Spotikavci in Vegova

»Oseba je pozabljena le, če je pozabljeno njeno ime.«   Talmud

Naši šoli sta 18. septembra 2019  Judovski kulturni center in Mestna občina Ljubljana podelila certifikat o prevzemu skrbi za spotikavca na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer je med 2. svetovno vojno živela družina Moskovič, katere sin je bil tudi naš dijak, ki je takrat obiskoval realko. V imenu šole je certifikat prevzela učiteljica zgodovine in mentorica zgodovinskega krožka, Špela Pretnar.

V Ljubljani so prve spotikavce, kocke v spomin na judovske meščane Ljubljane, ki so bili med 2. svetovno vojno odpeljani v različna koncentracijska taborišča po Evropi, postavili pred dobrim letom. Tem se je v letošnjem septembru pridružilo še malo več kot 20 tovrstnih spominskih obeležij.

Spotikavci so večletna akcija v spomin na vojni pogrom Judov. Gre za del projekta, ki ga je leta 1992 v Kölnu zasnoval nemški umetnik Gunter Demnig. Zamislil si je, da bi v spomin na uničenje Judov na pločnik pred stavbami, kjer so nazadnje prebivali, vzidali spominske granitne kocke – spotikavce. Besedilo vsakega se začne z besedami: TUKAJ JE PREBIVAL/-A …

Kamni, prevlečeni s slojem medenine in z vklesanimi osebnimi podatki posamezne žrtve, so postavljeni v več sto mestih po Evropi, med drugim v Nemčiji, Avstriji, na Češkem in Madžarskem (nameščenih jih je že več kot 60.000). V Sloveniji jih najdete v Ljubljani, Mariboru, Lendavi in Murski Soboti (vseh skupaj jih je že 79). Častni pokrovitelj tega projekta v Sloveniji je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, glavni organizator pa direktor Judovskega kulturnega centra, Robert Waltl, ki ta projekt razume kot svoje poslanstvo.

[Best_Wordpress_Gallery id=”2″ gal_title=”Spotikavci”]