Poročilo o 14. srednješolskem filmskem festivalu Videomanija

Gostiteljska šola Vegova Ljubljana je 21. maja 2018 že štirinajstič organizirala državno tekmovanje srednješolskih filmskih ustvarjalcev. Pokrovitelja filmskega festivala sta vsa leta Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Na letošnji filmski festival je prispelo 80 filmov iz 22 različnih šol, zavodov in društev.

Dopoldanski del festivalskega dne je potekal v znamenju pogovora in predavanja gosta festivala, priznanega gledališkega igralca Mateja Puca. Mladi in obetavni filmski ustvarjalci so si skupaj s strokovno žirijo ogledali svoje filme in se o njih tudi pogovorili.  Marsikateri koristen napotek in kritični pogled članov žirije bodo mladi filmski ustvarjalci lahko uporabili pri svojem nadaljnjem ustvarjanju.

Festivalsko dogajanje se je popoldne nadaljevalo v Kinodvoru, kjer so prisotne nagovorili Elvira Šušmelj, direktorica Direktorata za srednje in višje šolstvo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ravnatelj Vegove Ljubljana Uroš Breskvar ter predsednica strokovne žirije Nina Ostan.

Projekciji izbranih filmov je sledila podelitev nagrad najboljšim po izboru strokovne žirije v sestavi Nina Ostan, predsednica, Klemen Pečnik, Jelka Stergel in Matej Puc.

Projekciji izbranih filmov je sledila podelitev nagrad najboljšim po izboru strokovne in mladinske  žirije.

Knjižno nagrado za film z avtentično mladinsko temo in aktivnim avtorjevim odnosom do družbenega dogajanja ne me sekirat je letos prejel film LAPSUZ, Helene Ponudič z II. gimnazije Maribor.

Nagrade strokovne žirije so prejeli filmi:

  • NEDOSEGLJIVO, avtor Urh Pirc, Ekonomska šola Novo mesto
  • METUM, avtorica Anna Sangawa Hmeljak, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana
  • ALEKS, avtorica Neža Zalaznik, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana.

Mladinska žirija je ravno tako nagradila film METUM avtorice Anne Sangawe Hmeljak in posebno častno pohvalo namenila filmu DOKAZ TEME, avtorja Anžeta Testena s Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana.

Foto: Igor Perić