Knjižne novosti v šolski knjižnici – OKTOBER

KNJIŽNIČARKI PRIPOROČATA

Kaku, Michio: Prihodnost človeštva: naša usoda v vesolju

Kakšno prihodnost nam omogoča razvoj tehnologije in napredek znanstvenih dognanj pa tudi družbena pričakovanja in spremenjene biološke vrste? Je mogoče, da bomo nekoč živeli tudi na drugih planetih?

Ameriški teoretski fizik in futurolog dr. Michio Kaku je sodobni popularizator znanosti ter eden od najbolj priljubljenih naslednikov astronomskih razmišljanj slavnega Carla Sagana. V knjigi si živo predstavlja prihodnost človeštva, kakršno bi lahko omogočili razvoj tehnologije in napredek znanstvenih dognanj pa tudi družbenih pričakovanj in celo spremenjene biološke zasnove človeške vrste. Je mogoče, da bomo nekoč živeli na drugih planetih in zvezdnih sistemih daleč v vesolju? Kako se bomo morali spremeniti in prilagoditi takemu življenju? Si bomo podredili naravo ali zapregli robote? So razdalje sploh obvladljive ali bo treba poseči po doseganju nesmrtnosti?

Snoj, Marko: Imena slovenskih psov

Knjiga akademika Marka Snoja (s posameznimi prispevki Nine Ledinek, Toneta Smoleja in Marjetke Golež Kaučič ter odlomkom iz dela Josipa Jurčiča) je spomenik živalim, ki so se pred 15.000 leti ali več odločile živeti v podrejenem in brezpogojnem sožitju s človekom.

Uvodni del poljudno prikazuje jezikoslovna spoznanja in opažanja o besedi pes, njeni besedni družini in sopomenkah ter drugih s to živaljo povezanih izrazih. Osredinja se na slovenski jezik in prostor, a pogleda tudi onkraj domačega plota, saj sebe ne moremo spoznati, če vsaj malo ne poznamo drugih. Nadaljuje se z opisi in razlagami stalnih besednih zvez s sestavino pes, se pravi terminov, frazemov, pregovorov in rekov. Temu sledijo poglavja o psu v slovenskem leposlovju in slovstveni folklori, o sporazumevanju med psom in človekom, oris zgodovine pasjih imen pri starih ljudstvih in pri nas ter navedba raznih številskih podatkov. Zaključi se s slovnico naših pasjih imen in navodili za branje slovarja.

Osrednji del knjige sestavlja slovar, ki prinaša 12.815 imen 196.312 slovenskih psov, zapisanih na 17.505 načinov, kakor so bila septembra 2018 vpisana v Centralnem registru domačih živali. Tista s 50 nosilci ali več (ali če je bil kak pes s tem imenom kdaj član avtorjeve družine) so tudi etimološko osvetljena.

KNJIGA MESECA OKTOBRA

27. oktobra praznujemo dan avdiovizualne dediščine, zato vam tokrat namesto knjige ponujava povezavo do evropske zbirke digitalne kulturne dediščine.

https://www.europeana.eu/sl

NOVOSTI

LEPOSLOVJE

Kocjančič, Matej: Poslednji valček

Zvezdnik narodnozabavne glasbe je obležal v skrivnostnih razvalinah pod mogočnim žužemberškim gradom. S kom je odigral poslednji valček? Kdo ga je tako sovražil, da je njegovo telo pristalo na obdukcijski mizi?

Matej Kocjančič, verjetno edini slovenski pisec kriminalk, ki je sodeloval pri obdukcijah, nas s svojo zgodbo popelje v okolje narodnozabavne glasbe, v ambient tipične dolenjske veselice v slikovitem Žužemberku ob slapovih Krke. V zgodbi ne secira le trupla, temveč tudi dogajanje na narodnozabavni sceni, ki jo kot pisec besedil za to glasbeno zvrst še kako dobro pozna.

Kodrič, Zdenko: Ladja Maribor

V romanu Ladja Maribor pisatelj Zdenko Kodrič pripoveduje o čezatlantski avanturi ladje z imenom mesta Maribor. V zgodovini pomorstva je znano, da so z imenom Maribora plule tri ladje: prva leta 1930 po reki Dravi, druga v šestdesetih letih prejšnjega stoletja po Jadranskem morju, tretja pa med letoma 1976 in 2017 po oceanih sveta.

To kompleksno in po vsebini homogeno romaneskno delo bogatijo humorni, napeti, srhljivi in prisrčni detajli. Pripovedovalci so trije slovenski miličniki, nadzorniki tajne plovbe od Pulja do Bostona. Nadzorujejo zlato, ki ga bostonskemu volilnemu štabu predsedniškega kandidata Johna Kennedyja podarja skupina neuvrščenih držav, med katerimi je tudi Jugoslavija.

Milčinski, Fran: Butalci

Butalci so zbirka humornih zgodb, ki so sprva izhajale revijalno, nato jih je Milčinski pripovedoval po ljubljanskem radiu, kot knjiga pa so izšli po njegovi smrti. Na gramofonskih ploščah jih je pripovedoval tudi njegov sin, Fran Milčinski – Ježek. Butalci živijo na vasi v kočah, nekateri tudi v graščinah. So kmetje, obdelujejo zemljo, redijo živali. Imajo župana in občinsko hišo, gasilce, cerkvico, ki je tudi gasilski dom, policaja in razbojnika, skratka imajo vse, kar ima skoraj vsak slovenski kraj. Le redkokdaj se pritožujejo ali čemu nasprotujejo. So zavistni in tekmovalni: če imajo njihovi sosedje nekaj, česar sami nimajo, jih hočejo preseči. Najpomembnejšo vlogo v butalski družbi imajo možje, ki celo rojevajo. Hočejo biti samooskrbni in delovati v dobrobit vseh Butalcev. Radi in veliko pijejo vino. Zgodbe odlikuje množica prigod, iznajdljivosti in narobesveta, ki mu Butalci neomajno zaupajo – verjamejo, da je na primer sol res zrasla, da ima zaradi zaklanega ježa korist vsa vas, da se bo iz buče izvalila kobila itd. Delujejo po načinu Vsi smo Butale. Do tujcev so prijazni, le Turkov nočejo. V Butalcih se vzpostavlja nonsens ali narobesvet. Imajo svojo logiko, preneseni pomen razumejo dobesedno in vse naredijo tako, da so zmeraj zadovoljni. Imenitni so v svoji iznajdljivosti in v svojem razmišljanju.

