Vegovci na razstavi plakatov v zgodovinskem atriju mestne hiše Ljubljana

Plakat je sporočilo, v katerem besedno in slikovno predstavimo raziskovalno nalogo, projekt, seminarsko nalogo … Služi za vzbujanje zanimanja in usmerja pozornost na določene poudarke. Plakat mora biti pregleden in jasen, vsebina in oblika pa izvirna, domiselna, mikavna, duhovito drzna in prodorna.

Slikar H. T. Lautrec je nekoč dejal: »Poster je prvi in udaren stik s publiko. Zadene te v živo, da obstaneš, kakor bi te oplazila strela, in postaneš radoveden, kaj se bo zgodilo.«

Tudi dijaki mladi raziskovalci so se na preteklem srečanju Zaupajmo v lastno ustvarjalnost preizkusili v izdelovanju plakatov, s katerimi so prikazali ključne in najpomembnejše poudarke iz svojih raziskovalnih nalog. Na zaključni prireditvi mladih raziskovalcev ljubljanske regije so bili med nagrajence za plakate izbrani tudi trije vegovci. Ljubljanski župan Zoran Janković jih je 3. decembra 2018 povabil na poseben sprejem v Zgodovinski atrij Mestne hiše, kjer so hkrati odprli tudi razstavo vseh najboljših plakatov mladih raziskovalcev 31. srečanja Zaupajmo v lastno ustvarjalnost.

 

Nina Gabrič je na 31. srečanju mladih raziskovalcev raziskovala odnos družbe do oseb s posebnimi potrebami in prejela nagrado za vizualno predstavitev svoje naloge.

 

Jernej Toth in Miha Faganel pa sta prejela nagrado za plakat Postindustrijska družba – da ali ne.

 

Pripravila: mentorica mag. Tonja Janša