Obisk predsedniške palače ob podelitvi Jabolka navdiha

 

V zadnjem tednu prazničnega decembra smo dijaki E 2. A in E 3. A obiskali predsedniško palačo ob podelitvi jabolka navdiha za inovativne znanstvene dosežke s področja fotovoltaike.

V sredo, 19. 12. 2018, ob 11. uri smo se dijaki skupaj z g. ravnateljem, dr. Urošem Breskvarjem, udeležili podelitve jabolka navdiha v Kristalni dvorani predsedniške palače, kjer je predsednik države Borut Pahor izročil nagrado dr. Marku Joštu, dr. Stevu Albrechtu, dr. Benjaminu Lipovšku, prof. dr. Janezu Krču, prof. dr. Berndu Rechu in prof. dr. Marku Topiču, znanstvenikom, ki so razvili rekordno tandemsko sončno celico in s tem postavili nov rekord v razvoju učinkovitosti pretvorbe sončne energije v električno; njeno učinkovitost so zvišali za 25,5 %.

Ob prejemu nagrade se je dr. Marko Jošt zahvalil vsem prisotnim in svojim sodelavcem ter poudaril, da je znanost prav tako pomembna kot šport in kultura, saj veliko prispeva k slovenskemu razvoju.

Po podelitvi sta sledili glasbeni točki dijakinj Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik in Pihalnega orkestra slovenske policije.
Ob koncu uradnega dela je sledilo fotografiranje in pogovor s predsednikom Republike Slovenije, Borutom Pahorjem.

Sledil je ogled prostorov predsedniške palače, konferenčne sobe, kabineta predsednika, Zlatega salona, v katerem predsednik sprejema pomembne goste, hodnika z njegovimi nagradami, kjer je tudi zastava s podpisi slavnih, in Plečnikove sobe. Ogled predsedniške palače nas ni pustil ravnodušne: odšli smo polni novih informacij in vtisov.

Emil Ćeman, Jure Udovč, Jure Vrtačnik, E 3. A

foto: Matej Filipič