Knjižne novosti v šolski knjižnici – marec

MAREC 2023

 

KNJIŽNIČARKI PRIPOROČATA

 

LEPOSLOVJE

Matković, Dijana: Zakaj ne pišem

Nimam kam iti in se nimam kam vrniti.

Kam naj bi šla? V stanovanje, ki ga že lep čas ne morem plačevati?

Še en krog skozi mesto, s katerim sva si že davno vse povedala?

Od tu naprej ni ničesar.

Avtofikcijski, esejistični roman Dijane Matković Zakaj ne pišem s prizori iz avtoričinega življenja, ki so močno prepleteni z družbeno in literarno refleksijo, pripoveduje o silnicah, ki tistim od spodaj onemogočajo eksistenco in ustvarjanje. Toda prav lahko bi bil naslov tudi Zakaj pišem, saj obenem pokaže, da se lahko krivicam zoperstavimo s preseganjem in spajanjem identitet v razredno zavest in z ustvarjanjem širše, solidarne skupnosti.

 

Waller, Ericka: Pasji dnevi

Zagrenjeni nergač George se težko spopada z ženino smrtjo. Ni mu povedala, da je hudo bolna, za sabo mu je pustila le kup pisem in ljubko jazbečarko Poppy. Dan je terapevt, ki si noče priznati, da je gej in živi v zanikanju pred drugimi in samim sabo. Ko se zaljubi v svojega pacienta Atticusa, se vsaj malo sprosti, a kaj kmalu se mu življenje zopet obrne. Pri vsakodnevnih zmedenih čustvih, mu pomaga njegov pes Fitz. Lizzie je pribežala s sinom v varno hišo. Sprva Tessino psičko Maud ne mara preveč, a jo kasneje vzljubi. Lizzie se samopoškoduje in živi s skrivnostmi in lažmi. Izkaže se, da se je borila s poporodno depresijo in je bila nasilna do svojega partnerja.

Prvenec angleške pisateljice Ericke Waller je topla in zabavna zgodba o ljudeh v stiski ter njihovih pasjih prijateljih. Kljub psihičnim travmam in življenjskim preizkušnjam sčasoma vsak od njih izbori svojo bitko in začne živeti bolj polno kot prej. Globok, srčen in optimističen roman.

 

Peixoto, José Luís: Mestece Galveias (Fabula 2023)

Na čisto običajen januarski večer rutino majhnega portugalskega mesteca zmoti padec nebesnega telesa, ki po seriji eksplozij z grozljivim vonjem po žveplu prekrije Galveias, zastrupi vsakdanje življenje in njegove prebivalce. Srečanje makrokozmosa z mikrokozmosom pred bralčevimi očmi odpre oder, na katerem se prepletajo usode posameznikov, ki kot v vsakem (tudi slovenskem) majhnem kraju v sebi nosijo svoje male in velike skrivnosti. Stran za stranjo bralci odkrivamo krhko ravnovesje sobivanja romanesknih likov, monotono življenje mesteca, ujetega v tradicionalne spone in vzorce, ki ga iz duševne otopelosti ne prebudi niti stik z neznanim oziroma neimenovanim kosom vesolja. Slednje pretrga šele rojstvo otroka, ki prebivalce med seboj uspe povezati in jih spodbudi k potrebnim premikom za oživitev in možno prihodnost, pri tem pa na ozadju kozmičnega dogodka simbolno označi tudi stik melanholične preteklosti s konflikti in izzivi sodobnosti. Avtor, ki z bogastvom pisave in dovršenostjo forme s pomočjo retrospektive in magičnega realizma izgradi brutalno iskren prikaz vsakdana malih ljudi, življenja kot očiščevalne podobe mračne realnosti, na drugi strani izven časovnega in prostorskega horizonta močno presega občo sliko portugalskega podeželja, saj se z ganljivostjo in liričnim glasom iz kolektivnega uspe približati individualnemu ali duši vsakega bralca oziroma bralke.

 

Ţîbuleac, Tatiana: Stekleni vrt (Fabula 2023)