Simonišek, Robert: Pejsaži: sanjati na soncu

Eseji Roberta Simoniška, doktorja umetnostne zgodovine, Rožančevega nagrajenca za esejistiko, pesnika in kritika, predstavljajo zrelo, poglobljeno pisanje o temah, ki zadevajo predvsem umetniško ustvarjanje.

Zbirka Pejsaži je prejela literarno nagrado svetlobnica za leto 2020, komisija pa je med drugim delo pohvalila tudi z zapisom: “Na našem literarnem prizorišču le redko naletimo na tako vsebinsko tehtna, pristna in jezikovno spretno izpisana esejistična besedila.”

Naslov Pejsaži je splošen, nekakšna vezna nit vseh esejev, v katerih se avtor dotika različnih tematik: “Beseda pejsaž nas običajno popelje v nek segment krajine, vedute podeželja ali mesta, in na nek način je v vseh esejih vsaj drobec krajine.« Glavna skupna nit, ki jo je skušal strnit v drugi knjigi esejev, je, kot je dejal, “kako osebno izkušnjo bodisi na ravni čutov, emocij ali duhovno izkušnjo, integrirat v vsak esej in preseči teoretske diskurze, tudi slovenske majhnosti, in tudi ideološka trenja in iti nad stereotipi v smislu individualnega mišljenja.”

Abulhawa, Susan: Jutra v Dženinu

V bogatem jeziku izpisani roman na začetku popisuje skoraj idilično življenje družine Abulheja v vasici Ein Hod, kjer Palestinci sredi oljčnikov tesno povezani z zemljo živijo že stoletja. A tragedija enega ljudstva v Evropi, holokavst, povzroči tragedijo drugega, ko se na ozemlju Palestine vzpostavi nova država Izrael. Roman, v katerem se mešata dokumentarnost in fikcija, nam skozi oči glavne junakinje Amal odstira življenje v begunskem taborišču. Tragedija palestinskega ljudstva je bralcu približana skozi oči navadnih ljudi, njihovega življenja pred nakbo in po njej, ter vzbuja empatijo brez sentimentalnosti, da lahko začutimo vso tragiko, ki jo doživljajo ljudje na obeh straneh sprtih ljudstev.

Arold, Marliese: Živeti hočem

Nadine živi sproščeno, normalno življenje, dokler ne dobi pisma od svojega bivšega fanta Floriana, v katerem ji sporoči, da je zbolel za AIDS-om, ki ga je dobil preko transfuzije krvi, preden sta se spoznala. Predlaga ji, naj gre k zdravniku opravit test, ker se boji, da ga je verjetno prenesel nanjo. Nadine najprej ne verjame njegovim besedam in odlaša z obiskom zdravnika, a ko zboli za gripo, zdravniku omeni, da ima mogoče AIDS. Zdravnik ji takoj odvzame kri, da bi opravili teste, katerih rezultati naj bi bili jasni po enem tednu. Ko pride tisti dan, jo zdravnik pokliče k sebi in ji sporoči, da je seropozitivna, a da bolezen pri njej še ni izbruhnila.

Sreča se s strašno novico, da prenaša virus HIV in z neprijetnimi vprašanji, na katera bo morala najti odgovore. Kako sporočiti to svojim staršem? Kakšne bodo reakcije prijateljic? Ali jo čaka izobčenost? Kakšno življenje jo čaka sedaj, ko je bolna? Koliko časa bo še živela?

Barbery, Muriel: Ura zanosa

Roman avtorice Eleganca ježa je natančno izpisana in hkrati poetična zgodba o globoki starševski ljubezni in še globlje zakopanih skrivnostih in temnih plateh človeških značajev, ki tako boleče pustošijo med ljudmi.

Muriel Barbery se v novem romanu, ki je predzgodba uspešnice En sam cvet, vrača nekaj desetletij nazaj. Bogati trgovec z umetninami Haru Ueno je pri koncu svojega življenja, posvečenega iskanju in čaščenju lepote, življenju, ki so ga povezovale tri niti: umetnost, prijateljstvo in Rose. A Rose, ki je živela daleč stran in ni vedela ničesar o njem, je njegova največja skrivnost in bolečina.

Brontë, Charlotte: Profesor

Osiroteli mladenič William Crimsworth, ki je odraščal v prestižni šoli Eton, išče svojo življenjsko pot. Ta ga zanese v Bruselj, kjer se zaposli kot učitelj v deški šoli. Znajde se razpet med željo po Zoraide Reuter, ravnateljico sosednje dekliške šole, in nežno naklonjenostjo eni od svojih učenk, sicer mladi učiteljici ročnih del Frances Henri.

