poletne Knjižne novosti v šolski knjižnici


KNJIŽNE NOVOSTI

POLETJE

KNJIŽNIČARKI PRIPOROČATA

Zajc, Lenart: Pošast

Z romanom Pošast lahko vlečemo vzporednice s korejskim filmom Brata v vojni. Scenarist in režiser Kang Je-Gyu ni iskal niti krivca niti razlage za bratomorno vojno v Koreji. Splet okoliščin pometa z glavnimi junaki na način, da so enkrat na eni, drugič na drugi strani. V želji za preživetje in želji po ljubezni pa včasih naredijo dejanja, ki niso vsem v ponos. Vsako dejanje ima vzrok, ki ga druga stran ne razume ali noče razumeti. Vojna naredi pošasti in pošasti delajo pošastne stvari. Sposobne so izjemnih stvari tako v slabo kot dobro smer. Do dogodkov so jih pripeljala dejanja, vzpodbujena s čustvi, ki so lastna vsakomur izmed nas. Očitati jim dejanja, ki so jih naredili v stanju, ko so bili spremenjeni v pošasti, nima pomena. Film so Korejci razumeli kot spravo. Spravo brez popravljanja krivic na eni od strani, saj so se dogajale povsod in vsem. Če drobimo sliko na posamezna dejanja, izgubimo tisto večjo pravo podobo vojne, katere edina prava posledica je lahko nauk – nikoli več vojne. To je uspelo Lenartu Zajcu. Nauk vojne se še ni popolnoma izrazil, morda se tudi ne bo v takšni obliki … Ampak ga je mogoče začutiti med pripovedjo.

Ishiguro, Kazuo: Klara in Sonce

Zgodbo romana pripoveduje robotka Klara, t. i. umetna prijateljica ali na kratko UP. Klara je izjemno vedoželjna in si želi spoznati zunanji svet, ki ga lahko opazuje le izza izložbenega okna, kjer je razstavljena. Skrbi jo, da bo za vedno ostala v trgovini, saj ves čas prihajajo novi modeli umetnih prijateljev, ki so veliko bolj napredni od nje, a nekega dne jo za svojo družabnico izbere bolehna deklica Josie, tu pa se zgodba šele začne.

KNJIGA POLETJA

To poletje so v naših krajih zaznamovale ujme in tragedije, hkrati pa smo slišali tudi o požrtvovalni pomoči, nesebičnem žrtvovanju in prijateljskih gestah, ki nam vračajo vero v človeštvo. Zato sva izbrali knjigo poletja na temo prijateljstva in sosedskih odnosov.

Backman, Fredrik: Mož z imenom Ove

Mož z imenom Ove ni senilen star prdec. Mož z imenom Ove je star 59 let. Vozi modrega saaba. Vsako jutro vstane točno tri četrt na šest in gre na obhod soseske. Preveri vsebino kontejnerjev za ločeno zbiranje odpadkov in pospravi v kolesarnico napačno parkirana kolesa. Zapiše si tudi registrske številke vseh avtomobilov, parkiranih na štiriindvajseturnem parkirišču in opozarja kršitelje. Mož z imenom Ove si želi umreti. Praznina, ki jo je za seboj pustila umrla žena Sonja, je zanj prevelika. V hišo nasproti njegove se priselijo novi sosedje, ki mu nikakor ne pustijo izpeljati načrta, po katerem naj bi umrl. Nakopljejo mu celo skrb za potepuškega mačka.

NOVOSTI

LEPOSLOVJE

Godler, Jure: Doktor Nobody

Spencer S. Spencer in Arin Talya sta se umaknila iz aktivnega vohunskega življenja. Bo njun pokoj res miren in nevznemirljiv?

Obisk iz preteklosti poskrbi za Spencerjevo spoznanje, da je maščevanje ne le sladko ali hladno, marveč predvsem smrtonosno. Napeta in pretresljiva pustolovščina, ki v življenje nekdanjega agenta mi6 prinaša neporavnane račune in peklenski načrt.

S serijo, ki jo je Jure predlani odprl Casino Banale, lani pa nadaljeval Vohun, ki me je okužil, je Jure Godler naš knjižni prostor obogatil z avtorskimi zgodbami, v katerih se odličen avtohtoni slovenski humor, satira in absurd mešajo z napeto akcijo, avanturo in aktualnimi domačimi in svetovnimi družbenimi temami.

Gorečan, Katja: Materinska knjižica

Materinska knjižica je izpoved neimenovane matere, ki je v devetem tednu nosečnosti izgubila otroka, le da pripovedovalka ni ona, temveč njen nerojeni otrok, poimenovan Tobija. Nerojeni sin na mater gleda ‘od zunaj’ in z otroške perspektive, kar prinese ‘potujitev’, ki pa paradoksalno še stopnjuje intimni in pretresljivi značaj besedila, saj pripovedovalec pozna vse njene misli, poleg tega pa jim dodaja svoja opažanja in izreka stvari, ki običajno ostajajo zavite v molk. V romanu igra tišina eno osrednjih vlog, ne le zato, ker besedilo kaže in opozarja na nezmožnost družbe, da bi se soočila in na glas spregovorila o tabuiziranih temah, kot je splav, temveč zaradi protagonistkinih težav s sluhom – podedovala je namreč naglušnost. Njenega življenja tako ne zaznamuje le ‘odsotnost svetlobe’, temveč tudi ‘odsotnost zvokov’ (tako sta naslovljena dva od štirih delov romana), gluhost oziroma naglušnost pa je še ena od tem, o katerih se v družbi ne govori.

Iri, Miriam: Pošast v čipkah

Roman Pošast v čipkah, literarni prvenec Miriam Izi, zagrize tja, kjer se v družbi vse začne, in to sta družina in vzgoja. Zdi se, da protagonistka Pajkova v odnosu do svojih otrok, Koprive in Krhlja, ne more iz svoje kože, zato dom prevevata nasilje in zadušljivo vzdušje, ki jima ni videti konca. Da bi bile stvari še slabše, se v zgodbo vmešajo še družbene okoliščine, ki Pajkovo vsaj ignorirajo, če ne celo podpirajo. Ali bo vseeno sposobna sebe ugledati še v drugačni luči?

Kremenšek Križman, Manka: Nič več kot prej

Roman je ganljiva pripoved o odraščanju in žalovanju. Devetošolka Lucija začne na pobudo šolske psihologinje Meri pisati dnevnik. Vanj zapisuje svoje občutke ob izgubi mlajše sestre. Ne more in ne more se izviti iz brezvoljnosti, bolečina ob spominu na sestrico jo hromi.

V dnevniku opisuje svoj šolski vsakdanjik in družino, za katero se zdi, da se zaradi izgube vse bolj odtujuje. A naposled se stvari začnejo obračati na bolje. Luciji uspe zbrati potrebne točke za vpis na umetniško gimnazijo, zaljubi se, zgodi pa se še nekaj: v njeno družino pride živet begunska deklica Suri. Lucija jo sprva zavrača, ne želi, da bi kdorkoli zavzel Katjino mesto, počasi pa se nanjo naveže. Lucijino življenje zopet dobiva smisel, bolečina postopoma izzveneva.

Lukovnjak, Julija: Svet je senca (Edgarja Kaosa)

V nadaljevanju Imaginarnih svetov Edgar, Floria in Kvint v sklopu pomembne konference in parade Obrambnega Voda obiščejo Pan Nomo, prestolnico Inkrematere, kjer najstarejša črna maginja Edgarja uroči s trdovratnim zlim urokom. Posledično Edgar izgubi nadzor nad svojim zmajem Nočno Moro vsakokrat, ko Kazimir – novi razduševalec – s samohipnozo na daljavo razduši nekoga, ki ga Edgar pozna. V vse okrutnejši in obsežnejši vojni, v kateri nikogaršnja vest ne more ostati čista, se prijateljstva hitro spreminjajo v sovraštva, sovraštva pa v nevarna prijateljstva, ki imajo lahko katastrofalne posledice za prihodnost Inkrematere.

