, Jenny: The art of writing. B2, Teacher’s book

Dooley, Jenny: Grammar & vocabulary booster. B2, Student’s book

Viri opisov:  beletrina.si, biblos.si, emka.si, jazbina.si, ljubljana.europarl.europa.eu