Profesor je prvo delo Charlotte Brontë, ki ga je napisala po šolanju v Bruslju, kjer je nekaj časa tudi učila. Roman je želela objaviti, a založniki so ga sprva zavrnili in po nekaj poskusih se je Brontë raje posvetila pisanju Jane Eyre. Profesor za časa njenega življenja ni bil objavljen. Na splošno velja za manj temačnega od nekaterih njenih drugih knjig oziroma izmed vseh del treh sester Brontë. Odsotni so gotski elementi, velike tragedije so med obrobnimi dogodki in konec je optimističen. Delo je bolj družbeni komentar, na mestih celo satira, ukvarja se z izobraževalnim sistemom, vlogo izobrazbe pri oblikovanju identitete, razlikami v družbenem položaju in med različnimi kulturami. Zgodba je preprostejša, ton lahkotnejši in več je humorja, vseeno pa je realističen in med temami se pojavita tudi revščina in delavsko življenje. Oče Patrick Brontë, ki je napisal prvi uvod k Profesorju, ga je opisal kot nekoliko nedodelanega, a je pohvalil njegovo naravnost in lahkoten slog. Raziskujoč vprašanja ljubezni, identitete, svobode in neodvisnosti, pa je Profesor pomembno delo tistega časa.

Po Brontëjini smrti se je užaloščeni vdovec Arthur Bell Nicholls trudil objaviti Profesorja, a ni našel založnika, je pa to dve leti kasneje uspelo njenemu očetu Patricku Brontëju. Profesor je izšel leta 1857, deset let po nastanku.

Bussi, Michel: Črni lokvanji

Mala vasica Giverny je prizorišče umora, ki ga preiskuje policijski inšpektor Laurenc Serenac. Pomoč in vodenje po lokalnih posebnostih mu nudi Sylvio Benavides. In te posebnosti imajo svetovni sloves, v vasici Giverny je namreč živel in slikal velik umetnik, Claude Monet. Serenacova zbranost pri preiskavi zavija na stranpota k mladi, lepi učiteljici in skrivnostnim »črnim« Lokvanjem. Prav ti lokvanji bi lahko bili ključni motiv pri krvavem umoru, krvavem, ker je bila žrtev z raztreščeno glavo najdena v rečici Epti, pravzaprav njenem pritoku, ki soustvarja Monetov vodni vrt. Rečica ni neznanka svetu, ima privilegij svojega izlitja prav v slavni vasici. (In dobro jo poznajo reševalci križank…, khm.) In, kot vsaka umetnost zahteva nekaj intelekta, si to pravico pridržuje tudi kriminalka z Monetovim navdihom.

Christie, Agatha: Skrivnostne ure

Sheilo Webb, strojepisko iz agencije Cavendish, pošljejo na popoldanski delovni obisk h gospodični Pebmarsh. V hiši jo čaka neprijetno presenečenje – na tleh leži zaboden moški. Okoli trupla je razpostavljenih šest ur, vse kažejo trinajst minut čez četrto, prav takrat pa stenska ura s kukavico oznani, da je tri. Trenutek zatem se domov vrne slepa lastnica hiše in skorajda pohodi truplo. Sheila kriče zbeži ven in se zaleti v mladega obveščevalnega agenta Colina Lamba. Policija se loti raziskovanja umora in takoj se izkaže, da je vizitka mrtvega moškega lažna, zato ne vedo, kdo dejansko je. Colinov prijatelj, inšpektor Hardcastle, na pomoč kmalu vpokliče slavnega detektiva Hercula Poirota.

Christie, Agatha: Strupeno pero

Potem ko gospa Symmington prejme anonimno pismo, stori samomor. Njeno zadnje sporočilo se glasi, da »tako ne more naprej«. Le gospodična Marple lahko potrdi resničnost doktorjeve diagnoze, da je šlo za samomor. Je za smrt Symmingtonove krivo nekaj povsem drugega?

Doherty, Berlie: Dragi Nihče

Knjiga o noseči najstnici, ki piše pisma svojemu še nerojenemu otroku.

Enriquez, Mariana: Kar smo izgubile v ognju

Pretresljive zgodbe o srhljivostji in grozljivosti, ki se skrivata pod navidezno normalnostjo in vznikneta iz povsem običajnih okoliščin.

Golding, William: Grabljivec Martin

Angleški nobelovec William Golding, rojen 19. septembra 1911, je zaslovel z romanoma Gospodar muh in Zvonik. V obeh se je ukvarjal s človekovim značajem, to pa je tudi tema romana Grabljivec Martin. Pripoveduje o tem, kako se mu v trenutku smrti razgrne pravi jaz.

Hannah, Sophie: Skrivnost treh četrtin: novi primer Hercula Poirota

Hercula Poirota pred domačimi vrati pričaka jezna ženska, ki se predstavi kot Sylvia Rule. Od njega zahteva pojasnilo, zakaj jo je v pismu obtožil umora Barnabasa Pandyja, moškega, ki ga sploh ne pozna. Enako pretresen je Poirot, saj tudi on za možaka še ni slišal, niti ni napisal obremenilnega pisma. Toda obtožb s tem še ni konec. Poirota obišče John McCrodden, ki prav tako trdi, da mu je detektiv poslal pismo, v katerem ga obtožuje umora Barnabasa Pandyja. Hercule Poirot se vpraša, koliko podobnih pisem je še, kdo jih je poslal in zakaj. Še pomembnejše pa je vprašanje: kdo je Barnabas Pandy, je mrtev, in če je, kdo ga je umoril?

Harper, Elodie: Hiša z zlatimi durmi

V drugi knjigi iz trilogije Volčji brlog večkrat nagrajene in mednarodno uspešne avtorice Elodie Harper spremljamo Amaro, ki ju je uspelo ubežati suženjstvu v Volčjem brlogu, najzloglasnejšem bordelu v Pompejih. A njeno preživetje je odvisno od naklonjenosti moškega, ki ga, kot spoznava, ne pozna tako dobro, kot je mislila.