Mislej, Tjaša: Naše skladišče

Štiri delavke, vsaka s svojimi željami, talenti, prepričanji, hotenji in zgodbami; vsaka tudi s sanja(rija)mi o boljšem življenju, spremembah, četudi majhnih in skromnih … Skratka, socialna drama, smešna kot komedija, mogoče celo farsa, ki je v bistvu žalostna.

Ženske delajo v skladišču ogromne trgovine. Pogovarjajo se o delu in še več o drugem: vsaka ima svojo zgodbo, svoje sreče in nesreče, svoje upe in strahove. Bojijo se, da bi jih šefica zalotila in obtožila delovne nediscipline, pripeljala s sabo direktorja, ki zna govoriti le o optimizaciji, kar je druga beseda za odpuščanje.

Mlačnik, Primož: Otok psov

Otok psov se od drugih slovenskih kriminalk razlikuje po tem, da pripovedovalci niso politično korektni in policisti niso dobri fantje. Roman se bere kot detektivska zgodba brez detektivov, saj imajo vlogo preiskovalcev bralci. Na Oddelku za politične vede Univerze v Las Palmasu na otoku Gran Canaria odjekne eksplozija, ki vzame eno življenje. Roman ta dogodek prikazuje prek fragmentarnih pripovedi karizmatičnega arheologa Alfonsa Ramireza, nemirne mlade raziskovalke Pinocchio, enigmatičnega policijskega načelnika Pedra Rosquille in drugih nezanesljivih pripovedovalcev. Napeto, kritično in satirično zgodbo krojijo naključna, spodletela in usodna srečanja.

Nemec, Alen: Stanovanje številka 27

V blokovskem naselju, sredi Murske Sobote, se zgodi dvojni umor. Meščani so pretreseni, mestna kriminalista pa se lotita primera stanovanja števila 27. Njuno pot prekrižata zgodbi fanta in dekleta, ki sta vsak na svoj način vpeta v dogajanje. Morda veliko bolj, kot se zdi na prvi pogled. Ko se stvari postavljajo na svoje mesto, se naenkrat vse obrne na glavo.

Nihče več ne ve, komu gre zaupati in dvomi so z vsakim dnem večji. Bitka za štirimi stenami vas bo popeljala v svet družinske in širše družbene aktualnosti. Prebudila bo vaše strahove, stiske, pa tudi srčnost, ljubezen in nepopustljivost na drugi strani. Z liki boste trpeli, se veselili in na koncu ostali brez besed. Jih boste spustili v svoj svet?

Novak, Iva L.: Ajaccio, ponovno

V maju 2008 korziško vasico preletava helikopter, da bi odstranil preostanke nesreče letala Inex-Adrie DC-9. Tam je tudi Iva s hčerko in odtujenim bratom, s katerim želi na kraj nesreče, na vrh gore San Pietro. Z njim hoče obuditi spomine na njuno otroštvo in na smrt staršev v letalski nesreči.

V svojem hotenju sega globoko in zato nenasitno sprašuje, razmišlja, fotografira, piše. Roman Ajaccio, ponovno se dotika osebnih in skupnih odmevov tragedije, ki se je 1. decembra 1981 zgodila na Korziki. Pripoved se v krogih vrača k začetkom in daje spominom prostor, v katerem se čustva in slutnje razmahnejo do skrajnosti. Roman bolečino ob izgubi ohranja živo in Iva se sprašuje, kaj ostane, če bolečino in jezo utišamo, in kaj, če tega ne storimo. In ne nazadnje je Ajaccio, ponovno roman o materinstvu, o tem, na kakšen način je ženska, tako izrazito pogreznjena v čustva, lahko mama.

Partljič, Tone: Ljudje z Otoka

Najnovejša zbirka novel enega najbolj vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev in Prešernovega nagrajenca Toneta Partljiča Ljudje z Otoka nas popelje na Otok, ki ga avtor nikdar ne imenuje s pravim imenom, a je v njem mogoče prepoznati otok Ilovik. Značilna ‘partljičevska’ proza, polna človečnosti, besedne mehkobe in iskrivosti, nariše težka življenja prebivalcev, ki jih nase veže Otok.

Novele so postavljene v različna časovna obdobja, poleg majhnosti in redke naseljenosti, ki se z leti še redči, Otok zaznamuje tudi vojna in seveda ta dokončna povezanost z morjem, ki ga neusmiljeno obkroža. V zgodbah spoznamo prebivalce, otočane, ki jih bičajo viharji usode, pa naj gre za mater, ki ji vojna odvzame ljubega sina, ali za naivnega mladega učitelja, ki pripotuje s celine in se ne ozira na ideološke norme.

Partljič, Tone: Pesnica

»V naši deželi skoraj vse reke tečejo od zahoda proti vzhodu. Torej proti soncu.« Tudi Pesnica. Ampak Pesnic je več: je reka, ali pravičneje rečica Pesnica, dva zaselka blizu rečice, eden v Avstriji in eden pod Kozjakom, je Pesniška dolina in še velika vas Pesnica in železniška postaja Pesnica, kjer je avtorjev oče delal več kot trideset let … Pesnica je tudi kraj v avtorjevi domišljiji in spominu, ki zanj pomeni obdobje otroštva in zgodnje mladosti. V romanu spremljamo zgodbo avtorjevega otroštva, zgodbe njegovih staršev in pomembnih Pesničanov, ki spremljajo spreminjanje njim ljube doline v »spalno« naselje Maribora.

Pauli, Katja L.: Spletke à la carte

Zgodba sledi direktorju prestižnega hotela na Dunaju, imenovanemu Jörg Seitler, ki se zaplete v ljubezensko razmerje s sodelavko Vaneso Herbert. Vendar, kmalu po Vanesinem umoru, se razkrije, da Jörg vodi dvojno življenje. Avtorica skozi kriminalno zgodbo obravnava vprašanja ljubezni, ločitve in maščevanja kot odziv na storjene krivice. Hkrati nam ponuja vpogled v to, kako lahko človekova želja po užitku in moči prevlada nad njegovo moralnostjo in etiko. Zgodba je polna intrig, prevar in skrivnosti, ki vas bodo zagotovo držale v napetosti do konca. Primerna je za ljubitelje kriminalk ter za tiste, ki jih zanima, ali v resnici poznamo osebo, s katero smo se poročili in ustvarili družino.

Predin, Zoran: Brezmadežna

V neimenovani srednjeevropski državici, ki nikakor ni Slovenija, pride do vojaškega udara in ustanovitve katoliške in veganske Kneževine. Toda v resnici je bila še usodnejša tista noč pred štiridesetimi leti, ko so se v porodnišnici na isti dan rodili kar trije otroci iz iste hribovske vasi.

Pregelj, Sebastijan: Beli konjiček

Pripoved o drugi svetovni vojni deluje kot nekakšna pravljica. Ne v smislu kakršnekoli lahkotnosti snovi, čeprav izvirne ljudske pravljice tudi niso bile ravno lahkotne, pač pa v smislu, da se s pripovedovanjem prenašajo tudi moralne pozicije, zapovedi etičnega ravnanja in tabuji. Prababičino pripovedovanje poganja osnovni človeški gon pripovedovanja zgodb sploh – pripoveduje, da bi osmislila pretekle dogodke, osmislila svoje preteklo delovanje in ravnanje ter usode svojih bližnjih. A tudi zato, da bi osmislila pravnukovo življenje. Družinska zgodovina, ki jo pravnuk zdaj prvič odkriva, gradi njegovo identiteto, z njo se ne prenašajo le družinske travme, pač pa tudi človeška upornost, želja po preživetju, boj za ohranjanje dostojanstva in človeškosti.