Dogajanje v Steklenem vrtu je postavljeno v osemdeseta leta prejšnjega stoletja takratne nekdanje sovjetske republike Moldavije, ko je že slutiti, da bo prišlo do sprememb meja in političnih sistemov. Spremljamo otroštvo romunsko govorečega dekleta Lastočke. Iz vaške sirotišnice jo k sebi v Kišinjev vzame Rusinja, ki se preživlja z zbiranjem praznih steklenic. Ni povsem jasno, kaj jo je privedlo k temu, usmiljenje ali koristoljubje. Omeniti velja, da je v času Sovjetske zveze v Moldaviji prišlo do velike rusifikacije prebivalstva, ruščino so vsiljevali kot jezik sporazumevanja, Romuni pa so morali svoj jezik pisati v cirilici, tako da je tudi glavna junakinja tega romana razpeta med dvema jezikoma, dvema kulturama. Zgodba ni linearna, med seboj se prepleta več obdobij. Spremljamo Lastočkino nič kaj rožnato otroštvo v Moldaviji, najprej v vaški sirotišnici in potem v mestu, kjer skupaj z rejnico vsepovsod nabirata prazne steklenice, do odraslosti, ko odide v Bukarešto, da bi delala kot ginekologinja, in potem čas materinstva, ko mora skrbeti za hčerko, ki boleha za sindromom krhkih kosti. V Steklenem vrtu gre posebej izpostaviti zgodbe o malih ljudeh iz blokovskega naselja v Kišinjevu, ki v Lastočkino otroštvo, zaznamovano s travmami in neizpolnjenimi željami, prinašajo svetlobo in ki jih Tatiana Țîbuleac mojstrsko portretira. Večplasten roman bo poleg vsega naštetega slovenskemu bralcu približal Moldavijo, ki se nam včasih zdi zelo daleč, čeprav geografsko ni tako oddaljena.

 

Krasznahorkai, László: Satanov tango (Fabula 2023)

Satanov tango (1985), literarni prvenec Lászla Krasznahorkaija, je eno temeljnih del sodobne madžarske proze. Z epiko velikega zamaha, izvirnim konceptom in satanovim plesom kot silovito vizijo propadanja je takoj vzbudil izjemno zanimanje in številna priznanja tako doma kot v tujini. V ospredju romana je zgodba o negativnem Mesiji, lažnem profetu, preko katerega avtor tematizira zmago sle po oblasti in nasilju, nerešljiva vprašanja o človeški naravi, naivno zaupanje preprostih ljudi samooklicanim vodjem ter kolektivno nemoč. Osrednji lik romana Irimiás je manipulator, klatež, bivši zapornik, ki zlorabi obup vaščanov v propadlem in blatnem podeželskem zaselku. Pod pretvezo upanja v boljšo prihodnost vaščane odvede v »obljubljeno« deželo, pred tem pa iz njih zmami še zadnje prihranke. Nazadnje se izkaže, da vse skupaj ni samo potegavščina spretnega prevaranta, ampak tudi malverzacija agenta tajne službe. Po več kot tridesetih letih od njegovega nastanka je Satanov tango še kako aktualno delo, saj prav v zadnjih letih doživlja ponoven vzpon in številne nove prevode. Po njem je znameniti madžarski režiser Béla Tarr posnel tudi istoimenski kultni film.

 

Morales, Cristina: Bojevniki (Fabula 2023)

Knjiga Bojevniki – morebiti roman, morebiti gledališka igra – skozi fikcijo bralcu pripoveduje resnično zgodbo o reprezentaciji in resničnosti, o vsiljenih radikalizmih in avtentični transgresiji, o umetnosti kot provokaciji in provokaciji kot umetnosti. Protagonisti dela, mladi člani gledališke skupine, ki s svojo umetnostjo želijo izraziti prezir do družbe, v svojem delovanju smešijo vse spoštovanja vredne posameznike, začenši pri sebi, nadaljujoč z igralskimi kolegi, vse do velikih literarnih mojstrov. Na ta način in izhajajoč iz starega avantgardnega načela poveličevanja mladih člani skupine svojo mladost spremenijo v besno zgodovinsko kategorijo, ki jih spremeni ne le v gledališke, temveč tudi v politične akterje, saj je resničnost možno prikazati le s posmehom, pri čemer avtorica izgradi provokativen generacijski portret, izvirajoč iz medgeneracijskega prepada, nerazumevanja s strani okolice in anomalij sodobnega sveta. Inovativnim pristopom znotraj izpisanega ter izvrstni rabi medbesedilnosti na formalni ravni sledi tudi vsebina, ki prek humorja in ironije bralca na intenziven način pripravi h kritičnemu razmisleku in dvomu v trenutno družbeno ureditev kapitalistične in patriarhalne diktature. Delo, ki spodbuja k prebuditvi ter opozarja na nujnost boja za potrebne spremembe v nas in okoli nas.