Maurensig, Paolo: Lüneburška varianta

Maurensig, tudi sam šahist, pripoveduje zgodbo o treh strastnih šahistih. Življenja teh osrednjih likov, Frischa, Mayera in Taborija, so med seboj tesno povezana, a se v tem kratkem romanu njihove zgodbe ne prepletajo. Nizajo kronološko iz sedanjosti v preteklost. Odvijajo pa se v Nemčiji in Avstriji v obdobju pred drugo svetovno vojno, med njo in po njej. Eden od likov je židovskega rodu in se zato del ene od pripovedi dogaja tudi v koncentracijskem taborišču Bergen Belsen. Maurensig šah uporablja kot prispodobo za dogajanje v družbi, prispodobo zunanjih vplivov na življenje posameznika in prispodobo posameznika, ki namenoma prevzame življenja drugih v svoje roke. Pretresljivost pripovedi ne izhaja iz nasilnih prizorov, temveč prav iz teh prispodob.

Meaney, Roisin: Življenje pred nama

George je zadovoljen učitelj in predan oče, ki se odloči, da je čas, da preteklost pusti za sabo. Ustvari si spletni profil za zmenke. Alice pa po razočaranju v razmerju išče nov začetek. Poti junakov se začneta prepletati, kar vodi v srečanje, ki lahko za vedno spremeni njuni usodi. Topel roman, ki raziskuje teme upanja, ljubezni in novih priložnosti.

Mirbeau, Octave: Dnevnik sobarice

Skozi oči služkinje, katere oko ne uide nobeni razvadi njenih gospodarjev, Octave Mirbeau odstira zakulisje vladajočega razreda. Razkriva družbeni pekel in sodobno suženjstvo, ki ga predstavlja usoda hlapcev.

Nesbø, Jo: Ljubosumnež in druge zgodbe

Zbirka kratkih zgodb je prava poslastica mojstra skandinavskega noirja. V njih raziskuje temačne plati človeškega značaja – ljubosumnost, zavist, maščevalnost – za vse pa so značilni nenavadni liki, zanimivi preobrati in presenetljivi konci.

Detektiv, ki spretno zaznava ljubosumnost, je na sledi moškemu, osumljenemu umora svojega dvojčka; žalujoči oče se mora odločiti, ali ima maščevanje mesto v novem svetovnem redu, potem ko je pandemija povzročila propad družbe; smetar, ki se zbudi po noči pijančevanja, poskuša sestaviti, kaj se je zgodilo prejšnjo noč; najeti morilec se pomeri s svojim največjim nasprotnikom v nevarni igri za preživetje; in takojšnja iskrica, ki preskoči med potnikoma na letu v London, lahko pomeni romanco ali kaj bolj zloveščega.

Persson Giolito, Malin: V tvojih rokah

Napet in pretresljiv roman V tvojih rokah z dramatičnim začetkom se odvija v predmestju Stockholma, kjer se prepleteta usodi dveh najstniških prijateljev, Doggeja in Billyja. Medtem ko Dogge prihaja iz bolj privilegiranega okolja, Billy preživlja težko življenje v problematični soseski, kjer prevladujejo tolpe. Fanta se zapleteta v nevarno igro drog, alkohola in kriminalnih družb. Kljub njunim skupnim izkušnjam se razvijata v različni smeri, kar privede do neizogibne tragedije.

Roslund, Anders: Sladko sanjaj

Stara znanca iz romana Tok-tok raziskujeta primer izginulih deklic. Ta ju posrka v temačen svet, kjer ju čaka najnevarnejša bitka doslej.  Deklici sta bili stari komaj štiri leta, ko sta na isti dan izginili. Zdaj za večno počivata na istem pokopališču. Toda ne deklica pod lesenim belim križem ne deklica z imenom Linnea ne ležita v krsti. Detektiv Ewert Grens in ovaduh Piet Hoffman skušata razvozlati povezavo med deklicama. Raziskovanje ju popelje v temačen svet in čaka ju najnevarnejša bitka doslej.

Saint-Exupéry, Antoine de: Mali princ: z avtorjevimi akvareli

Francoski pisatelj Antoine de Saint-Exupéry je prvič objavil Malega princa leta 1943 v ZDA. Za zgodbo, ki jo je tudi sam ilustriral, ga je navdihnila mejna izkušnja, ko je 29. decembra 1935 zaradi letalske okvare zasilno pristal v egiptovski puščavi. Po petih dneh žeje in izčrpanosti ga je rešila nomadska karavana. Iz prividov, ki jih je doživljal, je zasnoval nepozabno delo o čudežnem Malem princu z drugega planeta, ki obišče letalca v puščavi, in mu pokaže pot do bistva, ki ga ne vidimo z očmi, ampak s srcem.

Strukul, Matteo: Beneško pokopališče: umetnost, zarote, Serenissima

Benetke, 1725. Medtem ko epidemija črnih koz terja žrtve med prebivalstvom, najdejo eno najslavnejših žensk v mestu z razpokanimi prsmi v črnih in ledenih vodah Rio dei Mendicanti.

Giovanni Antonio Canal, Canaletto, izstopa po svojih sposobnostih krajinskega slikarja in kmalu postane znan po svojih slikah, ki prikazujejo slikovite poglede mesta v laguni. Leta 1724 je naslikal nenavaden kotiček, Rio dei Mendicanti, priljubljeno in razvpito območje Benetk, ki ni skrivalo bolj umazanih vidikov te bedne soseske, »ki je postala kaluža mesta, za katero se zdi, da hrepeni po lastni smrti in obljublja, da bo vsak trenutek potonila«. V ozračju naraščajoče napetosti Canaletta pokliče državni inkvizitor Matteo Dondolo, sumničav glede enega njegovih nedavnih del Rio dei Mendicanti, ki prikazuje prav ta zloglasni kraj. Ali morda obstaja povezava med slikarjem in umorom?

