Krst prvošolcev 2019

Letošnji krst »fazanov« smo dijaki razreda G 4. B organizirali v petek, 20. 9. 2019,  na igrišču za Vegovo šolo. Prizorišče smo začeli pripravljati že po malici, sam krst pa se je začel sedmo šolsko uro. Vreme nam je bilo presenetljivo naklonjeno, kar je naše delo precej olajšalo.

Pod vodstvom  predsednika razreda Domna Šublja smo pripravili pet nalog, skozi katere naj bi se prvošolci povezali in se naučili sodelovati, kar jim bo v naslednjih štirih letih v veliko pomoč. Navodila in rezultate sta predstavljala voditelja Nikola Zupan in Domen Šubelj, za motivacijsko glasbo med nalogami pa sta skrbela Tijan Maljkovič in Gal Sojer. Za vsako nalogo so dijaki prvih letnikov izbrali določeno število predstavnikov, ki so nato opravljali preizkuse.

Začeli smo z izzivom, pri katerem smo preverili njihovo poznavanje Vegove. Vsak razred je izbral štiri predstavnike, ki so nato odgovarjali na sedem vprašanj. Vsi razredi so se precej dobro odrezali, čeprav so nekatera vprašanja zahtevala nekaj ugibanja.

Za drugo nalogo so prav tako potrebovali štiri zastopnike. Tokrat so se morali dijaki v omejenem času spomniti in zapisati vsaj deset imen profesorjev, kar po treh tednih na šoli ni bil pretrd oreh.

Naslednji del tekmovanja je bil preizkus veščin. Za prvošolce je bilo občutno zahtevnejše od prvih dveh, za gledalce – profesorje in dijake, ki so si vzeli čas ter opazovali – pa veliko zabavnejše.

Pri tretjem preizkusu je sodeloval le po en predstavnik na razred. Njegova naloga je bila v čim krajšem času pojesti krof. Na srečo smo jim priskrbeli tudi vodo za splakovanje, tako da ni prišlo do hujših zapletov.

Četrtega izziva se je udeležilo po petnajst dijakov. Vsak je dobil plastično žličko, ki jo je držal z usti. Z njimi so si podajali bonbon od konca vrste do začetka. Ta naloga je zahtevala največ časa, saj jim je bonbon velikokrat padel in so morali ponovno začeti. Pri tej nalogi so se morali naučiti dobrega sodelovanja, ki je bilo potrebno za uspešno dokončanje izziva.

Zadnji preizkus je bil za gledalce zelo zabaven, za tekmovalce malo manj. Po en predstavnik razreda si je sezul čevlje in jih dal na sredino kroga, sošolci pa so mu prevezali oči. Nato so morali dijaki poiskati svoje čevlje in si jih obuti ter zavezati. Pri tem je prihajalo do velikega števila zapletov, ki smo se jim gledalci močno nasmejali, kot na primer zamešana levi in desni čevelj, nekdo pa si je celo skoraj obul dva različna čevlja. Med vsem tem je prišlo do velike zmešnjave, ki je ocenjevalcem povzročila težave pri dodeljevanju točk. Iz istega razloga se je zavlekla tudi podelitev nagrad najvišje uvrščenim.

Tekmovanju je sledila rahlo komična prisega, v kateri so dijaki izrazili zvestobo Vegovi in spoštovanje do četrtošolcev. V duhu tehniške šole so bili nato krščeni s kalkulatorjem (ta potopitve v vodo ni preživel), sledil pa je še govor gospoda ravnatelja dr. Uroša Breskvarja.

Medtem nam je uspelo sešteti točke, ki so pokazale, da so zmagovalci E 1. A. Za nagrado smo s sošolci predlagali pospravljanje igrišča, vendar je naša razredničarka profesorica Sonja Zver to nalogo dodelila nam, oni pa so dobili pokal.  Prvošolci  so postali polnopravni vegovci.

Gašper Verč, G 4. B

[Best_Wordpress_Gallery id=”4″]

Fotografije: Matej Filipič, G 4. A.