 

Zabuzhko, Oksana: Terenske raziskave ukrajinskega seksa (Fabula 2023)

Roman Terenske raziskave ukrajinskega seksa (1996) je postal kulten, še preden je doživel prvo uradno izdajo. Zaradi provokativnega naslova je sprožil pravo nevihto, že ko je avtorica s študijskega potovanja v ZDA prinesla nekaj vezanih izvodov za prijatelje in znance. Ti naj bi nedokončano knjigo nato širili in s tem nepričakovano obudili samoizdat. Del literarne kritike ga je sicer označil za avtobiografski roman, vendar se Zabužko temu še danes upira. Čeprav je med avtorico in prvoosebno pripovedovalko resnično nekaj podobnosti, pripovedna spretnost Oksane Zabužko zgodbo o strastnem, a tudi nasilnem ljubezenskem razmerju z ukrajinskim umetnikom izkoristi za reflektiranje boleče ukrajinske zgodovine, tematiziranje obdobja tranzicije, vprašanj ženske emancipacije, pisave, jezika, vprašanj identitete. Pripovedni tok zavesti pred bralca prinaša jedke, samoironično slikovite, vendar filmsko natančne opise prizorov s premišljeno perspektivo, poetične in lirske pasaže o ljubezni in strasti pa prežemajo nasilje ter občutki notranje razdvojenosti pripovedovalke. Učinkovita intelektualizacija proze, kot je uspela Zabužko, naj ne bi bila značilna za pisavo sodobnih ukrajinskih avtoric, še danes trdijo nekateri domači kritiki in kritičarke, toda avtorica poudarja, da nikakor ne gre za feministični roman. Telo v njem nastopa predvsem kot metafora države: na tem ozemlju dejansko potekajo te Terenske raziskave.

 

DRUŽABNE IGRE

Porenta, Ana: Literatura z Josipom Jurčičem

LiteraTURA na zabaven in svež način pomaga mladim (in tistim, ki se tako počutijo) pri spoznavanju slovenskih literarnih ustvarjalk in ustvarjalcev ter njihovih del. Ob njej se z vrstniki ali medgeneracijsko učimo na zabaven način, si bogatimo besedni zaklad, razvijamo komunikacijske veščine, ustvarjalnost in zmožnost sodelovanja.

S pomočjo kocke se iz bivališča izbranega/-e avtorja/-ice skozi različne tipe nalog na barvnih karticah – potovalkah – odpravimo na literarno TURO, prepredeno z raznolikimi in zabavnimi izzivi.

 

STROKOVNA LITERATURA IN NELEPOSLOVJE

Evaristo, Bernardine: Manifest: nikdar odnehati (Fabula 2023)

Manifest je osupljiv in navdihujoč opis življenja in kariere britanske pisateljice Bernardine Evaristo – o tem, kako se je uprla mainstreamu in se več desetletij borila, da bi svoje ustvarjalno delo pokazala svetu. Z značilnim humorjem opisuje, kako je odraščala s sedmimi brati in sestrami, očetom iz Nigerije in angleško materjo katoličanko. Pripoveduje o tem, kako je pomagala ustanoviti prvo britansko gledališko skupino za temnopolte ženske, opisuje kvir/LGBT+ Londona osemdesetih let prejšnjega stoletja, odnose v svojih dvajsetih in se spominja svoje odločenosti, da bo pisala knjige, ki jih je v svetu okrog sebe pogrešala. S spomini Bernardine Evaristo dobivamo izjemno močan pogled na aktualne razprave o rasi, razredu, feminizmu, spolnosti in staranju. Opominja nas na to, kako daleč smo prišli in kako dolga pot nas še čaka. S to knjigo je avtorica napisala manifest o neustavljivosti, ustvarjalnosti in aktivizmu ter ustvarjalnim ljudem skušala pokazati, kako na svoji življenjski poti ne glede na vse prepreke ostati zvesta sebi. To je manifest o tem, kako biti neustavljiv. Manifest za vse nas.

 

Mihalič, Rafael: Energetika za vsakogar in za vse ostale

Knjiga s pomenljivim naslovom Energetika za vsakogar in za vse ostale na podlagi zdravorazumske logike, s pomočjo osnovnošolske fizike in matematike ter z lahko preverljivimi dejstvi in diagrami na mestoma humoren način: • razlaga, kaj in od kod je energija in kako jo rabiti, • opisuje stanje na področju rabe energije, • pojasnjuje pomen energetskega dobička oz. ERoEI za razvoj civilizacije, • predoči princip delovanja elektroenergetskega sistema, • pokaže, zakaj so razpredanja o globalni oskrbi z energijo v smislu »energetske žetve«, biogoriv, izkoriščanja termalne vode itn. zgolj romantične iluzije in nič drugega, • utemeljuje, zakaj shranjevanje elektrike na sistemski ravni praktično ni mogoče, • podaja in nazorno predstavi podatke o porabi in zalogah energentov, • navaja nekatere značilne nesmisle oz. manipulacije politikov, romantikov in poslovnežev, • ter predlaga konkretne rešitve za energetsko prihodnost Slovenije.