Tesson, Sylvain: Snežni leopard

V slogu svojih številnih popotovanj (popisanih tudi v prevedenih knjigah Na črnih poteh in V sibirskih gozdovih), se je sloviti in neutrudni francoski pisatelj-popotnik Sylvain Tesson skupaj s priznanim fotografom Vincentom Munierjem in njegovo ekipo odpravil v visoke planote Tibeta po sledeh skrivnostnega in redkega prebivalca teh koncev sveta: snežnega leoparda. Četudi bi bil morebitni pojav te izmuzljive zveri že sam po sebi nagrada, knjigo preveva drugačna miselnost: tiho in pozorno oprezanje je namreč vaja v eni od pozabljenih, a še kako dobrodošlih človekovih vrlin: potrpežljivosti.

Med dolgotrajnim čakanjem na snežnega leoparda se Tessonova razmišljanja o stanju sveta prepletajo z osebno izkušnjo izgube dveh bližnjih oseb in filozofskim premlevanjem o smiselnosti takega početja. Poetično in razmišljujoče podana snov knjige in lepota narave, ki se pred bralcem izrisuje v bogatem jeziku in izvrstnem prevodu Žive Čebulj, je poleg vsesplošne priljubljenosti prejela tudi prestižno francosko nagrado renaudot, kasneje pa doživela tudi filmsko adaptacijo v režiji Vincenta Munierja in Marie Amiguet.

Wallace, David Foster: To je voda in drugi eseji

David Foster Wallace (1962–2008) je eden osrednjih severnoameriških avtorjev 20. stoletja. Ob kratki prozi in romanih je pisal tudi eseje, ki so odlična vstopna točka v njegov opus. Tudi v njih se kažeta avtorjevo jezikovno mojstrstvo in prodornost, in sicer po večini v priljudni, bralcu prijazni obliki ter v zlahka obvladljivem obsegu.

V zbirko so vključeni tako »literarni« kot »doživljajski« eseji, slednji se po strukturi in pogosti nevrotični razplastenosti dostikrat približujejo Wallaceovi kratki prozi. Wallace v pričujoči knjigi izbranih esejih popisuje mlado ameriško prozo osemdesetih let 20. stoletja, razmišlja o biografijah literatov in o humorju pri Franzu Kafki, obišče teniški turnir v Wimbledonu in se tam pogovarja z Rogerjem Federerjem, se poda na nekajdnevni obisk Mainskega festivala jastogov in na tedensko križarjenje po Karibskem morju in tako naprej.

Winkler, Josef: Natura morta: rimska novela

Na rimski tržnici na Piazza Vittorio Emmanuelle, pred vrati Vatikana, se odvija vsakodnevno, nebrzdano življenje. Najstniki postopajo okrog v spodnjem perilu, medtem ko čakajo, da se iz cerkve vrnejo sošolci z njihovimi hlačami, med polnimi stojnicami živahnih prodajalcev, mesarjev in mešetarjev se sprehajajo stranke, nune, prostitutke, narkomani …

Allende, Isabel: Hči sreče

Tolstoj, Lev Nikolaevič: Spomini na mladost

Zöller, Elisabeth: Eva + Martin

POEZIJA

Berger, Aleš: Navsezadnje: pesniški dnevnik junij 2021-junij 2023

V najnovejši pesniški zbirki Aleš Berger prepleta čudovite verze, ki nas vodijo skozi zapleten svet besed. Pesmi raziskujejo vsakdanje življenje, sanje, zgodbe ter vprašanja, ki se porajajo ob tem.

Polič, Andraž: Prelomi

Andraž Polič je v najnovejši knjigi zbral pesmi iz obdobja zadnjih štirih let in jih razdelil na pet ciklusov, ki kot primarni elementi tvorijo celoto zrele in v marsičem prelomne zbirke.

Kot nakazuje že naslov, se pesmi navezujejo na intimne in družbene prelome. Avtorja je na osebni ravni močno zaznamovala smrt staršev in ravno peti ciklus “Prelomi” se dotika obredov poslavljanja in soočenja z izgubo najbližjih, ki pa jih Polič transformira skozi bogat in duhovit metaforičen jezik, kjer intimne podobe zaživijo na univerzalni ravni. Tudi obdobje karantene so bila zgodovinska in prelomna leta in mnogo pesmi izhaja iz občutka ujetosti ter se s poetičnim uporom odpira osnovnemu človeškemu hrepenenju po svobodi.

Vodnik, Valentin: Pésme sa pokúshino

Faksimile Vodnikovih pesmi.

The Parnassus of a small nation : an anthology of Slovene lyrics translated by various hands

Angleški prevodi slovenskih pesnikov.

Dimkovska, Lidija: Mejno stanje

Odprte, narativne pesmi, napisane v ostrem, zgoščenem, preprostem in vizualiziranem verzu so pesnjenje in mišljenje o mejnih stanjih, s katerimi se danes soočata človek in človeštvo. V njih pesnica spregovori o osebnem in kolektivnem spominu, propadanju, migracijah, humanizmu, zgodovini, sedanjosti, preteklosti in smrti.

BIOGRAFIJE

Pahor, Boris: Nikogaršnji sin: avtobiografija brez meja

Biografija pisatelja Borisa Pahorja (1913–2022), neumornega in trdoživega pričevalca najhujših zločinov človeštva 20. stoletja, bralca poznavalsko in srčno umešča v svet literature, zlasti pa v čas in prostor.

Avtor je v sodelovanje z italijansko novinarko privolil, ker jo je »hotel naučiti, kakšno je bilo življenje Slovencev«. A ob tem gre tudi za subtilno in iskreno pripoved človeka, ki si je v jeseni življenja marsikaj odpustil, obenem pa si z dvomi in neizprosnimi očitki težil dušo. Ob koncu knjige avtorica v dodatku pisatelja predstavi italijanski publiki in zapiše osebna doživetja ob srečanju z njim. Knjigi je dodan predgovor Adrijana Pahorja.