Prezelj, Pia: Težka voda

V svetu, ki ga naseljujejo Ida, Marta, Tone in Lojze, na vrtovih gnijejo paradižniki, na nočnih omaricah ždijo nagačeni zajci, krave pa je treba slej kot prej ustreliti med oči. Nič čudnega, če na blatni zemlji komu usodno spodrsne ali pa mu glavo spešta kakšno drevo; Gospod vendarle daje in jemlje, povrh vsega pa še odpušča.

V romanu Težka voda, svojstveni anatomiji krivde, ki prelamlja s tradicijo slovenske povesti, se drobci iz življenja starejše protagonistke Ide med posledicami zamolčane preteklosti in neizživete prihodnosti postopoma sestavljajo v okrušeno celoto. Ta v ekspresivnem, dovršenem slogu razkriva predvsem bridko resnico o prepletenosti življenj znotraj manjše vaške skupnosti, kjer se vse zdi na dlani, pa vendar skrivnost rojeva nove skrivnosti.

Radaljac, Anja: Punčica

Iskanje storilca se začne, ko Lilit nekega dne pred svojim bivalnim kontejnerjem na robu gozda zagleda paket s srhljivo vsebino. Se naj obrne na policijo? Na svoje bližnje? Ali bo naposled primorana ukrepati sama? Že tako kočljivo situacijo začnejo nato zapletati še vaške straže, ki pohajkujejo po gozdovih, in vampirji (pravi in manj pravi).

Rožman, Andraž: Titov sin

Zgodba o razburkanem prijateljstvu med brezdomcem in novinarjem, ki o njem piše knjigo, razkrije družinske skrivnosti obeh. Klemen je pisec oglasov in bivši novinar, razočaran nad svetom, v katerem vladata denar in licemerstvo. Frenk je občasni brezdomec, ki se je že večkrat znašel v psihiatričnih ustanovah, sicer pa je poln idej, ki se vedno znova izjalovijo. Med obema se splete prijateljstvo z vzponi in padci, ki Klemnu pomaga preseči lastno naivnost in vlogo žrtve patriarhata, medtem ko Frenk – ki želi, da Klemen o njem napiše knjigo – upa, da bosta skupaj našla odgovor na vprašanje, kdo je njegov oče.

Svetek, Irena: Črni princ

V Sadinji vasi v mlaki krvi najdejo žensko truplo, »videti je bila kot brezoblična gmota mesa. Njen obraz je bil tako zdelan od udarcev, da od njega ni ostalo nič«. Vse kaže, da je bila žrtev pretepena do smrti, medtem pa se v trboveljski bolnišnici prav tako znajde hudo pretepen in potolčen cvetličar. Aurelli šele z zamikom dojame, da je umorjena njegova sestra Avionka, s katero se nista videla kakšnih trideset let. Ugotovi, da se je zapletla v nasilno razmerje in se vplete v preiskovanje njenega moža, ne da bi komu povedal, da je z žrtvijo v sorodu. Medtem pa se stvari zapletajo in postajajo vedno bolj čudne in šokantne.

Švigelj-Mérat, Brina: Uporni bicikli

Srečanje moškega in ženske, Nastje, ki pride za nekaj dni iz Pariza, in Tobiasa, ki pride v Ljubljano kot novinar. Moškim in žensko, ki nimata nič skupnega, vsaj na prvi pogled ne. Ob najbolj neprimernem času, to je sredi pomladi 2021, ki jo zaznamujejo pandemija, prazne ulice, zaprti hoteli in kavarne ter kolesarski protesti

Trs, Ksenija: Potujoči utrinki

Zgodba o bibliobusu. O knjižnici, ki se ti pripelje naproti.  O poslanstvu potujočih knjižnic in  potujočih knjižničarjev, ki s knjigami prinašajo smeh, vedrino, objeme in veliko prijaznih besed. In seveda o bralcih, ki z njimi pletejo take in drugačne vezi.

Vidmar, Janja: Koraki dvojine

Glavna junakinja Alenka po nesrečnem brodolomu razmerja v Toskani, odločno odide na pot samouresničevanja in iskanja lastne podobe v volčjem pogledu moža, ki je v njej še pred njo samo uzrl vse tisto, kar si je želela postati. S kombijem se sama odpravi čez Balkan in celinsko Grčijo vse do Krete, da bi na toplem jugu med pokončnimi domačini in neobljudenimi soteskami poiskala svojega severnjaka. Med raziskovanjem priložnosti za izletniško pohodniške ture, ki se jih odloči organizirati po vrnitvi, znova preizkuša meje svojih zmogljivosti, za poslovno in osebno srečo pa mora izstopiti daleč iz območja udobja. Vztrajnost in hrepenenje jo naposled privedeta k moškemu, s katerim je že v prvem delu trilogije Niti koraka več spletla usodno vez. Tokrat je iskanje končano, a kaj to pomeni za njuno (skupno) prihodnost?

Vidmar, Janja: Šuterji

Sedemnajstletnik Torkar, po prometni nesreči priklenjen na invalidski voziček, se zateče v popolno osamo. Ustvari svoj paralelni svet, v katerem živi polnokrvno življenje, divje in razuzdano. Njegov edini stvarni stik z resničnostjo je sestrična Smajli, ki zna z usti oponašati glasbila. Na fizioterapiji spozna druge paraplegike, šuterje, ki počnejo veliko zabavnih reči – najraje pa šutajo: se zaletavajo z vozički kakor z avtomobilčki v lunaparku in mečejo na koš. Ga bodo, skupaj s Smajli, zmogli potegniti iz obupa in virtualnih svetov v svoj živi krog?

Vrščaj, Tina: Na Klancu

Na Klancu, v zakotni vasici nekje na strmem pobočju, živi mlad par, Eva in Gregor. Medtem ko se Eva posveča skrbi za njuni majhni deklici in skupni dom, je Gregor večinoma brezbrižen do družinske vsakdanjosti, komunikacija se zatika, zveza se krha. Pripoved usmerja posebno, na trenutke tesnobno vzdušje, ki se ustvarja z Evinim doživljanjem Klanca, ta s svojo lego in tudi sicer deluje kot svet zase, pod njim se nahaja še en simbolni kraj, Kotel, svet potrošnje in prometnega hrupa. Izrisujejo se sodobni odnosi in različne teme, kot so materinstvo, kriza v partnerskem razmerju, iskanje sozvočja z naravo in na drugi strani prežetost s sodobno tehnologijo, ki še bolj načenja človeške stike. Če se dotaknemo vzporednic z enakozvočno naslovljenim delom, lahko zaznamo, da je socialno stisko s Cankarjevega klanca tukaj zamenjala oziroma dopolnila okoljska problematika, kopičenje odpadkov in grozeče podnebne spremembe, izpostavlja se tudi iskanje zaposlitve in varne strehe nad glavo.

Zorman, Ivo: V sedemnajstem

Glavna oseba romana, najstnica Špela, pripoveduje o dogodkih, ki so jo privedli v bolnišnico.

Austen, Jane: Lady Susan

Lady Susan, vdova sredi tridesetih, se po sili razmer povabi na obisk v podeželsko rezidenco svojega svaka in njegove žene ter tam nadaljuje s spletkarjenjem in spogledovanjem. Celo svojo hči želi poročiti z neprivlačnim moškim, samo da bi se je znebila. Še prej jo prisili v šolo, kar je pri njenih letih med precej mlajšimi dekleti kazen in sramota. V obupu zagreši hči Frederica dve zelo drzni dejanji: pobegu iz šole sledi še pismo Reginaldu, v katerem ga goreče prosi za pomoč.