 

Veber, Matej: Robotika 4.0 učbenik za programe tehnik mehatronike, strojni tehnik in elektrotehnik

 

Po vrhovih Arnesa preko strežnikov: planinski dnevnik

 

Škrlec, Mateja: Matura. Matematika: za pripravo na splošno maturo

Prenovljena izdaja vadnice Matura. Matematika je dobrodošlo gradivo za maturante, saj omogoča ponovitev in utrditev učnih vsebin matematike hitro in zanesljivo.

 

Kambič, Bojan: Raziskujmo ozvezdja z daljnogledom 10X50

Uvod v amatersko astronomijo in vse o ozvezdjih s številnimi opisi, fotografijami in kartami na 500 straneh. V prvem delu so na kratko predstavljene osnove astronomije in astrofizike, ki jih mora obvladati vsak, ki se podaja v opazovanja neba. V drugem delu so opisana vsa ozvezdja, vidna iz naših geografskih širin, z vsemi zvezdami in nezvezdnimi objekti, ki so vidni z daljnogledom 10×50 in manjšim teleskopom.

 

Kambič, Bojan: Moj prvi zvezdni atlas

Moj prvi zvezdni atlas je zemljevid neba, ki ga sestavlja 12 mesečnih kart, ki pokrijejo vse nebo. Velik format je pregleden, omogoča pa tudi veliko lažje učenje in skupinsko delo na primerna naravoslovnih taborih ali pri šolskih astronomskih krožkih. Za lažje učenje in orientacijo so prikazane navidezne povezave med glavnimi zvezdami ozvezdij. Vse svetlejše zvezde (do 3. magnitude) so obarvane s pravimi, spektroskopskimi barvami, da jih boste na nebu laže prepoznali. Atlas je plastificiran in odporen na vlago, tako ga lahko brez skrbi odnesete pod nočno nebo. V drugem delu atlasa so na kratko opisani osnovni pojmi opazovalne astronomije in navodila za uporabo atlasa.

 

Cannat, Guillaume: Glej jih, zvezde!: najlepši prizori na nebu v letu 2023

Glej jih, zvezde so grafične efemeride, ki v sliki in besedi opisujejo najpomembnejše in najlepše prizore, ki jih boste lahko opazovali na nebu v letu 2023. Knjiga je namenjena opazovanju neba brez optične pomoči in je pisana poljudno, da jo razumejo tudi tisti, ki se z astronomijo ne ukvarjajo profesionalno ali ljubiteljsko. Primerna je za vse, ki svoj prosti čas radi preživljate v naravi – tabornike, pohodnike, planince …

 

Bogataj, Janez: Vivat academia, vivant professores!: šege in navade maturantov na Slovenskem

Knjiga odstira bogat zgodovinski razvoj proslavljanja mature, z vsemi spremembami, novostmi in opuščanji pojavnih oblik obredov. Zato je v prvi vrsti namenjena vsem maturantkam in maturantom, ki so ali še bodo opravljali maturo ali zrelostni izpit. Pričujoča knjiga naj bi spodbudila tudi večjo skrb za zbiranje in ohranjanje dediščine maturantskih proslavljanj in obredov.

 

Peguet, Julia: Skrivnosti animatorja

V prvem poglavju knjige so pojasnjena splošna načela animiranja. Drugo poglavje proučuje gibanje, ga analizira in ga prikaže po posameznih fazah. V tretjem poglavju se lotimo izdelave enostavne in uporabne lutke za stop animacijo in se naučimo, kako poustvariti vizualne učinke, ki gledalce ponesejo v navidezno resničnost. Četrto in peto poglavje sta posvečeni poglobljeni študiji igre, ki je bistvenega pomena za razumevanje sporočila in za ustvarjanje takojšnje čustvene povezanosti lika z gledalcem. Ta ključni del animatorjeve vloge bomo zelo podrobno preučili tako za človeške like (4. poglavje) kot tudi za živalske like in predmete (5. poglavje). V 6. poglavju so podani namigi za animatorjevo delo in njegov neposredni dialog z gledalcem.

 

Rozman, Andrej: Pesmi iz galerije

Andrej Rozman Roza je petintrideset slik iz stalne zbirke Narodne galerije (nekaj jih je tudi iz zasebnih zbirk) prelil v radožive verze in z njimi stkal pisano preprogo raznolikih simboličnih pomenov, likovnih razlag in nenavadnih usod. Poudarki v pesmih se zgoščajo okrog različnih vsebin: govorijo o slikarkah in slikarjih, o času nastanka, o likovnih problemih, o lastništvu slik … vselej pa so sporočila povezana z današnjim časom in prostorom ter z besediščem mladih. Nekatere upesnjene slike nas spomnijo le na obča človeška občutenja, spoznanja ali aktualna vprašanja sodobnega človeka. Izbor slik sta skupaj sestavila pesnik in urednica.

 

Viri opisov: beletrina.si, biblos.si, galarna.si, jskd.si, mklj.si, mojteleskop.si, ng-slo.si