Tommasini, Umberto: Kovač anarhist : spomini aktivista med Trstom in Barcelono

Knjiga Kovač anarhist, spisana v živem tržaškem dialektu, je prvič izšla pri založbi Antistato leta 1984 pod naslovom L’anarchico triestino (Tržaški anarhist); leta 2011 so jo v prirejeni in okrajšani različici izdali v italijanščini in katalonščini, 2014 pa tudi v španščini.

Slovenski prevod je nastajal vzporedno po dveh izdajah, izvirni tržaški in italijanski, ter je najboljša možna sinteza obeh knjig. Z obilico znanja in razumevanja političnih pretresov polnega 20. stoletja ju je uredil Claudio Venza, ki je v obsežnem predgovoru k spominom anarhista Umberta Tommasinija (1896–1980) izrisal tudi tehten in temeljit družbenozgodovinski kontekst.

Neposredna in tenkočutna Tommasinijeva avtobiografija je nastala v transkripciji Clare Germani kot živ(ahn)o pričevanje o osebnem in kolektivnem libertarnem odporu skozi sedem desetletij minulega stoletja. To je fascinantna, burna, osupljiva življenjska zgodba nepopustljivega aktivista, izjemno bogata in mestoma napeta kakor kriminalka. Zgodba o velikem pogumu, ki nas vodi od prve splošne delavske stavke na Tržaškem v začetku stoletja pa vse do politično prebujenih 70. let, ko Tommasini, tedaj že upokojeni kovač, deluje kot urednik anarhističnih glasil Germinal in Umanità Nova.

STRIPI IN RISOROMANI

Larcenet, Manu: Brodeckovo poročilo: po romanu Philippa Claudela

Zgodba se odvija v neimenovani samotni vasi, kjer vsak pozna vsakogar, stiki z zunanjim svetom pa so skrajno redki. Po vojni, ki ni nikoli natančneje opredeljena, aluzije na drugo svetovno vojno pa so očitne, se moški vrnejo trajno zaznamovani, nekako ”nori”, kot to opiše Brodeck. V vas pride Anderer (Drugi), ki ga sprva sprejmejo z veseljem, toda že kmalu se pokaže, kako drugačen je od njih – zanima ga umetnost, slika, posluša glasbo in bere, hodi po okolici in skicira ter zapisuje … Vse to v vaščanih, prestrašenih od vojne, kmalu vzbudi sumničenje, saj predstavlja Anderer zanje vse večjo grožnjo že zgolj z lastno prisotnostjo, nastavlja jim namreč ogledalo, oni pa bežijo pred lastno podobo.

DRUŽABNE IGRE

Pictionary: igra hitrega risanja

STROKOVNA LITERATURA IN NELEPOSLOVJE

Ajdišek, Urška: Sanje: tiha zgodba naše duše

Sanje so najstarejša govorica naše duše. Usmerjajo nas k našim najboljšim potencialom, če smo jih le pripravljeni slišati, spoznavati, razumeti in po njih živeti. Noben strokovnjak ne ve o nas in o naši duši več, kot nam lahko povedo sanje. Zato je zelo pomembno, da se govorice duše nauči prav vsakdo od nas. Ta knjiga vas nauči osebnega stika s sanjskim svetom in vam približa uporabnost sanj v vsakdanjem zasebnem življenju ter pri poslovnih izzivih.

Lunn, Natasha: Pogovori o ljubezni

Novinarka Natasha Lunn se je o ljubezni kar štiri leta pogovarjala z različnimi ljudmi, v pogovorih pa odkrila nove poglede in obnovila stare resnice. Pogovori o ljubezni niso le zgodbe o ljubezni, ampak tudi zgodbe o tem, zakaj si jo želimo, kako jo prebolimo, kako jo vzdržujemo in zakaj smo tako pogosto razočarani.

Moore, Gareth: Možganski trening: 40-dnevni intenzivni program: utrdite, obnovite in ohranite svoje umske sposobnosti

Zabavna knjiga za umsko vadbo od prve do zadnje strani prinaša najrazličnejše miselne naloge in igre. Druga knjiga strokovnjaka za umsko vadbo prinaša vaje in teste, ki so usmerjeni v specifične težave, ter splošne uganke, ki bodo poskrbele, da bodo vaši možgani deležni vsakodnevnega treninga. Naučili se boste, kako optimizirati delovanje svojega uma, kako lahko počitek za možgane poveča umske sposobnosti, kako spodbuditi ustvarjalnost, izboljšati besednjak za jasnejše razmišljanje, se spopasti z nekoristnimi možganskimi odzivi – in še veliko več.

Prunk, Janko: Zgodovina slovenske politične misli

Janko Prunk zasleduje nastanek in razvoj slovenske politične misli, od njenega nastanka med pomladjo narodov leta 1848, oblikovanja taborov in narodne sloge do vrenja civilnodružbenih gibanj in prvih korakov v demokratično pluralistično družbo v osemdesetih ter osamosvojitve Republike Slovenije in nove ustave.

Pri tem izkazuje izjemno erudicijo, predvsem pa zgodovinsko in kulturno-filozofsko znanje, s katerim bralca popelje na epsko potovanje, ki so ga opravile politične ideje v slovenskem političnem prostoru, mu predstavi njihovo raznovrstnost in razlike v odtenkih ter tudi najpomembnejše osebe in stranke, ki so jih zastopale.