Gre za roman v pismih, ki govori o Lady Susan, očarljivi lepotici in moralno vprašljivi koketi, ki uživa, ko se vanjo zaljubljajo moški in ko njihove soproge pridobiva za prijateljice. Dočim je delo krajše in na račun manjše dolžine tudi nekoliko manj kompleksno od avtoričinih bolj znanih romanov, gre še vedno za zelo duhovito, inteligentno in privlačno branje, ki ga bo vsak ljubitelj Jane Austen z veseljem vzel v roke.

Cullhed, Elin: Evforija: roman o Sylvii Plath

Vedno bi morala živeti, kakor da je naslednji trenutek zadnji. Te besede se zapišejo Sylvii Plath, pesnici, ženski, materi, ženi. V njej vre želja po ustvarjanju, ljubezni, svobodi, rada bi bila, imela, naredila vse in še več. A v njeno življenje, ki prekipeva od ustvarjalnosti in navdiha, posežejo zahteve drugih, dušijo jo pričakovanja in dolžnosti, njena svoboda postane ujetnica želja njenega moža, otrok, družbe.

Leta 1960 se noseča Sylvia Plath z možem in hčerko preseli na angleško podeželje; po težkem obdobju si tu slika družinsko idilo, v kateri bosta oba s Tedom lahko ustvarjala. Sylvia bi rada živela, ljubila in pisala, iz nje vre življenjska sla, ki se lahko meri le z njeno ustvarjalno željo. A ob rutinskih materinskih dolžnostih in družinskih opravilih, ki se kmalu zgrnejo nanjo, se Sylvia vse bolj izgublja. Njeno najbolj plodovito obdobje je obenem prežeto z vse hujšo depresijo; vrtinec njenih čustev botruje njenim največjim literarnim zmagam, nazadnje pa najhujšemu porazu.

De Ghelderode, Michel: Uroki in druge zgodbe iz somraka

V vseh dvanajstih zgodbah francosko pišočega belgijskega avtorja je pripovedovalec prvoosebni. Liki v njih so čudaki, takšni in drugačni. Samostanski pisar, upodobljen v vosku, sproži v pripovedovalcu nenavadno naklonjenost. V meglenem Londonu začne obiskovati hudiča. Sredi moreče vročine se nastani v zapuščenem in propadajočem vrtu, kjer vzdušje še dodatno vznemirjata bolni maček in pohabljena deklica. V vlažni in zatohli sobi mu iz steklenice uide duh. Sredi zime se v opustelem pristanišču sooči s pustno povorko. Na mrtvo pijan že zagleda Smrt. V cerkvi pred njegovimi očmi oživi kip Božje matere. Pred svojo smrtjo ga pokliče znanec, od katerega se je odvrnil pred davnimi leti. Nenavadna konstelacija oblakov tik pred večerom ga skorajda pahne v blaznost. Neskončno ga vznemirja kavelj, s pomočjo katerega so nekdaj kaznovali zločince. In nazadnje, spet hudo bolan, še enkrat za las uide smrti. Zakaj so zgodbe polne mračnih in grotesknih podob, polne mučnega vremena ali neprijetnih živali, bo bralec prebral v spremni besedi. Poučil se bo tudi o avtorju in njegovem življenju. Vsekakor se zgodbe, kljub navideznim čudaštvom, zmeraj vrnejo na trdna tla. Bralec, ki si je že kdaj ogledal kakšno filmsko grozljivko, pa jih bo prav gotovo razumel še globje.

Despentes, Virginie: Vernon Subutex

Vernon Subutex je imel včasih priljubljeno prodajalno plošč. Potem je prišel internet, glasba na trdih nosilcih se ni več prodajala in čez noč je ostal brez vsega – brez dela in brez bejb. Ko nima več česa preprodajati po eBayu, ostane še brez stanovanja. Zateče se k nekdanjim prijateljem in številnim ženskam, spi po kavčih, čuva psa, krade in žica. Ne ve pa, da ga mrzlično iščejo vplivni posamezniki, vsak s svojo računico, saj ima v lasti zadnje posnetke nedavno umrlega poprockerja Alexa Bleacha.

Haig, Matt: Človeška bitja

Ko obiskovalec iz vesolja prispe na Zemljo, o človeški vrsti, milo rečeno, nima najboljšega mnenja. Prevzame telo in identiteto profesorja Andrewa Martina, odličnega matematika na Univerzi v Cambridgeu, ter se nameni dokončati zadano nalogo, da se bo čim prej vrnil na utopični domači planet, kjer so vsi vsevedni in nesmrtni.

Videz ljudi se mu gnusi. Hrana, ki jo jedo ljudje, se mu gnusi. Gnusi se mu zmožnost človeštva, da ubija in se vojskuje, koncepta ljubezni in družine sta mu španska vas. Sčasoma pa začne dojemati, da ta nenavadna vrsta morda ni tako zelo slaba. V telesu Andrewa Martina pije vino in bere poezijo, vzljubi rock glasbo in kikirikijevo maslo. Počasi in povsem nepričakovano splete tudi vezi s profesorjevo družino. V vseh nepopolnostih ljudi začenja spoznavati upanje in lepoto in se sprašuje o smiselnosti misije, zaradi katere je bil poslan na Zemljo.

Hogan, Faith: Damski polnočni plavalni klub

Ko Elizabeth umre mož in ji zapusti hromeče dolgove, je edina oseba, na katero se lahko obrne, njena prijateljica Jo. Ta se kmalu obrne na svojo hčerko Lucy, da ji pomaga rešiti Elizabeth pred bankrotom. Lucy, ki je svoje staro življenje pustila za sabo, je odločena, da bo čim bolje izkoristila nov začetek.

Ko se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice, se te tri ženske, ki so jih združile okoliščine, hitro spoprijateljijo. Vendar Jo kmalu dobi pretresljivo novico, ki ji svet obrne na glavo. V iskanju utehe se Jo in Elizabeth odpravita na polnočno kopanje v mrzlem Irskem morju. Tu se lahko smejita, jokata in odplakneta vse svoje strahove. In hkrati pripravita načrt zbiranja sredstev za lokalni hospic, ki bo združil vso skupnost.

Hye-jin, Kim: Moja hči

Odnos med materjo in hčerko se znajde na težki preizkušnji, ko se izkaže, da imata povsem drugačne poglede na življenje.  Mama si želi, da bi si njena hči zagotovila redne prihodke, še bolje pa bi bilo, da bi si našla dobrega moža z dobro službo in si z njim ustvarila družino. In ko se hči pojavi v njenem domu skupaj s svojim dekletom, ne more in tudi ne želi sprejeti njenih predstav o družini. Kljub temu pa mamine izkušnje ob soočanju s staranjem, smrtjo in izolacijo začnejo v njej sprožati dvome v lastna prepričanja. Je naše življenje resnično vredno zgolj v primeru, če izberemo tradicionalen način življenja, sicer pa ne?

Jackson, Shirley: Vedno sva živeli v gradu

Roman Vedno sva živeli v gradu, ki se danes vpisuje med klasična dela ameriške književnosti, bi lahko opredelili kot psihološko grozljivko najžlahtnejše vrste. Zgodba, napisana v varljivo preprostem slogu, govori o temni skrivnosti družine Blackwood, ki – osovražena od vseh – živi izolirano življenje v veličastni palači na obrobju vasi. Predvidljiv in enoličen vsakdan družine pa usodno zaznamuje nepričakovan prihod odtujenega bratranca Charlesa.

Jankovski, Vladimir: Skrite želje, nemirna potovanja

Skrite želje, nemirna potovanja avtorja Vladimirja Jankovskega je ganljiv roman, ki združuje zgodbe petdesetih ljudi iz različnih delov sveta s pripovedmi štirih oseb, ki živijo v Skopju. Ta izjemno slikovit roman nas popelje na navdihujoča potovanja, raziskuje človeške sanje, strahove in iskanje lastne identitete. Z bogatim opisnim slogom avtor oživlja kulise in v nas zbudi občutek, da smo del teh izjemnih doživetij.

Keegan, Claire: Take majhne stvari

Irska, zima 1985. Mestece New Ross utripa v pripravah na božični čas. Težki časi so, mnogi so ostali brez dela in komaj shajajo. Bill Furlong je trgovec s kurjavo in oče petih deklet, ne gre mu slabo, žena Eileen je skrbna in hčerke so pridne. Pred božičem ima polne roke dela in hiti odpremit še zadnja naročila v letu. Nekateri ne bodo zmogli plačila. Nune iz bližnjega samostana pa plačujejo redno. Nune so dobre, meni Eileen.

Lovecraft, H. P.: Primer Charlesa Dexterja Warda

Primer Charlesa Dexterja Warda je najdaljše literarno delo in edini roman ameriškega pisatelja Howarda Phillipsa Lovecrafta (1890–1937), mojstra grozljivega žanra in enega od očetov moderne fantazije in nadnaravne grozljivke. Za njegova dela, ki pogosto izhajajo iz istega fiktivnega vesolja, se je uveljavilo poimenovanje Cthulhujev mitos, po enem izmed Starodavnih, človeštvu sovražnih bitij iz vesolja, ki jih je mogoče priklicati s pomočjo fiktivne knjige Necronomicon. Roman je nastal že leta 1927, izdan pa je bil šele po avtorjevi smrti. Zastavljen je v obliki srhljive detektivke, saj spremlja pripoved Wardovega zdravnika, ki raziskuje, kaj se je z mladeničem dogajalo po tem, ko je postal obseden s svojim prednikom, ki se je ukvarjal z okultizmom in drugimi nevarnimi in zlimi rečmi.

Murakami, Haruki: V prvi osebi ednine

V prvi osebi ednine je očarljiv nabor osmih kratkih zgodb japonskega literarnega mojstra in večletnega kandidata za Nobelovo nagrado. V njih med drugim nastopata tako govoreča opica, ki ženskam ukrade imena, kot jazzovska legenda Charlie Parker, govora je tudi o baseballu in poeziji. V zgodbah avtor skozi oči prvoosebnih pripovedovalcev, vselej starejših moških, ki obujajo spomine na dogodke iz svoje preteklosti, na trenutke z rahlo avtobiografskim tonom spregovori o ljubezni, izgubi, otroštvu, staranju, minljivosti in smrti.

Murata, Sayaka: Ženska iz samopostrežne trgovine

Keiko Furukura je nenavadna 36-letna tokijska prodajalka; živi sama, nikoli ni bila v romantičnem razmerju in je s tem pomirjena in zadovoljna. Z nekoliko čudaškim vedenjem se nikoli ni dobro vklopila niti v svojo družino niti v šolo. Z zaposlitvijo v samopostrežni trgovinici Keiko postane kolesce v ustroju trgovine. V okolju, kjer so delovna pravila jasna in odnosi trdno opredeljeni bolj ali manj uspešno igra vlogo ‘normalne ženske’.

Vodje in sodelavci so se menjavali, Keiko pa je s trgovino zadovoljno živela 18 let. Vendar pa njeni sorodniki in prijatelji vse bolj pritiskajo nanjo, naj si življenje uredi skladno s pričakovanji družbe.

Nabokov, Vladimir Vladimirovič: Kralj, dama, fant

Zgodba govori o klasičnem, arhetipskem ljubezenskem trikotniku, odvija pa se v času pisanja, v poznih dvajsetih letih dvajsetega stoletja: mladega Franca pošlje mati v Berlin k svojemu bratrancu, bogatemu trgovcu, da bi ga ta zaposlil v svoji trgovini. Trojica – stric, njegova mlada žena Martha in fant se srečajo že v kupeju vlaka na poti v Berlin, a se ne prepoznajo, pozneje pa se vsakodnevno srečujejo. V Martho se Franc noro in brezpogojno zaljubi, opisi njegovega hrepenenja s hudomušne distance so nenadkriljivi. Martha se spusti v razmerje z njim in Franc še naprej ne medli le od ljubezni in strasti, temveč tudi od čiste groze, da ne bi bil zasačen in razkrinkan. Na tej točki se razvije suspenz, ki požene ritem pripovedi v stampedo.

Osman, Richard: Strel v prazno

V tretji knjigi se pred četverico četrtkovega kluba za umore odpira nova skrivnost. Priletni prebrisanci se lotijo preiskovanja desetletje starega umora, ki jih pripelje do legendarnega krajevnega televizijskega voditelja ter umora brez trupla in brez odgovorov.

Čisto navaden četrtek je in spodobilo bi se že, da se življenje za Elizabeth, Joyce, Ibrahima in Rona vrne v ustaljene tirnice. Toda tam, kjer je četverica, tudi težave niso daleč. Pred njimi je desetletje star umor, Elizabeth obišče nov sovražnik in medtem ko se ona ubada s svojo vestjo (in pištolo), Joyce, Ron in Ibrahim s pomočjo starih in novih prijateljev iščejo namige. Ali lahko tolpa razreši skrivnost in reši Elizabeth, preden morilec znova napade?

Paolini, Christopher: Dediščina. Knj. 4, Dediščina ali grobnica duš

Še ne tako dolgo tega je bil Eragon, sedaj Ubijalec Senc in Zmajski jezdec, le reven kmečki fant in njegova zmajevka Saphira le moder kamen v gozdu. A zdaj je usoda celotne civilizacije na njunih ramenih.

Patchett, Ann: Nizozemska hiša

Gre za ganljivo zgodbo, ki raziskuje neizbrisno vez med bratom in sestro, hišo njunega otroštva in preteklostjo, ki ju ves čas preganja. Nizozemska hiša je zgodba o izgubljenem raju, o spretnosti brskanja po temah dediščine, ljubezni in odpuščanja, predvsem pa o tem, kako gledamo nase, in o tem, kdo v resnici smo. Cyril Conroy je ob koncu druge svetovne vojne s pomočjo sreče in ene same pretkane naložbe v nepremičnino ustvaril gromozanski nepremičninski imperij, ki je njegovo družino rešil revščine in jo izstrelil v bogastvo. Kupil je ogromno trinadstropno hišo na razkošnem posestvu. Čeprav je želel s tem razveseliti svojo ženo, začne ta hiša spodkopavati vse, kar mu je ljubo.

Pilić, Zoran: V Mehiki ni slonov

V zbirki kratkih zgodb priljubljeni hrvaški pisatelj in pesnik srednje generacije Zoran Pilić v igrivem, neposrednem, polnokrvnem in gibkem ritmičnem jeziku zapisuje tragikomične usode majhnih posameznikov, ki govorijo: o brezvestni mladostniški lumpariji; o nenavadnem potovanju iz Banja Luke do Zagreba med vojno v Jugoslaviji; tem, kako je najbolj osovražen učenec kasneje med vojno v Sarajevu rešil svojega največjega učiteljskega sovražnika; o pijanem vozniku, ki se med vožnjo zaleti v nebeškega angela s krili; o naivnem netalentiranem dramskem umetniku; o nostalgičnem srečanju z bivšo partnerko; o planinsko-pisateljskem izletu na Velebit in srečanju s kozlovolkom; o življenjskih modrosti polnem Popaju in zadnja o tesnobnem gastarbajtarju. Posamezniki, ki jim avtor posoja svoj glas, so vsi po vrsti posebneži – obstranci, samotarji, vojni veterani, ljudje z obrobja ali družbenega dna in celo mitološka bitja, ki jih prikazuje v njihovih nerodnih razmerjih s prijatelji, partnerji, svojimi lastnimi življenji ali pač celotno družbo, v kateri živijo.