Liebscher-Bracht, Roland: Hrbet: odpravite bolečine sami

Dandanes ima težave s hrbtenico več ljudi kot kdaj prej. Bolečine v hrbtu so že zdavnaj postale najbolj razširjena bolezen – daleč pred boleznimi srca in ožilja, debelostjo, sladkorno boleznijo ali rakom. Številke kažejo, da bolečine v hrbtu nikakor niso težava starejših in tistih, ki fizično trdo delajo. Za bolečinami v hrbtu zdaj trpi vsa družba, vse pogosteje tudi otroci in mladina. Avtorja v knjigi učita, kako se bolečin rešimo na naraven način, brez invazivnih medicinskih posegov, uporabe zdravil ali operacije. Ne glede na to, ali že leta trpite za bolečinami v hrbtu ali pa vas to muči šele od včeraj, ali so vam diagnosticirali išias ali hernijo diska, sta avtorja knjige prepričana, da imate dobre možnosti za okrevanje.

Leonard, Max: Rdeča laterna: zadnji kolesar na Dirki po Franciji

Rdeča laterna je knjiga o kolesarstvu. V bistvu je knjiga le o eni dirki, ki se imenuje Tour de France. Dirki vseh dirk, o kateri zadnje čase tudi Slovenci vemo vse, saj jo predvsem naši kolesarji v zadnjih letih tudi močno zaznamujejo. Najmočneje! A vendar Rdeča laterna v prvi vrsti ni knjiga o zmagovalcih najpomembnejše kolesarske dirke na svetu, ampak je knjiga o tistih kolesarjih, ki so ciljno črto prečkali zadnji. Knjiga o poražencih, ki pa to vendarle niso. Cestno profesionalno kolesarstvo je namreč precej kompleksnejši šport, kot je videti na prvo žogo. Je ekipni šport, v katerem so zmagovalci posamezniki, ki pa brez svojih pomočnikov to nikdar ne bi postali. Tudi nekaterih tistih, ki so bili zadnji in kakšni od njih celo zanalašč. Rdeča laterna je izjemno zabavno in poučno čtivo, pa četudi niste zagret kolesarski navdušenec, saj predstavi ta naporen in zahteven šport na povsem drugačen in svež način.

Slovenščina 2: moč jezika. Učbenik z vajami za 2. letnik gimnazij in srednjih strokovnih šol

Učno gradivo nagovarja sodobne izzive poučevanja slovenščine v srednjih šolah in se s konceptom ter strukturo približuje dijakom, njihovim zanimanjem in zmožnostim ter jih vodi k uspešnemu opravljanju mature. Odlike novega učbenika Slovenščina 2, Moč jezika: dijaki dosegajo učne cilje s sistematičnim jezikovno-didaktičnim konceptom ter z zanimivimi aktualnimi besedili s posebnim poudarkom na jeziku kot identiteti in temeljni vrednoti vsakega posameznika; dijaki učinkovito usvajajo veščine kritičnega opredeljevanja ter argumentirano poustvarjajo in aktualizirajo različne vsebine, s pomočjo katerih postopoma postajajo suvereni tvorci besedil in vešči govorci; učbenik v prvem delu obravnava vsebini oblikoslovja in iz besediloslovja, vsako poglavje se zaključi z vajami za ponovitev, na koncu pa je še celostna razčlemba neumetnostnega besedila; vsebina učbenika ima tudi sodobno interaktivno nadgradnjo na izobraževalnem portalu www.iucbenikimk.si, ki je po meri sodobnih dijakov in pouk dodatno popestri z interaktivnimi vsebinami in s spletnimi povezavami do jezikovnih priročnikov.

Umetnost besede : berilo 3 : učbenik za slovenščino – književnost v 3. letniku gimnazij

Berilo 3, Umetnost besede v slovenski šolski prostor prvo prinaša poglavje o književnosti 21. stoletja. S tem v učilnice vstopajo književna dela in avtorji, ki navdušujejo bralce po vsem svetu prav ta trenutek (M. Atwood, H. Kang, H. Le Tellier, L. Glück …), večinoma so prejeli tudi katero od prestižnih literarnih nagrad. Dijakinje in dijaki bodo tako dobili popoln pregled književnosti od njenega nastanka do danes, seznanili se bodo s svetovnimi literarnimi nagradami in hkrati dobili vpogled v najnovejša spoznanja.

Graeber, David: Pričetek vsega: nova zgodovina človeštva

Pričetek vsega je prelomna knjiga, ki s pomočjo antropologije in preučevanja arheoloških ostankov zgodnjih človeških naselbin z vsega sveta postavlja pod vprašaj splošno sprejeto tezo o nastanku in razvoju človeških civilizacij. Ta temelji na tem, da se je človek po fazi lova in nabiralništva sčasoma ustalil v kmetovanju, poljedelstvu in živinoreji, kar je bil pogoj za nastanek kompleksnejših družbenih ureditev, iz katerih so sčasoma nastale kraljevine in države.

Po dognanjih in izsledkih znamenitega antropologa Davida Graeberja in arheologa Davida Wengrowa, pa so bili ljudje že davno prej organizirani v različne, tudi precej kompleksne družbene ureditve, ki so bile plod zavednega in jasno strukturiranega človekovega mišljenja o sebi in družbi okoli sebe. V svoji edinstveni knjigi tako strokovnjaka vešče združujeta sociološka znanja z ugotovitvami, pridobljenimi pri raziskovanju arheoloških izkopanin z vsega sveta, in preučevanja obstoječih pisnih virov o preteklih civilizacijah od Severne in Južne Amerike prek Evrope in Bližnjega vzhoda pa vse do Azije.