Schröder, Alena: Mladenka pri oknu, večerna svetloba, modra obleka

Hannah na obisku pri babici Evelyn opazi pismo izraelske odvetniške pisarne, ki se ukvarja z vračili umetnin, zaplenjenih Judom med drugo svetovno vojno, s katerim babico obveščajo, da je dedinja po trgovcu z umetninami Itzigu Goldmannu. Med umetninami, ki so mu jih zaplenili nacisti, je tudi dragocena Vermeerjeva slika. Hannah ne ve, da bi imela judovske sorodnike, in babica šele po dolgem prepričevanju spregovori o svojem otroštvu, ki sta ga zaznamovala mamina odsotnost in odraščanje pri teti Trudi, goreči nacistki.

Solà, Irene: Pojem in gora pleše

Na začetku so nevihta in strela in smrt Domèneca, kmeta pesnika. In tukaj je Dolceta, ki ne more ustaviti smeha, ko pripoveduje zgodbe o štirih ženskah, ki so jih obesili zaradi čarovništva. In Sió, ki sama vzgaja dva otroka na domačiji Koljekrava, visoko v pirenejskem hribovju. In črne trobente, gobe, ki s svojimi črnimi in vabljivimi klobuki naznanjajo večnost kroga življenja in smrti.

V romanu Pojem in gora pleše spregovorijo ženske in moški, duhovi, prikazni in rusalke, gobe, psi in srnjaki, živi in mrtvi, ki naseljujejo pirenejsko pokrajino med krajema Camprodon in Prats de Molló. Ta visokogorski in obmejni prostor, onkraj mitskosti in realnosti, ohranja spomin na stoletja boja za preživetje, na preganjanja, ki so bila plod nevednosti ali fanatizma, na bratomorne vojne, obenem pa uteleša neizmerno moč in lepoto narave. Plodna zemlja za domišljijo, željo po pripovedovanju zgodb, ki se raztezajo preko različnih časov in načinov bivanja. Prostor, kjer je morda mogoče začeti znova in kjer je morda mogoča odrešitev.

Szabó, Magda: Vrata

Zgodba je postavljena v Budimpešto, kamor se preselita pisateljica in njen mož, da bi v miru ustvarjala po desetletnem prisilnem molku. Da bi lahko delala, najameta pomočnico, gospodinjo. Emerenc pa kmalu postane več kakor le pomočnica, saj paru včasih že prav nadležno vsiljuje drugačen življenjski stil, zaničuje njuno delo pisateljev. In vendar hrani vse pisateljičine knjige s posvetilom, le da jih nikdar ne prebere. Iskanje razumevanja med obema ženskama je včasih že prav na robu razumnega.

Tuomainen, Antti: Losov paradoks

Zločin, ljubezen in največji los na Finskem. Je matematika ključ do vsega? Ko aktuarju Henriju Koskinenu ravno uspe vzpostaviti red v svojem življenju in v pustolovskem parku, katerega lastnik je, se nenadoma pojavi moški iz preteklosti, ki vse spet obrne na glavo.

Še več težav vznikne, ko podjetje, ki parku dobavlja opremo, prevzame sumljiva trojica, ki Henriju noče prodati novega Losovega žleba, ki si ga želi za glavno atrakcijo v parku. Hkrati se Henrijev odnos z umetnico Lauro Helanto znajde na točki preloma. Da bi preživel, mora Henri računati natančneje kot kadar koli prej – in vsak izračun pripeljati do skrajnih meja.

Veronesi, Sandro: Kolibri

Roman Kolibri je literarna mojstrovina, ki razlomi premočrtno časovnico pripovedi. Sprva se zdi, da gre za napet triler, morda za ljubezensko zgodbo s slovensko stevardeso Marino, usodno povezano z letalsko nesrečo, toda Veronesijev roman stremi dlje. Presunljivost življenjskih usod prikazuje v vseh registrih in odtenkih, od prozaičnih podrobnosti meščanske pohištvene opreme sedemdesetih let do veličastne vizije novega človeka prihodnosti.

Wittig, Monique: Gverilke

Roman, ki bi ga lahko imenovali tudi ep, obravnava skupino posameznic, ki živijo na suverenem ozemlju, kjer patriarhalni pritiski nimajo svojega mesta.

Kitajski miti in legende

Kitajski miti in legende, v odlični predelavi štirih avtoric, se prično z mitološkim nastankom sveta in človeštva, ko velikan Pangu loči nebo in zemljo in Nüwa iz gline ustvari ljudi. Sledijo zgodbe o mitoloških junakih, ki se ponašajo z najpomembnejšimi odkritji in veščinami: od Suirena, božanskega prinašalca ognja, pa vse do Huang Dija ali Rumenega cesarja, najbolj znanega od petih mitoloških cesarjev, ki ga na Kitajskem še danes častijo kot starodavnega prednika. Knjiga prinaša tudi zgodovinske legende, povezane z najzgodnejšimi dinastijami od začetka drugega tisočletja pr. n. št. dalje, ki so pomembna iztočnica za raziskovanje daljne preteklosti. Pred nami je odlično čtivo za bralce vseh starosti. Najmlajši se bodo čudili moči in pogumu junakov, pohlepnosti in usodnim napakam, plemenitosti in vztrajnosti. Poznavalci Kitajske pa bodo v pripovedih prepoznali starodavne, še žive običaje, njihovo mitološko ozadje – in verjetno tudi kakšno priljubljeno sodobno filmsko predelavo.

BIOGRAFIJE

Benedetti, Ksenija: Hiša sozvočja: avtobiografski intervju s 75 sopotnicami in sopotniki

Hiša sozvočja je edinstvena knjiga, saj gre za nenavadno zvrst avtobiografije, ki je v Sloveniji na tak način še nismo imeli. Nastajala je tri leta in v mnogih krajih, od Kopra do Ljubljane pa do Hvara in Toskane. Petinsedemdeset znanih Slovenk in Slovencev je Kseniji Benedetti zastavilo po tri nevsakdanja, iskriva, ustvarjalna in izzivalna vprašanja s številnih področij. Poleg članov njene družine so vprašanja postavljali Milena Zupančič, Manca Košir, Katarina Čas, Milan Kučan, Ljudmila Novak, Vlado Kreslin, Zoran Predin, Marta Kos, dr. Peter Čeferin, Jurij Zrnec, Nataša Pirc Musar, Janez Škrabec, dr. Danica Purg, Barbara Jaki in številni drugi. Odgovori nanje so v knjigi razdeljeni po vsebinskih poglavjih, glede na avtoričina življenjska obdobja, prepričanja, zanimanja, vrednote in razmišljanja.

Fairweather, Jack: Prostovoljec: resnična zgodba o heroju odpora, ki se je infiltriral v Auschwitz

Presunljiva biografija in odlično napisana knjiga izpod peresa priznanega angleškega novinarja Jacka Fairweatherja o Auschwitzu, kraju največje krutosti človeka nad človekom, in pozabljenem junaku ter njegovem neizmernem pogumu.

Zgodovinsko pomembna knjiga in neverjetna resnična zgodba pripoveduje o infiltraciji poljskega odporniškega borca Witolda Pileckega leta 1940 v Auschwitz, da bi od znotraj sabotiral taborišče, in njegovem smrtno nevarnem poskusu, da bi posvaril zaveznike o nacističnih načrtih preden bo prepozno.

Pilecki, ki ga je poljska povojna komunistična vlada popolnoma izbrisala iz zgodovine, ostaja svetu skoraj neznan. Z novimi podatki iz prej skritih dnevnikov, poročil o družini in preživelih iz taborišča in drugih virov pa Jack Fairweather ponuja neomajen prikaz preživetja, maščevanja in izdaje v najtemnejših urah človeštva.

Razkrije tudi, da končni poraz misije ni izviral iz Auschwitza ali Berlina, ampak iz Londona in Washingtona.

Salter, Colin: Moč besede: 100 govorov, ki so vznemirili svet

Izgovorjena beseda navdihuje množice, kliče k boju in svari pred uničevalnostjo, spodbuja k spremembam ter opozarja na nepravičnost. Zgodovina je izpričala njen izjemen vpliv. Slavni nagovori filozofov, verskih voditeljev, državnikov, vojskovodij, predsednikov, kraljev, borcev za mir in aktivistov za človeške pravice, po krivem obtoženih in dolga leta zatiranih, dokumentarno zbrani v bogato opremljeni knjigi, vas bodo za trenutek povrnili v zgodovinski čas, ko so njihovi sodobniki slišali in doživeli.

Špacapan, Adrijana: Šolski album svetovnih književnikov: od življenja do življenja

Šolski album svetovnih književnikov ne obnavlja suhoparnih življenjepisov, ampak slika polnokrvne portrete literarnih velikanov, ki jih dijaki spoznavajo pri gimnazijskem pouku književnosti. Vedoželjni bralci bodo nadgradili svoje znanje o pomenu posameznih ustvarjalcev za zgodovino književnosti. Šolski album je primeren kot dodatno gradivo pri pripravi na uspešno opravljeno maturo iz slovenščine.

Vogrinec, Tone: Vsi me kličejo Tona

Z avtobiografijo Vsi me kličejo Tona, ki obeležuje njegov osemdeseti rojstni dan in sta jo ustvarila skupaj s kolumnistom in novinarjem Markom Radmilovičem, se predstavlja Tone Vogrinec, eno izmed najpomembnejših in najvplivnejših, pa tudi najbolj kontroverznih imen slovenskega alpskega smučanja. Kot v svojem značilnem slogu pojasnjuje soavtor knjige Marko Radmilovič, je zgodovina slovenskega smučanja pridelala almanahe, zbornike, na tisoče člankov, publikacij, intervjujev in kar je podobnih tiskovin, a biser je čakal v školjki.

Yalom, Irvin D.: Med smrtjo in življenjem: ljubezen, izguba in kaj šteje na koncu

Priznani psihiater in njegova žena, ki ji je napovedana skorajšnja smrt, v letu dni prepotujeta svoje življenje v razmišljanjih o tem, kako ljubiti in živeti brez obžalovanja.

Irvin D. Yalom je svojo kariero posvetil terapevtskemu svetovanju ljudem, ki trpijo zaradi tesnobe in žalosti. V pol stoletja delovanja se ni nikoli znašel pred nujo, da svetuje samemu sebi – vse dokler niso njegovi ženi, cenjeni feministični avtorici Marilyn Yalom diagnosticirali neozdravljivega raka. V skupni knjigi Med smrtjo in življenjem sta nam zaupala, kako sta se lotila vsak svoje končne naloge; Marilyn si išče pot do »dobre« smrti, Irv pa se sprašuje, ali naj svojo zvesto ženo sploh preživi. Kot bralstvu se nam tako za kratek čas odpre reža, skozi katero je mogoče uzirati slehernikovo smrt(nost) in izgubo najbližje ali najbližjega.

POEZIJA

Dekleva, Milan: Čistost tega jutra

Čeprav ima pesniška zbirka s tematiko staranja, minevanja in žlahtnjenja srčni pridih, gre za knjigo v racionalnem, nadzorljivem in nadzorovanem obsegu. Gre za resnice, spoznanja, ob katerih lahko bralec postane dolgo in intenzivno.

Dobnik, Ivan: Čajne pesmi

Zbirka Ivana Dobnika Čajne pesmi je nastala po pesniških zabeležkah ob pitju čaja na različnih lokacijah po Sloveniji in tudi drugih državah. Ob tem so se izoblikovale izostrene poetične »meditacije« o smislu življenja, ljubezni in pisanja, lucidni uvidi v eksistencialne položaje človeka in človeštva v sodobnem svetu.

Štirinajstica: antologija slovenskega soneta

Peter Svetina, tudi sam pesnik, profesor in izkušen antologist, je s pričujočo antologijo ustvaril antologijo, v katero so vključene pesmi vseh relevantnih predstavnikov slovenske sonetistike, in knjigo, ki jo bo bralec večkrat vzel v roke, da bo prebiral poezijo.

Neruda, Pablo: 100 love sonnets

LEPOSLOVJE V TUJEM JEZIKU

Clarkson, Jeremy: The world according to Clarkson. Vol. 2, And another thing —

Clarkson, Jeremy: I know you got soul: machines with that certain something

STRIPI IN RISOROMANI

Chmielewski, Daniel: Antigona

Od svojih začetkov v antični Grčiji je dramatika univerzalen prostor dialoškega razmisleka o temeljnih človekovih vrednotah in medčloveških odnosih. Svetovna klasika je zdaj na voljo tudi v obliki stripa!

Secchi, Luciano: Alan Ford 3

Agenti ekipe TNT so nas svarili, a smo njihove namige, opazke in razkritja preslišali in spregledali. Preveč smo bili zaposleni s smejanjem. No, zdaj se agenti ekipe TNT upravičeno režijo nam …

Stopite za trenutek iz svojega nadrealnega sveta in se prepustite nadrealizmu stripa.

Tokarczuk, Olga: Izgubljena duša

S prestižnimi nagradami nagrajena slikanica za mlade in odrasle Nobelove nagrajenke izrisuje v čudoviti metaforični zgodbi sugestivno podobo današnjega časa – na tisoče v življenju izgubljenih ljudi, ki v nenehnem pehanju za delom in plačilom izgubljajo tudi svojo dušo. Knjiga je tudi čudenje in meditacija o tem, kako se zazreti v lepoto, pokrajino, rastline, vase ali v drugega. Kako biti v miru.

STROKOVNA LITERATURA IN NELEPOSLOVJE

Matematika : po korakih do odličnega znanja

Priročnik za matematiko zajema učno snov od 6. razreda osnovne šole do 2. letnika srednje šole. Je dragocen priročnik, namenjen staršem in otrokom kot pomoč pri reševanju domačih nalog ali za pregledno ponovitev učne snovi.

Lowe, Keith: Ujetniki zgodovine: kaj nam spomeniki drugi svetovni vojni povedo o zgodovini in o nas

Knjiga Ujetniki zgodovine je posvečena spomenikom junakom, žrtvam ter junaškim in tragičnim dogodkom druge svetovne vojne, njihovi podobi, njihovim sporočilom in ne nazadnje zgodovinskemu ozadju dejanj in dogodkov, ki naj bi jih spomeniki obeleževali. V knjigi je opisanih petindvajset spomenikov in spominskih obeležij drugi svetovni vojni z vsega sveta: šestnajst jih je v Evropi, trije so v ZDA, pet v Aziji in eden na Bližnjem vzhodu, v Izraelu. Keith Lowe jih je obiskal v zadnjih letih, temeljito je preučil, zakaj in v kakšnih okoliščinah so bili postavljeni, opazoval jih je od blizu in daleč – ne le spomenikov samih, temveč tudi ljudi, ki jih obiskujejo – ter se skušal postaviti v kožo tistih, ki jih odobravajo, in onih, ki jim nasprotujejo. Kar najbolj pristno pa si je prizadeval opisati tudi občutke, ki so ga medtem prevevali – bodisi kot zgodovinarja ali pa kot naključnega obiskovalca, turista. Pri vsakem spomeniku je predstavil čas, v katerem je bil zgrajen, in opisal, kako je bil spomenik sprejet in kaj sporoča oziroma želi sporočiti. Ob vsakem si je poskušal odgovoriti tudi na vprašanje, o čem ti spomeniki ne govorijo ali kaj prikrivajo oziroma poskušajo prikriti.

Zgodovina na kratko: priročnik za maturante in ljubitelje zgodovine

Odličen zgodovinski priročnik za dijake in osnovnošolce. Celosten pregled bistvenih dogodkov, pojavov in procesov obče in slovenske zgodovine od prazgodovine do danes.