Ocepek, Uroš: 128 rešenih programerskih nalog: rešitve v jezikih C++, C#, Java in Python ter z diagramom poteka

Tanenbaum, Andrew S.: Computer networks

Cencelj, Matija: Matematika v umetnosti

Batagelj, Tadeja: Kaj lahko naredim, da mi bo lažje?: veščine za vsakdan in viri opore v stiski: priročnik za mladostnice in mladostnike

Valentič, Urša: Spolne zlorabe otrok in mladostnikov na spletu: priročnik, ki predstavi problematiko ter ponudi smernice za ukrepanje strokovnim delavkam in delavcem

Children’s voices: interethnic violence in the school environment / edited by Zorana Medarić and Mateja Sedmak

Berne, Eric: What do you say after you say hello?: the psychology of human destiny

Sedej, Ivan: Sto najlepših cerkva na Slovenskem

Krapš Vodopivec, Irena: Slovenščina: pravopis: besedila, naloge in razlage za gimnazijce in srednješolce

Golob, Berta: Srce ustvarja, roka piše: srečanja z mladinskimi pisatelji

Paternu, Boris: Slovenska proza do moderne: študije

Zgodovina slovenskega slovstva: od začetkov do 1848

GLASBENE ZGOŠČENKE

V dar smo prejeli več različnih glasbenih zgoščenk. Vabljeni k izposoji in poslušanju!

Omaggio a Roma : 2750° anniversario / Orchestra e Coro dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia

Art Ensemble of Chicago: Nice guys

Bach, Johann Sebastian: Preludi e fughe; Corali Schübler

Bach, Johann Sebastian: Izbrane orgelske skladbe

Beethoven, Ludwig van: Folk songs; Le canzoni di Ludwig

Beethoven, Ludwig van: Triplo concerto op. 56; Trio in si bemolle maggiore op. 11

Billy Tipton Memorial Saxophone Quartet: Saxhouse

Bogdanović, Dušan: Worlds

Brahms, Johannes: Rapsodie, Intermezzi e Klavierstücke

Bruch, Max: Concerto per violino e orchestra n. 1 in sol minore op. 26

Caldara, Federico: L’art de toucher le clavecin

Catalano, Frank: Live at the Green Mill

Chopin, Frédéric: Canti polacchi op. 74, Mazurke e polonaises

Debussy, Claude: La boîte à joujoux

Debussy, Claude: Musica da camera con pianoforte

Donaldson, Lou: Caracas

Dresch Dudás Mihály Quartet: Zeng a lélek

Dvořák, Antonín: Symphony no. 9 “From the New World” in E minor [op. 95]; Slavonic Dances no. 1-4

Elgar, Edward: Variacije Enigma, op. 36; Pomp and circumstance, op. 39, št. 1

Fauré, Gabriel: Composizioni per violoncello e pianoforte

Gillespie, Dizzy: Swing low, sweet Cadillac

Grieg, Edvard: Peer Gynt: prva in druga suita; Klavirski koncert v a-molu, op. 16

Harrison, Joel: Free country

Hasse, Johann Adolf: Mottetti per contralto

Haydn, Joseph: Sinfonie n. 83, 1 e 44

Itchy Fingers: Full English breakfast

Janáček, Leoš: Sinfonietta; Glagolitic Mass

Janáček, Leoš: Piano music

Kisin, Evgenii: I bis di Evgeny Kissin : Non in vendita : Allegato al n° 92 di CD Classica

Kumar, Aldo: Takti

Liszt, Franz: L’arte del duo : opere per violino e pianoforte

Liszt, Franz: Via Crucis; Fest-Polonaise; Sancta Dorothea; In festo transfigurationis Domini nostri Jesu Christi

Lorenz, Tomaž: Tomaž Lorenz, violina, Jerko Novak, kitara, Franc Žibert, harmonika

Mahler, Gustav: Symphony no. 1 “The Titan”

Mahler, Gustav: Rückert-Lieder; Songs

Marais, Marin: Idées Grotesques : musiche per viola da gamba

Martucci, Giuseppe: Trii per pianoforte e archi op. 59 e 62

Mendelssohn Bartholdy, Felix: Geistliches Vokalwerk : Kirchenwerke I-XII = Church music I-XII

Mendelssohn Bartholdy, Felix: Uverture

Messiaen, Olivier: Quatuor pour la fin du Temps; Le merle noir; Thème et variations

Mozart, Wolfgang Amadeus: The Mozart sessions

Mozart, Wolfgang Amadeus: Wolfgang Amadeus Mozart. Del 1; Figarova svatba, Uvertura; Simfoniji št. 40 in št. 41

Offenbach, Jacques: Duetti per violoncello op. 54

Paul Smoker Trio: Genuine fables

Perelman, Ivo: Children of Ibeji

Perti, Giacomo Antonio: Musica sacra

Petkowa, Nedka: Čembalo

Rahmaninov, Sergej Vasilʹevič: Drugi klavirski koncert v c-molu; Rapsodija na Paganinijevo temo

Schubert, Franz: Otto Ländler D366; Due scherzi D593; Fantasia in do minore D2e; Sonata in si bemolle maggiore D960

Schumann, Robert: Quartetti per pianoforte e archi op. 47 e Anh. E1

Schumann, Robert: Quartetti per archi op. 41

Sibelius, Jean: Symphony no. 1 in e minor, op. 39; Symphony no. 1 in g minor, op. 7: complete symphonies

Strauss, Richard: Sonata per violino e pianoforte op. 18

The lounge lizards: Voice of chunk

Tononi, Tiziano: Coltrane’s infinity train

Vogelnik Saje, Brina: Graščakinja: po slovenskih ljudskih pesmih

Wanton Heed: The sunny side of it

Viri opisov:  365rtvslo.si, beletrina.si, biblos.si, bralnica.com, bukla.si, dobreknjige.si, emka.si, galarna.si, isjfr.zrc-sazu.si, matejkocjancic.si, poetikon.si