Bucay, Jorge: Mit o sreči: dan, ko je deževala juha

Kaj je sreča? Ali sploh obstaja? In če obstaja: je zanjo zaslužna usoda, ji botruje naključje ali jo lahko prikličemo s svojim delovanjem? Pa tudi: kako naj ravnamo z njo, če jo ulovimo? Jorge Bucay v tej knjigi oživi in posodobi klasični mit o Fortuni, boginji sreče. Mit poveže s simboli in legendami drugih kultur, dopolni s svojimi spoznanji in izkušnjami ter obogati s poučnimi zgodbami. Tako ta skrivnostna in izmuzljiva boginja Fortuna zaživi novo življenje.

Holiday, Ryan: Disciplina je temelj: moč samoobvladovanja

Brez samoobvladovanja in discipline ni mogoče veliko doseči. Kje bomo končali, če nimamo pod nadzorom svojih čustev, navad in strasti? Verjetno nekje v coni udobja in polni obžalovanja. Ne glede na raznorazne preizkušnje, s katerimi se soočajo športniki, umetniki in voditelji držav, so bile zanje najpomembnejše tiste bitke, ki so jih imeli s samim seboj.

Kwik, Jim: Brezmejni potencial: nadgradite možgane, učite se vsega hitreje in zaživite izjemno življenje

Knjiga Brezmejni potencial vam omogoča, da po zaslugi spremembe miselnosti, motivacije in metod dosegate več – da ste produktivnejši, da se hitreje spreminjate ter imate več osebnih in poslovnih uspehov.

Poleg nasvetov za spremembo miselnosti, motivacije in metod boste v knjigi našli praktične tehnike, ki osvobajajo supersposobnosti možganov in spreminjajo navade.

Al-Daghistani, Sami: Islam in ljubezen: pričevanja o arabsko-islamski intelektualni zgodovini

Eseji so povezani z avtorjevimi zapisi iz osebnega življenja med letoma 2005 in 2023, ko se je akademsko udejstvoval na različnih inštitutih v Ljubljani, Sarajevu, Kairu, Leidnu, Rabatu, Montrealu, New Yorku in Oslu. Knjiga se tako začne v avtorjevi rojstni Sloveniji z usodno ljubeznijo, zaključi pa se na oddaljenem severu Norveške in v neizčrpnem New Yorku. Vsako obdobje predstavlja celoto dozorevanja, občutenja in izražanja, v uvodu v knjigo pa med drugim preberemo tudi, da je »glavna premisa knjige poskus intelektualne analize islama, ki izhaja iz osebne izkušnje islama oziroma muslimanskega sveta kot zgodovinskega, metafizičnega in družbenoekonomskega fenomena na podlagi široko zastavljenega pojma ljubezni kot vseživljenjskega koncepta bivanja, delovanja, spoznavanja, trpljenja in duhovnega zrenja. Osebna izkušnja (islama) je namreč povezana z določeno obliko intelektualnega in akademskega udejstvovanja, pa tudi obratno – intelektualno življenje predpostavlja določene vzorce intimnega obnašanja in delovanja«.

Petek, Nina: Na pragu prebujenja: svetovi sanj v budizmu

Študija docentke na ljubljanski Filozofski fakulteti in direktorice Inštituta za študije meništva in kontemplativne znanosti dr. Nine Petek Na pragu prebujenja: Svetovi sanj v budizmu prinaša v naš prostor nekaj prav posebnega, saj nam odstira tančico v sanjske krajine. Knjiga, ki je podprta s prevodi izbranih besedil budizma, se začne z rojstvom sanj, saj brez njih ne bi bilo ne Buddhe ne budizma, zapiše avtorica. Študija razpira številne teme, med drugim se sprašuje, kdo sanja sanje, kdo jih zna interpretirati in kakšni so na primer pragmatični in terapevtski vidiki sanj. Avtorica Nina Petek povsem v slogu knjige podaja tudi svoj razmislek o njenem nastanku in pomenu: »Ob snovanju tega drobnega sestavka sedim sredi prostrane, od sonca razbeljene skalnate himalajske puščave v odročni dolini Zanskar, na območju indijskega zveznega teritorija Ladakh, pod meditacijsko votlino legendarnega budističnega jogija Narope v okolici samostana Dzongkhul, nekje na meji med budnostjo in sanjami, ter premišljujem o skrivnostnih budističnih puščavnikih in puščavnicah, t. i. jogijih in jogini, ki so mi, po naključju ali neki nevidni sili usode, v preteklih dneh prekrižali pot – prvič sicer že pred nekaj leti na sledi mojih prvih raziskav o življenjih in meditacijskih praksah budističnih mojstrov, ki se v zavetjih težko dostopnih gorskih vršacev poleg številnih duhovnih tehnik urijo tudi v preiskovanju narave svojih sanj.«

Pešić, Vinko: Vinko Pešić: fotomonografija = photomonograph

Trontelj, Tatjana: Julijana: 270 kilometrov okrog Julijcev

Območje Julijskih Alp je zaradi svoje naravne in kulturne pestrosti ter dobrega sobivanja človeka in narave uvrščen v UNESCO mrežo biosfernih območij MAB. Krožna daljinska pot Juliana Trail na svojih 270 kilometrih ponuja doživeto spoznavanje preddverja Julijskih Alp, vodi pod visokimi gorami in vanje le spoštljivo vabi. Razdeljena je na 16 priporočljivih etap v povprečni dolžini 17,5 kilometra, vse se zaključijo na mestih, kjer si boste lahko odpočili in nabrali novih moči za nadaljevanje poti. Čeprav ima pot skupno 7163 višinskih metrov, poteka večinoma po ravnem in je primerna tudi za družine.

Avtorico je pot tako prevzela, da je svoje izkušnje in vtise mojstrsko postavila v pričujočo knjigo.

Gomboc, Mateja: Slovenščina: po korakih do odličnega znanja

Slovenščina – po korakih do odličnega znanja je priročnik za samostojno učenje slovenščine, namenjen osnovnošolcem, srednješolcem in njihovim staršem oziroma vsem, ki želite obnoviti svoje poznavanje jezika in vsega, kar je z njim povezano. Knjiga jezik pojasnjuje z razlagami, kakor jih podaja učitelj. Prinaša vse, o čemer govorimo pri pouku jezika: informacije o tem, kako tvorimo besedila , kako se sporazumevamo, katere jezike govorimo in zakaj, pa tudi od kdaj govorimo jezike.

Učenje slovenščine je v resnici spoznavanje nas samih. Kar koli delamo – in celo, ko nič ne delamo, je naš jezik vedno z nami. Brez njega ne bi mogli misliti, igrati nogometa, se učiti ali zabavati. Zato: nalezite se ljubezni do jezika in spoznajte prek njega sami sebe!

Meglič, Drago: Esej na maturi 2024

Priročnik Esej na maturi 2024 vsebuje natančno in sistematično predstavitev štirih dramskih del, predpisanih za maturo leta 2024.

Priročnik najprej vsebuje natančne analize vseh štirih dramskih del, nato vsebino zaokrožuje s primerjalnim in analitičnim delom dramskih del, sklepni prispevek pa vsebuje predloge za pripravo in pisanje maturitetnega eseja, ki bo na maturi v šolskem letu 2023/24 raziskoval temo Ujeti ali svobodni?

Viri opisov:  anaastrle.wordpress.com, beletrina.si, biblos.si, buca.si, bukla.si, cangura.si,  dobreknjige.si, emka.si, felix.si, galarna.si, goga.si, graffit.si,  hra.sik.si, ludliteratura.si, miszalozba.si, mkk.si, mladinska-knjiga.si, modrijan.si, primus.si, sodobnost.com,  zalozba-chiara.si, zalozba-litera.org, zalozba-pivec.si.